spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Îsi vinde rinichiul ca sã aibã unde sã locuiascã

- Advertisement -

DISPERARE Pentru a scãpa de sãrãcie si datorii, multi români sunt dispusi sã-si vândã un rinichi sau bucãti din ficat pe mii de euro. În aceeasi situatie se aflã si un tânãr, în vârstã de 28 de ani, din Bârlad, care, din disperare, a postat un anunt pe Internet. Cu banii primiti în schimb, el sperã sã îsi poatã cumpãra o locuintã. Ar munci dacã ar putea, însã s-a nãscut cu un handicap la mâini si cu o deficientã de vorbire. În prezent, doarme pe unde apucã si trãieste dintr-o pensie de invaliditate în valoare de 290 lei.

„Vând rinichi, grupa sanguinã A2, vârsta 28 de ani, stare de sãnãtate bunã. Rog seriozitate”. Acesta este anuntul pe care D. G. l-a postat ieri pe unul din cele mai cunoscute site-uri din Bârlad. Cei care l-au vãzut au crezut probabil cã este o glumã proastã, cum se mai obisnuieste între „cunoscuti”. Dimpotrivã, anuntul este cât se poate de real. Contactat telefonic, tânãrul a acceptat o întâlnire pentru a ne spune povestea lui, una nu tocmai frumoasã. S-a nãscut cu un handicap la mâini si o deficientã de vorbire, iar din aceastã cauzã nu si-a putut gãsi niciun loc de muncã. A rãmas fãrã pãrinti de vreo câtiva ani si pentru cã nu are unde sã locuiascã doarme pe la rude. Au fost trei frati, însã unul a decedat la sfârsitul anului trecut. „Soarta a fost crudã cu mine, întâi s-au stins pãrintii, iar de curând si un frate a trecut la cele vesnice. Eu m-am nãscut cu anumite probleme fizice ce nu-mi permit sã lucrez undeva. Poate dacã as fi fost sãnãtos situatia era alta. Trãiesc dintr-o pensie de handicap mizerabilã ce nu-mi ajunge deloc. Noroc cã de mine au grijã niste veri buni, cãci altfel nu stiu ce m-as face!”, a precizat D. G. Într-adevãr, ce poti face în ziua de astãzi cu 290 de lei pe lunã, atât cât primeste tânãrul de la statul român? În ultima vreme l-au cam ajuns toate necazurile si într-un moment de disperare i-a venit o idee. De atunci nu mai are somn. Oare aceasta e singura solutie?

Vrea sã aibã casa lui

„Acest gând mi-a venit în urmã cu câteva zile. Stiu ce implicã, dar e singura posibilitate de a face rost de bani pentru o casã. Astãzi (ieri, n.r.) am pus anuntul pe un site din Bârlad, iar dacã nu mã sunã nimeni o sã pun si în alte orase. Stiu cã e ilegal sã îti vinzi un rinichi, dar sunt gata sã-mi asum acest risc. As vrea în schimbul lui suma de 20.000 de euro, suficient, cred, pentru a cumpãra o casã. Sã vedem acum dacã sunt persoane interesate. Nu am suferit nicio boalã la viata mea, cu exceptia problemelor din nastere. Oricum, asta se poate verifica”, a mai precizat D. G. Întrebat dacã nu-i este teamã de traficantii de organe care au pãcãlit câteva mii de români, tânãrul ne-a mai spus: „M-am gândit si la asta. O sã ajung în sala de operatie numai dacã primesc banii înainte, altfel nici nu discut. Este rinichiul meu si eu sunt cel care pune conditiile. O sã mã descurc pânã la urmã, o sa vedeti”. La plecare, D. G. a tinut sã ne precizeze cã, dacã va avea probleme cu legea, va declara cã e o simplã donatie si nu o vânzare. Întelegerea va fi doar între el si cumpãrãtor.

Între 3 si 5 ani de închisoare pentru comertul cu organe

În tara noastrã existã cele mai drastice legislatii în domeniul transplantului. Când acesta se face de la un donator viu, atât el, cât si primitorul, vor trece printr-o evaluare a comisiei de eticã. Este foarte greu sã se dovedeascã cã nu e o donatie, ci o vânzare, atâta vreme cât cei doi îsi urmãresc interesul. Conform unei statistici, anual, în România se fac 250 de transplante de rinichi si 50 de ficat. Ele reprezintã 10, respectiv 20% din solicitãri. În cazul în care se dovedeste cã a fost o tranzactie, ambele persoane (cumpãrãtorul si vânzãtorul) riscã o pedeapsã cu închisoare între 3 si 5 ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.