spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
10.6 C
Vaslui
12-mai-2024

Interlopul care a schimbat Codul Vamal

- Advertisement -

Numai in Romania se putea intampla: un interlop a fost achitat intr-un urias dosar de contrabanda, pe care o comitea cu tirurile si in complicitate cu seful vamii. Asta pentru ca fapta nu era considerata infractiune in momentul comiterii. Protagonistul acestei grozavii, nimeni altul decat Vasile Rodideal, cunoscut interlop din Iasi, condamnat la ani grei intr-un alt dosar, dar disparut in lumea larga. In motivarea sentintei de achitare, judecatorii invoca o lacuna a Codului Vamal din perioada comiterii faptei. In 2008, cand Rodideal aducea din Moldova patru autotrenuri burdusite cu tigari netimbrate, nedeclararea lor la punctul vamal era considerata o banala contraventie, si nu infractiune. Legea a fost schimbata dupa comiterea faptei lui Rodideal, insa nu s-a putut aplica retroactiv. Statul roman ramane astfel pagubit de trei milioane de lei. Alti 40.000 de lei au fost cheltuiti de procurori in timpul anchetei inutile.
In loc sa-i bage la racoare, uneori legile tarii vin in ajutorul infractorilor. S-a intamplat intr-un dosar indelung mediatizat de la Iasi, si in care probele din dosar demonstrau indubitabil comiterea unei infractiuni. Este vorba de dosarul de contrabanda al basarabeanului aciuat la Iasi Vasile Rodideal, dosar in care a fost implicat si fostul sef al Vamii Albita, Ghita Berbece, decedat in timpul judecatii. Modul in care s-a ajuns la achitare in acest caz este de-a dreptul incredibil. In motivarea finalizata zilele acestea de catre judecatoarea Nicoleta Lazar de la Tribunal se mentioneaza de mai multe ori ca Rodideal si acolitii sai au comis o fapta ilicita. Au comis-o insa intr-o perioada in care acea fapta nu era pedepsita penal. Abia la un an si jumatate din momentul in care Rodideal aducea autotrenuri intregi cu tigari de contrabanda, fapta retinuta acestuia prin rechizitoriu si-a pierdut caracterul de contraventie si a devenit penala. Prea tarziu insa, intrucat, potrivit Constitutiei, legile din Romania nu se pot aplica retroactiv.

Incurcate sunt legile tarii

In 2008, Codul Vamal prevedea ca fapta de „sustragere de la vamuire a oricaror bunuri supuse regimului vamal sau care urmeaza a fi supuse” era o contraventie. Mai pe scurt, ca si cum ai traversa strada prin loc nepermis. Era pedepsita penal doar „trecerea peste frontiera prin alte locuri decat cele supuse controlului vamal”. Aceste doua aspecte au fost esentiale in achitarea interlopului Vasile Rodideal, dar si a celorlalte persoane trimise in judecata in dosarul sau, respectiv Ionut Radu, Nicu Cercel si Ghita Berbece (decedat, fost sef al Vamii Albita).

„Dupa trecerea unui interval de timp de noua luni de la trimiterea in judecata a inculpatilor si a unui an si sase luni de la comiterea faptei, textul articolului 270 din Codul Vamal a fost completat, si prin introducerea alineatului 2 al acestui articol a stabilit ca «constituie, de asemenea, infractiune de contrabanda introducerea sau scoaterea din tara prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragerea de la controlul vamal a bunurilor sau marfurilor care trebuie plasate sun un regim vamal daca valoarea bunurilor este mai mare de 200.000 de lei, in cazul produselor accizabile si mai mare de 40.000 de lei in cazul celorlalte produse»”, se mentioneaza in motivare. Modificarea legislativa se facea insa in octombrie 2009, si nu mai producea efecte asupra faptei lui Rodideal.

Fapta a existat, dar nu poate fi pedepsita

Autotrenurile lui Rodideal au trecut prin Vama Albita burdusite cu tigari ascunse pe care soferii nu le-au declarat. Asa au ajuns procurorii la aceasta incadrare juridica. Achitarea inculpatilor pentru aceasta fapta a dus implicit si la anularea celorlalte infractiuni retinute de procurori in actul de sesizare. „Oricat de imorala sau periculoasa ar fi o fapta, astfel cum a fost apreciata prin actul de sesizare si cea din prezenta cauza, aceasta nu poate fi pedepsita decat in situatia in care este prevazuta intr-o norma de incriminare inainte de comitere, intrucat legea trebuie ca mai intai sa avertizeze si apoi sa pedepseasca”, mai zice judecatoarea Nicoleta Lazar in motivare. Practic, fapta penala a lui Rodideal a existat, insa legea nu a permis ca aceasta sa fie pedepsita. Cat priveste infractiunea de initiere si aderare la un grup infractional organizat, nici pentru aceasta nu au existat indeajuns de multe indicii. „Desi prin rechizitoriu procurorul detaliaza si enumera toate activitatile si atributiile ce-i reveneau fiecarui inculpat in cadrul grupului, insistand pe ideea ca acestia au relationat si au racolat functionari vamali corupti pentru a realiza activitatile ilicite de contrabanda, instanta constata ca aceste sustineri sunt lipsite de orice fundament, nefiind dovedite cu niciuna dintre probele administrate in cauza”, se mai mentioneaza in motivare.

Cum a decurs operatiunea

Procurorii au mentionat in rechizitoriu ca, in calitatea sa de sef al Vamii Albita, Ghita Berbece ar fi sprijinit contrabanda cu tigari a lui Vasile Rodideal. TIR-uri intregi de tigari ar fi trecut granita dintre Republica Moldova si Romania prin Vama Albita, fara a fi verificate. Ultimele doua transporturi de tigari ar fi avut loc in vara anului 2008 si ar fi avut ca destinatie o societate comerciala controlata de Nicu Cercel. Anchetatorii au sustinut ca au gasit peste 600.000 de pachete de tigari la sediul firmei. Gruparea ar fi fost sprijinita si de un om de baza de-al lui Rodideal, din Republica Moldova, respectiv Vladimir Mardar, zis „Vova”.

Ghita Berbece a murit in 2010, dupa ce a fost trimis in judecata. Vasile Rodideal este condamnat la 15 ani de inchisoare dupa ce ar fi comandat asasinarea unui alt interlop din Iasi, Tiberiu Cristodorescu. El este dat in urmarire generala si se speculeaza ca s-ar afla in Rusia.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.