spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
11-mai-2024

MĂRIREA ȘI DECĂDEREA PDL BACĂU

- Advertisement -

– s-au pierdut alegerile, dar încă nu au căzut capete la PDL Bacău – scorul prost obținut de pedeliști la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut și prietenia cu Dumitru Sechelariu au făcut ca partidul să fie tras pe linie moartă – nume grele din PDL nici nu au mai trecut pe la sediu de la alegeri – de la 32% în anul 2008, acum partidul a ajuns la 16% – trustul de presă patronat de Sechelariu s-a dovedit a fi sinucidere politică pentru candidații PDL

Partidul Democrat – Liberal (PDL) Bacău a intrat în faliment. Insolvența a fost declarată chiar de membrii de partid, unii cu nume grele și ștate vechi în organizația băcăuană. Rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie, când pedeliștii au candidat sub sigla ARD, i-a ars pe aceștia la propriu și au fost făcuți KO. Cele 12 procente și ceva obținute atât la Camera Deputaților, cât și la Senat i-au aruncat pe locul trei în județ, la final reușind să obțină un singur mandat de deputat, la Onești, prin Valerian Vreme. De altfel, Vreme a fost și singurul candidat ARD care a reușit să se claseze peste PP-DD. Sub Vasile Nistor și apoi sub Neculai Olaru, PDL a crescut, ajungând în 2008 la 32% procente la alegerile parlamentare și 28% la locale.

Dar organizația PDL de atunci a fost pulverizată chiar în momentul în care conducerea a fost demisă deși obținuse cele mai bune rezultate la alegeri, chiar peste scorul național. Șef a ajuns Gabriel Berca, care s-a dovedit a fi “vorbă lungă, sărăcia omului”. Lipsit total de pragmatism și de spirit organizatoric, în câteva luni și-a pus în cap toată organizația și primarii, ceea ce s-a dovedit catastrofal pentru filiala băcăuană. La ultimele alegeri, sub bagheta lui Gabriel Berca, PDL Bacău a ajuns la 12% la parlamentare și 16% la locale.

Managementul defectuos este criticat de fostul deputat PDL Adrian Popescu. “Acest rezultat este urmarea managementului defectuos. Proasta conducere a tras partidul în jos. La Bacău, noi am avut de suferit însă și din alte cauze. La locale, Scripăț a făcut o mare tâmpenie când a trădat partidul pentru Sechelariu, fapt pentru care eu am cerut să fie dat afară din organizație. Este inadminsibil să faci o astfel de strategie fără să o dezbați în partid. Toate acestea au costat partidul și a ajuns unde este”, a declarat Popescu.

Prietenia cu fostul primar costă procente electorale

Peste toate, PDL Bacău a trebuit să suporte și povara unei asocieri cu imaginea lui Dumitru Sechelariu, pe care l-a sprijinit pe față, cu luări de poziții favorabile intereselor acestuia chiar în Consiliul Local, unde a inițiat ședințe sau proiecte de hotărâre. Toate acestea au cântărit foarte mult în antipatia electoratului și, mai grav, s-a creat o prăpastie între electorat și conducerea filialei.

Probabil că în următoarea perioadă se va încerca o reogarganizare a filialei județene a PDL Bacău, dar din păcate nu prea mai este cu cine: primarii nu mai au motive să fie lângă partid, toți cei care au pus umărul la obținerea rezultatelor bune până la venirea lui Berca au fost dezamăgiți și au plecat sau sunt pe picior de plecare (Liviu Miroșeanu, Constantin Drăgănuță, Neculai Olaru, Mihai Banu, Valerian Vreme). Chiar despre Gabriel Berca se vorbește că ar părăsi corabia. Ca și când nu ar fi fost de ajuns că la alegerile din vară Constantin Scripăț, candidatul la șefia Consiliului Județean, a făcut stânga-împrejur, mergând braț la braț cu Dumitru Sechelariu, în dauna candidatului PDL, Florin Lazăr, la parlamentare pedeliștii și-au mai schingiuit norocul tot în curtea fostului edil.

Rezultatul a fost catastrofal, ba mai mult, cei care au mers de capul lor, fără apariții la trustul patronat de Sechelariu au luat rezultate puțin mai mari decât cei coafați la gazetă și televiziune. Să nu uităm de Scripăț, un prefect rudimentar, care se ocupa cu organizarea vânzătorilor de pătrunjel. În câțiva ani s-a pricopsit cu funcția de prefect, poziție din care nu a făcut decât să execute comenzile venite de la foișor.

