spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
16.6 C
Vaslui
12-mai-2024

Ion Jinga: Românii au ocolit restricţiile britanice privind imigraţia şi au contribuit la construirea Satului Olimpic

- Advertisement -

Muncitorii români au ocolit restricţiile privind imigraţia din Marea Britanie declarându-se persoane fizice autorizate (self-employed), iar Satul Olimpic de la Londra nu ar fi fost construit fără ei, a declarat duminică ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, potrivit presei britanice. Ion Jinga a sugerat că restricţiile Regatului Unit menite a limita numărul de muncitori imigranţi din România şi Bulgaria au fost inutile, deoarece „este întotdeauna posibil să găseşti un loc de muncă”, scrie The Telegraph.

El a spus că, indiferent de limitări, cei care au vrut să vină au făcut acest lucru şi a susţinut că Parcul Olimpic din Londra nu ar fi fost construit fără muncitorii români., adaugă publicaţia menţionată. „Acei români care au vrut să vină în Marea Britanie au făcut-o deja. Există unele restricţii pentru unele zone de activitate, însă nu şi cerinţe de viză, aşa că cei care au vrut să vină au făcut-o. Este întotdeauna posibil să găseşti un loc de muncă, chiar dacă se află sub restricţii, iar soluţia este să te declari persoană fizică autorizată, iar mulţi români au făcut acest lucru”, a declarat ambasadorul Ion Jinga, citat de The Telegraph. „Spre exemplu, în sectorul construcţiilor, există numeroşi români aici şi de aceea Satul Olimpic a fost construit anul trecut”, a adăugat el.

Restricţiile privind piaţa muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2014, ceea ce a stârnit temeri că Regatul Unit va fi nevoit să facă faţă unui aflux masiv de muncitori din cele două state est-europene.

Totuşi, ambasadorul Ion Jinga a spus că temerile privind un eventual val de români care vor veni în Marea Britanie reprezintă o „problemă falsă”. „Modelul de imigraţie al românilor nu este spre Marea Britanie, ci spre Spania, Italia şi Franţa, spre exemplu datorită asemănării limbilor, româna fiind o limbă latină. Avem deja un milion de români care locuiesc şi muncesc în Spania, un milion în Italia, probabil jumătate de milion în Franţa”, a mai spus ambasadorul român, potrivit Daily Mail.

Comentarii asemănătoare a făcut duminică şi ministrul bulgar de externe Nikolai Mladenov, care a spus bulgarii s-ar stabili mai degrabă în Germania, Spania sau Italia atunci când restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie vor fi eliminate la începutul lui 2014. „Marea Britanie nu ar fi prima ţară aleasă de mulţi oameni pentru a munci”, a spus Mladenov, citat de The Telegraph. „Economia noastră este conectată în principal la economia germană. Avem un mare număr de companii care activează în ţări precum Spania şi Italia, unde avem tradiţii de durată şi unde piaţa muncii s-a deschis pentru bulgari cu destul de mult timp în urmă”, a mai spus el.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.