spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
02-iun.-2024

Guvernul Ponta s-a sucit cu 180 de grade: exploatarea gazelor de sist a devenit politicã de stat!

- Advertisement -

MINCINOSII Desi programul de guvernare al USL promitea un moratoriu împotriva fractionãrii hidraulice, Cabinetul Ponta II a dat liber la exploatãrilor de gaze de sist. Mai mult, premierul Victor Ponta, presedintele PSD si copresedintele USL, care l-a avut drept consilier pe generalul american în rezervã Wesley Clark, pe probleme strategice, de securitate si economie a aprobat extindã activitãtile de explorare si exploatare a zãcãmintelor de titei si gaze din bazinul Mãrii Negre si sã înceapã explorãrile pentru identificarea zãcãmintelor exploatabile din sisturi bituminoase în zona Bârlad, dând astfel liber la exploatarea gazelor de sist, care a devenit o politicã de stat pentreu Guvernul Ponta II. Iar oficialii bârlãdeni în frunte cu primarul Constantin Constantinescu, deputatul Adrian Solomon si senatoarea Gabriela Cretu, tac chitic aprobând cu amândouã mâinile în Parlament, politica acestui guvern.

În ciuda faptului cã deputatul Adrian Solomon a urlat prin Bârlad ca din gurã de sarpe, prin portavoce sau la microfonul din Piata Civicã, împotriva guvernului PDL care ar fi aprobat exploatarea gazelor de sist în zona Bârlad, totul s-a dovedit asadar exact cum am presupus de la bun început: o „bombã” politicã, la care si-au dat largul concurs protopopul de Bârlad Vasile Lãiu si restul de „societate civilã”, care au reprezentat doar interesele politice al deputatului si nu ale bârlãdenilor. Programul de guvernare cuprinde, în cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Tarnita sau reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavodã, dar include si obiective noi, printre care explorarea gazelor de sist, extractia de hidrocarburi în Marea Neagrã si dezvoltarea AGRI.

Ponta ignorã vointa bârlãdenilor!

Dacã în varã, când se agitau spiirtele la Bârlad, ar fi avut loc un referendum, poate cã altfel ar fi stat lucrurile. Dar asa, unii si-au fãcut treaba, manipulând groaznic o întreagã populatie, având alãturi si preotimea în frunte cu cel mai mincinos protopop ce l-a avut Bârladul: preotul Vasile Lãiu.

De vineri s-a dat startul la exploatarea gazelor de sist!

Guvernul Ponta II intentioneazã sã extindã activitãtile de explorare si exploatare a zãcãmintelor de titei si gaze din bazinul Mãrii Negre si sã înceapã explorãrile pentru identificarea zãcãmintelor exploatabile din sisturi bituminoase. O altã prevedere din program este “introducerea, în urma consultãrilor cu companiile din domeniu, a unei contributii suplimentare pe veniturile suplimentare obtinute de companiile producãtoare de gaze naturale în urma liberalizãrii pietei, în scopul asigurãrii resurselor financiare pentru subventionarea consumatorilor vulnerabili”. În programul de guvernare al USL este trecutã si asocierea companiilor românesti cu parteneri strãini în vederea executãrii în comun de lucrãri petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare în zone de interes, cu respectarea legislatiei românesti si europene. Totodatã, Guvernul vizeazã încurajarea investitiilor pentru descoperirea unor noi rezerve de hidrocarburi si cresterea ratei de înlocuire a rezervelor existente.

În cinci ani, începe exploatarea gazelor de sist în zona Bârlad!

Ponta a declarat recent cã negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zonã de interes pentru viitorul Guvern, adãugând cã cel care are cel mai mult de pierdut dacã România scoate gaze de sist este Gazprom. Chevron detine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad si trei perimetre în judetul Constanta. „Dacã mâine dãm voie sã facã explorãri pentru gaze de sist si se gãsesc, cel mai devreme peste cinci ani iese primul metru cub. Polonia foloseste gaze de sist cu 80 de dolari/mia de metri cubi, noi importãm de la Gaz¬prom cu 450 si eu vreau Oltchim-ul meu cu 450 de dolari/mia de metri cubi sã fie competitiv cu firma din Polonia cu 80”, a spus Victor Ponta. Acesta a amintit si cã Statele Unite ale Americii au devenit din imporator exportator de gaze.

Oficiali bârlãdeni nu reactioneazã!

Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) din Bârlad, formatã din prtopopul Vasile Lãiu, generalul (r) Neculai Rotaru, Violeta Cozar, Lulu Fânaru si încã alti câtiva bârlãdeni, a avut o oarecae reactie la declaratia premierului Vitor Ponta, potrivit cãrei „colaborarea cu Chevron rãmâne într-o zonã de interes”. Dupã ce s-au lãsat manipulati în cel mai ordinar mod de cãtre deputatul Adrian Solomon, organizând manifestãri în plin centrul Bârladului, s-au fãcut de râs complet, pentru cã acum bârlãdenii sunt extrem de supãrati si deranjati de atitudinea de “peste” (tãcând mâlc), atât în privinta atitudinii guvernului cât si a oficialilor din USL – trimisi recent în Parlament cu o majortate zdrobitoare. Conform declaratiilor în presã a unor membri ai GISC, ei acuzã USL-ul de trãdare, uitând cã au promis în toate campaniile electorale din acest an cã vor lupta împotriva extragerilor gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice. GISC Bârlad a promis cã va continua procesul în instantã intentat statului român care, prin licentele acordate, „condamnã la moarte cetãtenii din zonele unde s-ar începe explorarea si apoi exploatarea gazelor de sist”, este declaratia oficialã pentru presã a generalului Neculai Rotaru. Dar deputatul Adrian Solomon si senatoarea Gabriela Cretu, cum au putut sã aprobe programul de guvernare care cuprinde o asemenea mârsãvie împotriva vietii bârlãdenilor? Si nu au nici o reactie pânã acum. Vom reveni în cel mai scurt timp cu acest subiect.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.