spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
10.9 C
Vaslui
12-mai-2024

SATELIT AL ELEVILOR DE LA INFO

- Advertisement -

• lansarea acestuia se va produce în cadrul unui proiect propus de Agentia Spatială Europeană, echipajul nemtean intrînd într-o competitie alături de alte 19 echipe europene • cu ajutorul satelitului se va simula căutarea de forme de viată pe alte planete • pentru a-si putea trimite creatia în spatiu, elevii au nevoie de cinci mii de euro, bani de care deocamdată nu dispun • „Echipa noastră a fost selectată pentru a construi propriul satelit, care va trebui să fie introdus într-un recipient de dimensiunile unei doze de suc. CanSat-urile finalizate vor fi lansate dintr-o rachetă de la altitudinea de o mie de metri, în aprilie 2013“, a declarat profesoara Diana Bejan n

Un grup format din nouă liceeni de la Colegiul National de Informatică din Piatra Neamt, coordonat de profesoara de fizică Diana Bejan, va realiza cel mai important proiect scolar din judet, întrucît vor lansa un satelit a cărui menire va fi să simuleze căutarea de forme de viată pe alte planete. Cei nouă băieti sînt elevi în clasele a X-a si a XI-a si se numesc Claudiu Neculau, Matei Bosîncianu, Alexandru Tudose, Andrei Mihăes, Alexandru Gherghelas, Stefan Arădăvoaicei, Tudor Ciurezu, Iulian Botă si Claudiu Rosu. De „isprava“ lor s-a auzit deja în Europa, pentru că pînă a fi selectati ca să intre în proiectul Agentiei Spatiale Europene, care coordonează proiectul la nivel de continent, au avut de trecut de multe evaluări. Adolescentii speră să dea lovitura în prima parte a lunii aprilie, cînd vor merge în Olanda, la Competitia Europeană CanSat. „În perioada 9-14 aprilie 2013, un grup de nouă elevi ai Colegiului National de Informatică, reuniti sub numele de echipă INFOSAT, va participa la Competitia Europeană CanSat, organizată de Agentia Spatială Europeană în colaborare cu T-Minus Engineering, în Noordwijk, Olanda (www.cansat.eu). INFOSAT este una din cele 20 de echipe europene selectate pentru a participa la Competitia Europeană CanSat 2013. Echipa noastră a fost selectată pentru a construi propriul satelit, care va trebui să fie introdus într-un recipient de dimensiunile unei doze de suc. CanSat-urile finalizate vor fi lansate dintr-o rachetă de la altitudinea de o mie de metri de la t’Harde Rocket Range, Olanda, în aprilie 2013“, a declarat profesoara Diana Bejan, coordonatoarea proiectului.

Copii cu viziuni de oameni mari

Discutiile cu cei nouă liceeni pe seama proiectului sînt destul de greu de purtat de către un nespecialist în electronică, electrotehnică, programare, în senzori si cîmpuri electromagnetice. Fiecare dintre ei are partea sa de interventie în proiect, pe care o controlează în amănunt, dar este ajutat îndeaproape de către colegi. După cum a mai declarat profesoara Diana Bejan, munca elevilor în cadrul echipei va fi distribuită astfel: trei-patru proiectează si realizează sistemul de coborîre-aterizare si designul structurii mecanice a satelitului, doi se ocupă de partea de senzori si hardware, doi pentru programarea senzorilor si doi pentru analiza datelor achizitionate. „Bineînteles, toti vom lucra ca o echipă, pentru realizarea întregului proiect. Pentru participarea la competitie, va trebui să realizăm două misiuni: misiunea primară, comună tuturor participantilor la concurs, constă în achizitionarea de date privind valorile temperaturii si presiunii în timpul coborîrii si misiunea secundară, specifică fiecărei echipe în parte. Misiunea principală a ajuns la final si am realizat-o pe baza unor etape impuse de organizatorul competitiei. De acum urmează misiunea secundară, pe care si-o asumă fiecare echipă în parte, nemaifiind coordonată de cineva. De acum fiecare face cum crede că e mai bine. Pentru misiunea secundară, echipa INFOSAT si-a ales simularea căutării conditiilor de viată pe alte planete. În acest scop vom folosi senzori pentru colectarea de date privind umiditatea atmosferei, structura reliefului si cîmpul magnetic. Datele achizitionate vor fi analizate si comparate cu cele ale celorlalti participanti la competitie. Întorsi acasă, vom împărtăsi experienta noastră colegilor si vom prezenta rezultatele în diferite concursuri“, a spus unul dintre elevii pietreni care va contribui la lansarea satelitului în spatiu.