Trustul de presă transformat în oficios al PDL curmă carierele politice

Unul dintre motivele majore ale eșecului PDL a fost alianța cu Dumitru Sechelariu. Firește, cumulat cu președinția lui Berca. Pactul Berca – Scripăț – Sechelariu a fost cât se poate de vizibil în trustul de presă patronat de familia Sechelariu. Pedeliștii au mers la postul tv și au apărut la ziar ca la ei acasă, au spus tot ce le-a trecut prin cap ori le-a fost dictat de la foișor.

Candidații PDL sau ARD au bătut pasul pe loc la trustul de presă patronat de Sechelariu. Cireașa de pe tort a fost apariția Scripăț – Sechelariu, unde toți cei câțiva băcăuanii care urmăresc postul tv au putut vedea trădarea PDL-ului în direct și sacrificarea propriului candidat PDL la Primărie, în favoarea fostului primar. Sarabanda de emisiuni în care pedeliștii au fost pur și simplu pioni, iar Sechelariu moderator nu au făcut decât, pe lângă amenzile CNA, să ducă la prăbușirea încrederii oamenilor în politicienii pedeliști și în trustul de presă care i-a adunat. Astfel, s-a dovedit că trustul de presă “Deșteptarea” a fost de fapt un dezastru pentru toți cei care au avut de-a face cu ei, de la PDL până la patron, Dumitru Sechelariu.

Ședințe în cadru restrâns la PDL

După afișarea rezultatului alegerilor, la PDL tragi cu tunul și nu găsești pe nimeni. Lideri de marcă altădată în partid nu au mai trecut pe la sediu. Chiar de Gabriel Berca, președintele PDL Bacău, au spus surse din partid că nu a mai trecut pe la sediu până nu s-au liniștit apele. Nu au mai mers nici Mihai Banu, Adrian Popescu sau Constantin Drăgănuță. “Eu, după alegerile din decembrie, nu am mai trecut pe la partid. Probabil va urma o perioadă de analiză, de reorganizare, nu știu. Eu am preferat să îmi văd de alte probleme”, a declarat cel din urmă. Adrian Popescu a stat acasă o perioadă din motive de sănătate, deoarece și-a fracturat piciorul.

“Am fost plecat și din țară, iar acum două-trei săptâmâni am propus, alături de Constantin Drăgănuță, Vasile Drăgușanu, Adrian Iordache să ne dăm demisia în bloc, însă Gabriel Berca nu a acceptat și a zis că el mai vorbește cu Blaga”, a mai spus Adrian Popescu. Cât îl privește pe Mihai Banu, acesta a “spălat putina” la Direcția Agricolă. “Eu nu am mai fost la partid de la alegeri. Mi-am dat demisia și acum am revenit la vechiul meu loc de muncă, director la Direcția Agricolă. Nu vă pot spune politic ce s-a mai întâmplat la PDL după alegeri, că eu nu mai am nicio treabă”, a declarat Mihai Banu. Surse din partid spun însă că ședințe se mai fac, la ele participând Petrică Mihăilă, Nicu Șapcă, Gabriel Berca, Raluca Năstase și Constantin Scripăț.

Pleacă Berca? Prea târziu!

Gabriel Berca, liderul PDL Bacău, crede că, încet, partidul va încerca să se adune. “Va fi o evaluare a filialei Bacău peste două săptămâni, așa cum se întâmplă cu toate filialele din țară. Se va face un Colegiu Director, unde se vor analiza toate. Organizăm și ne reorganizăm, că așa este în opoziție. Asta este când ai 16%”, a declarat Gabriel Berca. Pe de altă parte, Valerian Vreme, singurul deputat al PDL, a declarat de curând că nu ar spune “nu” să preia conducerea PDL, dar că deocamdată nu i s-a propus.

În schimb, Berca spune că el l-a scos la înaintare pe Vreme să organizeze conferința de presă, așa că nu ar fi de mirare să asistăm la un schimb de ștafetă, iar Berca să sară în altă barcă politică. Liderul PDL Bacău neagă însă zvonurile că ar pleca din partid. “Sunt tâmpenii pornite chiar și de la mine din partid. Nu este adevărat și credeți-mă că, dacă voi pleca, voi anunța eu, nu aștept să anunțe alții”, a precizat Gabriel Berca.

Liderul PDL este însă cunoscut ca având un apetit foarte dezvoltat pentru funcții și probabil că nu va pierde vremea să încerce o regândire a sistemului care a eșuat în Bacău. A demonstrat că nu este capabil să managerieze o construcție și o structură politică într-un județ unde a reușit performanța să distrugă și organizațiile comunale de partid.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.