spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
03-iun.-2024

MJ: Pivniceru a transmis către preşedintele României propunerile pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA

- Advertisement -

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, i-a transmis joi preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Tiberiu Niţu şi a lui Ioan Irimie pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al PÎCCJ şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Ministerul Justiţiei precizează într-un comunicat transmis joi AGERPRES că pe pagina de internet a instituţiei au fost publicate analiza comparativă a interviurilor care au avut loc la MJ şi la CSM în cadrul procedurii de numire şi transcrierea înregistrării şedinţei Secţiei pentru procurori a Consiliului din 22 noiembrie.

În data de 22 noiembrie, Secţia pentru procurori a CSM i-a audiat pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, aceştia primind însă aviz negativ pentru numirea în cele două funcţii.

Despre Tiberiu Niţu, CSM a motivat că are un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate şi o spontaneitate redusă, neîntrunind condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror general al PÎCCJ, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar şi din perspectiva structurii de personalitate.

În cazul lui Ioan Irimie, Consiliul a argumentat că are o scăzută capacitate de adaptare la condiţiile interviului, că a furnizat răspunsuri parţiale, uneori eronate, în raport cu scopul şi modalitatea de formulare a întrebărilor şi că nu cunoaşte instituţiile Uniunii Europene, făcând confuzie între acestea. De asemenea, CSM a susţinut că Irimie nu întruneşte abilităţile necesare exercitării funcţiei de şef al DNA atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice.

Mandatul lui Daniel Morar la şefia DNA a expirat în februarie, însă el a fost delegat să conducă în continuare instituţia, iar cel al Laurei Codruţa Kovesi ca procuror general al României a încetat la începutul lunii octombrie. Interimatul funcţiei de şef al Ministerului Public a fost asigurat de Daniel Morar iar în locul său la conducerea DNA a fost delegată Laura Oprean.

În 17 septembrie, MJ a publicat anunţul pentru selecţia procurorului general al României şi a procurorului-şef al DNA, precum şi standardele de organizare a procedurii şi pe cele de evaluare a interviului susţinut de candidaţi, elaborarea documentaţiei având în vedere şi recomandările Comisiei Europene transmise cu doar o săptămână înainte. Ulterior, după o întâlnire între membrii Secţiei pentru procurori a CSM şi ministrul Justiţiei, calendarul anunţat a fost modificat iar termenele de depunere a candidaturilor şi a proiectelor au fost prelungite.

Astfel, procurorii care şi-au dorit să conducă Parchetul General şi Structura Anticorupţie s-au putut înscrie până pe 3 octombrie, numele acestora fiind făcute publice de MJ două zile mai târziu. Şapte candidaturi au fost depuse pentru şefia DNA – Claudiu Dumitrescu (DNA – detaşat la Guvern – DLAF), Vasile Ioniţă (DNA), Ioan Irimie (DNA – ST Cluj), Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general al României, Constantin Sima (PÎCCJ), Viorica Stoica (PÎCCJ) şi Paula Nicoleta Tănase (Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi) – şi şase pentru funcţia de procuror general al României – Gheorghe Cornescu (PÎCCJ), Elena Hach (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov), Gheorghe Moţa (Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj), Tiberiu Niţu (PÎCCJ – numit la Inspecţia Judiciară – CSM), Constantin Sima (PÎCCJ) şi Viorica Stoica (PÎCCJ).

Interviurile au avut loc în perioada 23-25 octombrie iar singurul candidat care nu s-a prezentat a fost Laura Codruţa Kovesi, care a comunicat că din 16 octombrie îşi desfăşoară activitatea la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pentru aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul MCV privind reforma sistemului judiciar şi reforma anticorupţie.

Pe 1 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru a anunţat că Tiberiu Niţu este propunerea pentru funcţia de procuror general al României şi Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA iar pe lista scurtă, pe lângă aceştia, s-au mai aflat Elena Hach (pentru şefia PÎCCJ) şi Claudiu Dumitrescu (pentru şefia DNA). Pivniceru preciza că opţiunea ei a fost limitată de numărul de candidaturi depuse şi dădea asigurări că „a chibzuit foarte mult” şi „cu multă seriozitate” înainte de a lua o decizie. Ea susţinea că s-a conformat „în chip absolut” şi a derulat procedurile care i-au fost sugerate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi în cele trei scrisori transmise de CE.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.