„Sîntem mîndri că elevii de la CNI au ajuns atît de departe cu un proiect propriu“

Profesoara Diana Bejan a mai spus că participarea la această competitie este o mare oportunitate a elevilor Colegiului National de Informatică, de a experimenta elemente de tehnologia spatiului, de a-si dezvolta abilitătile de rezolvare de probleme, de lucru în echipă si gîndirea critică, de a aplica într-un mod creativ si inovativ cunostintele dobîndite în cadrul scolii în realizarea designului unui proiect stiintific de cooperare internatională. „Proiectul va fi realizat în întregime de către echipa INFOSAT, sub îndrumarea ESA si T-Minus Engineering. Experienta acestei competitii o vom descrie în revista INFOPULS a colegiului si pe site-ul scolii. Sîntem mîndri că elevii de la CNI au ajuns atît de departe cu un proiect propriu si tocmai de aceea si noi, conducerea unitătii, ne dăm toată silinta să le asigurăm conditii optime în laboratoare, să le asigurăm o parte din cele necesare si facem asta nu doar cu echipa INFOSAT ci cu toti copiii si colegii care se implică în orice fel de activitate care aduce plus-valoare unitătii noastre“, a declarat Daniela Neamtu, director al Colegiului de Informatică.

Toate-s frumoase pînă la bani

Dacă vor iesi cu bine din acest experiment exceptional, elevii nemteni ar putea spune că sînt deschizători ai unui „drum“ de căutare a vietii în spatiu, pentru că de fapt, proiectul lor se reduce la o astfel de incursiune, la scară mai mică. Satelitul va aveo o înăltime de 25 de centimetri si un diametru de sase. „Am lucrat mult la acest proiect si sper să reusim să îl ducem cu bine la căpăt. Din păcate, cu toată dăruirea noastră, nu merg toate cum ar trebui, pentru că nu detinem suma de cinci mii de euro, care ne-ar rezolva problema transportului si a cazării pentru cele cinci zile cît vom sta în Olanda. Prin proiect se asigură cazarea pentru patru dintre noi si pentru doamna profesoară care ne coordonează. Rămîne de acoperit diferenta de cheltuieli si nu stim cum să procurăm banii. Am mers la mai multi oameni de afaceri să îi rugăm să ne sponsorizeze si ne-au spus că ei nu cîstigă nimic de pe urma satelitului nostru, că proiectul nu se desfăsoară în România ca să afle lumea de el… Nu prea stim unde să mai încercăm. Dar avem speranta că vom rezolva si acest aspect. Nu e putin lucru să ducem numele judetului, al orasului, al Colegiului National de Informatică într-o competitie de o astfel de anvergură! Ca să nu mai vorbim de sansa noastră de a vedea o bază militară spatială, de a intra în legătură cu specialistii din Centrul European Spatial!“, a spus un alt membru al echipei INFOSAT. În cazul în care vor reusi să învingă prin capacitătile lor celelalte 19 echipaje, elevii nemteni nu speră la vreo recompensă, sustinînd că participarea la acest experiment este cea mai bună răsplată de care se pot bucura la cei 16-17 ani ai lor.

Ce este un CanSat si ESA

Un CanSat este o simulare a unui satelit real, integrat în volumul si forma unui recipient de băutură răcoritoare. Provocarea pentru elevi este de a se potrivi toate subsistemele majore identificate într-un satelit, cum ar fi puterea si comunicatii într-o cutie de suc de 350 ml. După eliberarea de pe o rachetă sau un balon captiv CanSat trebuie să efectueze o anumită misiune. Primul concurs de CanSat a avut loc în 1999 în Statele Unite, după care si în tări europene. Întrecerea oferă oportunitatea elevilor de liceu si studentilor de a avea o primă experientă a unei misiuni în spatiul real, începînd cu proiectarea, testarea, lansarea, analiza datelor si prezentarea rezultatelor. Agentia Spatială Europeană (ESA) este o organizatie interguvernamentală creată în 1980, cu sediul la Paris, în scopul asigurării si dezvoltării cooperării, exclusiv pasnice, între statele europene în domeniile cercetării si tehnologiei spatiale. Agentia îsi desfăsoară activitatea în trei centre: Noordwijk aan Zee (Olanda), Darmstadt (Germania) si Frascati (Italia) si este o organizatie independentă de Uniunea Europeană. Tări membre sînt Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România (din 20 ianuarie 2011), Spania si Suedia.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.