spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
18 C
Vaslui
11-mai-2024

Consiliul Judeţean a plătit şi de 10 ori lucrările efectuate la drumuri

- Advertisement -

Raportul Curţii de Conturi arată că la Consiliul Judeţean Vrancea au avut loc abateri cu banii publici în valoare de 14 milioane lei.Cele mai grave au fost decontarea unor lucrări realizate sau “umflarea” acestora.Prejudiciul a fost recuperat în mare parte chiar în timpul controlului de anul trecut
Curtea de Conturi a contabilizat abaterile de la folosirea banilor publici de la Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea la 14 milioane lei. Din această sumă, 13,4 milioane lei reprezintă abateri financiar contabile, prejudicii – 507.000 lei şi venituri suplimentare – 126.000 lei. Potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi, la CJ s-au efecutat plăţi pentru lucrări de investiţii sau reparaţii curente neefectuate şi au fost acceptate la plată situaţii de lucrări care au cuprins cote sau tarife mai mari decat cele legale sau decat cele din devizul ofertă, care au dus la realizarea unui prejudiciu de 507.000 lei. Banii au fost în mare parte recuperaţi chiar în timpul efectuării auditului, după cum spun inspectorii financiari. La obiectivul “Modernizare DJ 205 K, Răcoasa – Mărăşti” s-a făcut “decontarea nejustificată a unor articole de transport, precum şi a unor cantităţi de materiale (armătură beton) prin majorarea de circa zece ori a cantităţilor înscrise în situaţii de lucrări la plată, faţă de nivelul real executat al acestora”. La acelaşi drum, dar şi la DJ 205 E Vidra – Vizantea – Campuri, s-au decontat nelegal articole de lucrări cuprinse în situaţii de lucrări ca efectiv realizate şi recepţionate, dar neidentificate faptic pe teren cu ocazia inspecţiilor realizate de echipa de audit împreună cu reprezentatul entităţii verificate şi al constructorului. La DJ 205 K Răcoasa – Mărăşti a lucrat firma Sotirex Bacău, care i-a aparţinut deputatului PSD Victor Roman, iar valoarea contractului a fost de 5,1 milioane lei, fără TVA. La DJ 205 E Vidra – Vizantea – Campuri lucrările au fost realizate de Vega ’93 Galaţi, iar valoarea acestora s-a ridicat la 19,4 milioane lei, fără TVA.

CJ nu a luat banii din chirii de la Spitalul Judeţean

Curtea de Conturi a constatat şi alte probleme la Consiliul Judeţean condus de social-democratul Marian Oprişan. Astfel, a fost înregistrată nejustificat în conturile de cheltuieli contravaloarea a 150 panouri parazăpezi şi 40 de indicatoare de circulaţie, în valoare de 48.000 de lei. Acelaşi lucru s-a întamplat şi cu contravaloarea amortizării “Complexului turistic şi de agrement Căprioara”, în valoare de 149.000 lei. La “Drumuri şi Poduri” nu s-au inclus terenurile intrate după anul 2006 în patrimoniul societăţii. Ulterior, “eroarea” a fost corectată într-o şedinţă a CJ. Instituţia nu a urmărit să încaseze 50% din chiria încasată de administratorii bunurilor din proprietatea publică a judeţului. “Astfel, din documentele puse la dispoziţie a rezultat că Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfantul Pantelimon” Focşani a administrat imobile proprietate publică a judeţului Vrancea, iar pentru clădirile închiriate în cursul anului 2011 unor persoane juridice private nu s-a înregistrat la nivelul UAT judeţul Vrancea drept creanţă de încasat, cota de 50% din chirie, conform prevederile legale. Prin urmare, la bugetul entităţii verificate, pentru perioada 2008 – 2012, nu s-au urmărit şi realizat venituri din chirii în sumă estimată de 126.000 lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Drumurile nu au fost reparate pe criterii clare

Curtea de Conturi a realizat la Consiliul Judeţean şi auditul performanţei modului de utilizare a fondurilor destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. Avand în vedere insuficienţa fondurilor, după cum concluzionează inspectorii financiari, se ajunge la o disipare a sumelor alocate pe mai multe obiective, ceea ce conduce la lungirea perioadei de realizare a lucrărilor şi posibila degradare a lucrărilor deja realizate. Consiliul Judeţean, după cum arată Curtea de Conturi, nu a stabilit şi aprobat criterii clare privind includerea drumurilor în Programul privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi local. De asemenea, selectarea şi aprobarea drumurilor incluse în program în baza propunerilor direcţiei de specialitate s-a făcut fără să rezulte în mod explicit modalitatea de selecţie a acestora. “Datorită unor greutăţi de colaborare şi de comunicare cu reprezentanţii comisiilor locale la nivelul UAT Judeţul Vrancea nu există o bază de date completă şi actualizată privind întreaga reţea de drumuri comunale (cu referire la starea tehnică şi de viabilitate a acestora) realizată din toate sursele (buget de stat, buget local, etc), informaţii de strictă necesitate pentru selecţia drumurilor comunale ce vor fi incluse în diverse programe guvernamentale”, se arată în raportul Curţii de Conturi. Concluzia noastră ar fi că autorităţilor nici nu le trebuie o asemenea bază de date de vreme ce sumele de la bugetul de stat se alocă de cele mai multe ori pe criterii politice, în funcţie de partidul cu care “joacă” primarul. Iar situaţia nu ţine cont de partidul sau coaliţia care se află la guvernare.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.