spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Casa lui Mos Crãciun de la Husi (FOTO)

- Advertisement -

DETALII… Este cea mai luminatã clãdire din Husi si asta se întâmplã de câtiva ani buni. Este vorba de sediul firmei Prod Cyp. Pentru ca efectul sã fie maxim, au fost folosite peste 4000 de metri de ghirlande luminoase. Împodobirea începe încã de pe data de 1 noiembrie si dureazã aproape o lunã de zile, timp în care un electrician cu câte 2 sau 3 oameni, drept ajutoare, amplaseazã fiecare ghirlandã la locul ei. Peste an, ghirlandele sunt depozitate în saci cu etichetã în care scrie locul exact în care aceasta urmeazã sã fie amplasatã.

SUCCES…  Ce-ar fi Crãciunul, fãrã mesele îmbelsugate, fãrã deliciile care aduc, odatã cu ele, mireasma sãrbãtorilor de iarnã?! Nimeni nu-si poate imagina un Crãciun, fãrã bunãtãtile traditionale: cârnãciori, caltabos, sunculitã, muschi sau piftie, toate fãcute din carne proaspãtã, dupã retete tainci, pe care bunicii nostri le-au aflat de la pãrintii lor si… tot asa, din generatie în generatie. Din acest punct de vedere, husenii sunt norocosi: chiar în orasul lor existã o firmã, Prod Cyp SRL, care pãstreazã cu sfintenie cele mai bune retete traditionale, fãcând, dupã litera lor, delicioasele produse, marca Boneo. Iar cei care au gustat din ele, stiu cu sigurantã cã nu e doar o simplã laudã, cu o realitate cu care husenii se mândresc! Nu e putin lucru ca numele orasului tãu, scris pe un produs de calitate, sã fie pe mesele atâtor oameni, din toate colturile tãrii, iar când cineva se va întreba despre locul unde s-au fãcut aceste bunãtãti, sã se spunã cã totul este… de la Husi!

Nicu Ciupilan este patronul acestei firme, iar husenii îl stiu în aceastã industrie demult, încã din 1966, de pe timpul fostei Cooperatii din judetul Vaslui. An de an a adunat experintã, a pus si pasiune în munca sa, apoi a avut grijã sã deprindã “meserie” de la carmangii renumiti în judet, iar astãzi are cu ce se mândri: produsele sale sunt cãutate si lãudate de absolute toti cei care le gustã! “Principiul meu este urmãtorul: sã nu-ti faci preparate speciale pentru tine. De unde mãnâncã tosi, mãnânci si tu, fiindcã numai asa esti silit sã faci produsele bune”, este convins huseanul Nicu Ciupilan. Astãzi, acesta îsi administreazã propria firmã, intratã în capitalism cu retelele din alte vremuri. Brandul sãu se numeste Boneo si prelucreazã pe lunã 70 de tone de carne, are 80 de angajati si distribuie produse si preparate din carne în 180 de magazine. Piata sa principalã este judetul Vaslui, iar în Iasi este solicitat mai ales de restaurantele de lux.
La început a fost ambitia, dar si perseverenta!

Ca toate povestile de succes, si cea a huseanului Nicu Ciupilan începe tot cu „munca de jos”, de la OCL (Organizatia Comercialã Localã) Husi, unde însã a avut norocul sã-l întâlneascã pe cel de la care avea sã învete cele mai tainice lucruri despre acest domeniu, un evreu pe nume Azdril, seful acelei unitãtii. Neavând copii, Azdril l-a privit ca pe propriul copil, plâcându-i interesul si silinta pe care Nicu le dovedea la locul de muncã. “La servici eram ca si copilul sãu. Sotia sa, când îi trimitea mâncare, îmi punea si mie o portie. Era si un negustor foarte bun de la care am învãtat multe dintre secretele comertului cu produsele din carne”, îsi aminteste astãzi Nicu Ciupilan. Apoi a urmat sistemul cooperatist. Din 1973 si pânã în 1989, acesta a lucrat de la simpul carmanger pânã la sef de laborator. A lucrat o perioadã si la Vaslui, dupã care din 1986 vine pe postul de sef al laboratorului de la Husi, care era compus din cofetãrie, carmangerie si gospodãrie anexã. “ La Husi aveam cea mai bunã gospodãrie anexã din judet. Cresteam câte o sutã de porci si în toate schimburile care se fãceau, vizitatorii erau adusi la noi deoarece era curat si aveam animale frumoase. Secretul curãteniei pare hilar, dar era de mare efect. Luam de la cofetãrie toate cojile de nuci si de ouã, le dãdeam prin moara de ciocãnele, le amestecam cu porumb si zer si le fãceam mâncare pentru porci. Normal cã pânã si bãlegarul porcilor mirosea a iod de toatã lumea zicea cã la mine la fermã e ca la farmacie”, povesteste amuzat Nicu Ciupilan.

Secretul succesului, produse ecologice si retetar pãstrat cu sfintenie!

Secretul succesului produselor sale îl constituie retetele folosite în productie. Aici se foloseste un retetar din 1971, numit “Instructiuni tehnologice pentru prepararea fabricatelor din carne”. Nu foloseste decât animale crescute fie în gospodãriile particulare, fie în gospodãria sa anexã. Nu congeleazã niciodatã carnea si o preparã proaspãtã. Toate mirodeniile folosite (cimbru, usturoi si ardei iute) sunt cultivate în ferma sa, în conditii ecologice. Achizitiile de animale de la crescãtorii particulari le face, asa cum îi place sã zicã, pe teren neutru. “Îmi place sã joc pe teren neutru, de asta si cumpãr animalele direct din sate. Dacã omul vrea si îi convine pretul îmi dã animalul, dacã nu îl duce acasã. Dacã ar fi venit la mine la abator, ar fi cheltuit bani cu transportul si ar fi fost nevoit sã accepte pretul meu. Am trei centre de achizitii în Berezeni, Ghermãnesti si Grumezoaia. Verificãm cântarul în fata omului pentru a nu fi suspiciuni. Din acest motiv niciodatã n-am avut probleme cu crescãtorii de animale si s-au simtit în sigurantã atunci când au fãcut tranzactii cu mine”, a spus Nicu Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.