spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Bârlãdenii, primii indexati

- Advertisement -

Ce impozite se plãtesc în judetul Vaslui

IMPOZITE Ani de zile, si vasluienii, si husenii, si bârlãdenii scoteau cam aceiasi bani din buzunare în fata ghiseelor Primãriei pentru a-si onora contributiile fatã de bugetul local. Mai peste tot în judet, de cel putin trei ani, autoritãtile locale au mentinut neschimbate valorile taxelor si impozitelor locale, dar începând de luni, 14 ianuarie, cel putin pentru bârlãdeni se schimbã foia. Din 2013 acestia vor plãti taxe si impozite cu 16,05% mai mari fatã de cele din 2012. La Vaslui si la Husi, autoritãtile încã nu au decis pro sau contra indexãrii, dar si aici data de 14 ianuarie va aduce decizia finalã.

Dacã în 2012 pentru cetãtean, calitatea de proprietar avea acelasi pret si la Husi si la Bârlad, dar si în municipiul resedintã de judet, pentru cã impozitele si taxele locale aveau valori similare, ei bine, de anul acesta, situatia se va schimba. Deocamdatã un lucru e sigur: prima care va practica tarife mai mari este Primãria Bârlad. În ciuda declaratiilor fãcute la sfârsitul anului de oficialii Primãriei Bârlad prin care îi anuntau pe cetãteni cã în 2013 taxele si impozitele locale vor fi mentinute la nivelul celor din 2012, se pare cã autoritãtile au decis majorarea acestora cu 16,05 %, asta dupã ce ieri, odatã cu actul oficial prin care Guvernul a dat posibilitatea autoritãtilor locale sã decidã singuri asupra taxelor si impozitelor locale, Victor Ponta i-a si avertizat pe primari cã în absenta majorãrii nu vor primi cei 16% din bugetul de stat. Desi oficial decizia va fi luatã abia luni, în cadrul sedintei consiliului local, surse din interiorul Primãriei Bârlad au declarat majorarea ca si bãtutã în cuie, edilii municipiului neputând risca sã-si asume bugetul pe anul 2013 fãrã majorãri si fãrã ajutorul lui Ponta. Deocamdatã, autoritãtile din municipiul Vaslui si Husi nu au luat nicio hotãrâre, dar data de 14 ianuarie e anuntatã a fi edificatoare si pentru comunitãtile vasluiene si husene, atunci fiind convocate sedintele celor douã Consilii locale.

În urma majorãrii, valoarea impozabilã a unei clãdiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din cãrãmidã arsã va creste de la 806 lei/mp la 935 lei/mp, în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice. În cazul clãdirilor neracordate la astfel de utilităţi, valorea impozitului va creste de la 478 lei/mp la 555 lei/mp. Impozitul pe casele de lemn, vãlãtuci sau alte materiale se va calcula la valoarea de 254 lei/mp, comparativ cu 219 lei/mp cât s-a plãtit pentru 2012. Indexarea se va aplica si în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamã si publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum si în cazul limitelor minime si maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

Soferii nu vor suferi la indexare

Indexarea va produce modificãri doar impozitului pe clãdiri la persoanele fizice. Rãmân la valorile de anul trecut impozitele pe clãdiri pentru persoanele juridice, dar si taxa localã pentru automobile, pentru persoanele fizice cât si juridice. Peste tot, indiferent de modelul vehiculului înmatriculat, se plãteste în functie de capacitatea cilindricã. De exemplu, pentru un Logan, masinã micã, de pânã la 1600 cmc se plãtesc, peste tot, 64 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.