spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.4 C
Vaslui
14-mai-2024

Bârlãdeni invitati la Heidelberg, orasul în care a murit Cuza

- Advertisement -

COMEMORARE Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la moartea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Societatea de Istorie din România a declarat anul 2013 ca Anul Cuza. Cu aceastã ocazie, localitãtile unde s-a nãscut domnitorul (Bârlad – România 20 martie) si unde a murit acesta (Heidelberg – Germania – 15 mai) vor avea câteva activitãti comemorative si culturale comune. Vineri, 1 februarie, bârlãdenii au avut fericita ocazie de a se întâlni cu Iosif Herlo, un român din Banat, care trãieste la Heidelberg si care a înfiintat o Asociatie culturalã care poartã numele marelui domnitor.

Vineri, 1 februarie, bârlãdenii au avut parte de vizita lui Iosif Herlo, presedintele Asociatiei pentru Literaturã, Muzicã si artã „A.I.Cuza” din Heidelberg, Germania, orasul în care a murit domnitorul la data de 15 mai 1873. Iosif Herlo, profesor de limba românã, bãnãtean plecat imediat dupã Revolutia din ‘89 din Timisoara în Germania, a fost pentru prima datã în Bârlad, si a fãcut cunostinţã cu douã dintre liceele de marcã ale Bârladului, (Colegiul Codreanu si Liceul „MIhai Eminescu”) dar si cu alte institutii de culturã din oras (Muzeul „Vasile Pârvan” sau Pavilionul „Marcel Guguianu”), obiective care i-au atras atentia si l-au surprins plãcut, spunând cã Bârladul „poate fi considerat un centru de culturã cu nimic mai prejos decât marele centre culturale europene”. La conferinta de presã organizatã la Primãria Bârlad, Iosif Herlo a fost însotit de Oltea Gramaticu Rãscanu, profesor de istorie si presedinte al Societãtii Române de Istorie – Filiala Bârlad si de viceprimarul Marin Bunea. Iosif Herlo a precizat cã având în vedere importanta marelui domnitor Cuza în privinta Unirii si mai ales viziunea sa europeanã asupra drepturilor unor categorii de cetãteni (tigani, tãrani, robi, etc) se pun la cale derularalea cu ocazia comemorãrii a 140 de ani de la moartea domnitorului, mai multe manifestãri culturale la Heidelberg, iar autoritãtile locale sunt invitate sã participe în perioada desfãsurãrii acestora, în Germania.

Cine este Iosif Herlo

Profesor de francezã si de limba românã, plecat din Timisoara în Germania imediat dupã Revolutie, Iosif Herlo este nelipsit de la cele mai importante evenimente organizate de reprezentantii comunitãtilor românesti în tarã si în strãinãtate, dovedindu-se un român adevãrat, iubitor incurabil al istoriei, culturii, artei, traditiilor si folclorului românesc. Este implicat trup si suflet în Asociatia culturalã „Alexandru Ioan Cuza – Societate pentru Literaturã, Muzicã si Artã” pe care a înfiintat-o împreunã cu alti români de ispravã în 1991 cu scopul promovãrii relatiilor culturale româno-germane. În cele douã decenii de existentã, fondatorii si membrii aceastei minunate asociatii au activat cu pasiune și ambitie pentru a face cât mai cunoscut românismul, pentru o imagine corectã a României în lume, pentru promovarea europenismului. „Sunt Iosif Herlo, presedintele Asociatiei culturale Al. Ioan Cuza, din Heidelberg, asociatie nonprofit si de interes obstesc, înfiintatã în noiembrie 1991, de cãtre un grup de intelectuali originari din România. Scopul principal al nostru este promovarea relatiilor culturale, în primul rând romano-germane, pentru a contribui astfel la crearea unui climat de întelegere si respect, de bunã convietuire. Al. I. Cuza a murit în Heidelberg, fapt ce explicã numele asociaãiei noastre. Cuza înseamnã pentru noi unire si întelegem aceastã unire, cum am zis, în culturã, liant care poate apropia oameni, popoare, natiuni. Tin sã multumesc Bârladului pentru cã putem organiza împreunã manifestãrile dedicate domnitorului Cuza cu ocazia Anului Cuza, când se împlinesc 140 de ani de la moartea sa”, a spus Iosif Herlo.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.