spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Un cadou de Craciun facut de DNA

- Advertisement -

Persoanele cu functii puse sub invinuire in aceasta toamna in dosarul „Rutiera II” pot rasufla usurate. Procurorii DNA Iasi au decis sa-i scoata de sub urmarire penala pe deputatul Petru Movila, procurorul Luana Maxim, dar si pe seful adjunctului Politiei Iasi, Mihai Pintilei. Aceeasi solutie s-a dat si in cazul altor trei politisti din dosar, dar si al lui Stefan Hanganu, cel numit de Petru Movila in interceptarile telefonice „frate”. Peste douazeci de persoane au fost audiate ca martori in acest dosar, ce s-a dovedit a fi, in cele din urma, un esec lamentabil pentru procurori. Deputatul Movila si procurorul Luana Maxim au fost acuzati ca ar fi apelat la politisti pentru a-si scapa prietenii de sanctiuni rutiere.

Un dosar cu mai multe nume grele instrumentat de procurorii DNA s-a transformat in cenusa la mai putin de trei luni de la pre­zentarea invinuirilor. Deputatul PDL Petru Movila, procurorul Luana Maxim (fosta Pintilie) de la Parchetul de pe langa Tribunal, dar si Mihai Pintilei, adjunctul comandantului IPJ, pot rasufla usurati. Procurorii DNA Iasi au decis sa-i scoata pe acestia de sub urmarire penala, dupa ce au constatat ca „nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni”, sustin sur­se judiciare. „Procurorul a dispus o solutie bazata pe probele dosarului, pentru acesta primand aflarea adevarului. Din actele dosarului rezulta ca nu exista prejudiciu, ca nu s-a creat nicio tulburare vreunei institutii, iar martorii au negat orice implicare de natura infractionala a celor cercetati”, ne-a spus Sandra Gradinaru, avocatul deputatului Movila si al procurorului Maxim. Cei doi au fost acuzati de instigare la abuz in serviciu dupa ce, au sustinut procurorii in ordonanta de incepere a urmaririi pe­nale, ar fi apelat la politisti pentru a-si scoate basma curata amicii care incalcasera normele rutiere.

Alti politisti au fost scosi de sub urmarire

Anchetatorii au afirmat ca Petru Movila ar fi apelat la Mihai Pin­tilei, in perioada in care acesta era sef al Politiei Rutiere. Movila l-ar fi sunat pe Pintilei spunandu-i ca „fratele nostru Hanganu a fost oprit in trafic.” Se referea la un fost coleg de-al sau, Stefan Hanganu, pus si el sub invinuire si scos basma curata acum de procurori. Potrivit unor surse, Hanganu ar fi trecut atunci pe rosu, fiind, in cele din urma, sanctionat cu avertisment pentru lipsa centurei. „Ma bucura foarte mult ca DNA a constatat ceea ce clientul meu a aratat inca de la inceput, si anume ca este nevinovat. Faptele pentru care a fost acuzat au fost simpla fictiune”, ne-a spus Marius Striblea, avocatul lui Mihai Pin­tilei.

Dupa ce a fost pus sub invi­nu­ire, deputatul Petru Movila a recunoscut ca il cunoaste pe Mihai Pintilei prin prisma functiei, dar a negat acuzatiile aduse de DNA. Celalalt nume greu din dosar, procurorul Luana Maxim, a fost si el acuzat de instigare la abuz in seriviciu. La fel ca si Movila, ma­gistratul a fost suspectat ca ar fi apelat la un politist pentru a-si scoate basma curata un amic. Maxim a fost surprinsa pe interceptari in 2008 in dosarul in care mai multi politisti de la Rutiera au fost deja trimisi in judecata. Do­sarul a fost disjuns datorita functiei procurorului, iar cercetarile s-au extins ulterior si asupra lui Movila si Pintilei. Alti trei politisti pusi sub invinuire in acest dosar, Cristian Nechifor, Adrian Ciopraga si Ga­briel Doban, au fost scosi si ei de sub urmarire penala. „Nu stiam ca s-a dat o solutie, dar daca aceasta este solutia, atunci e cea corecta”, ne-a spus si Bogdan Luca, avoca­tul lui Ciopraga si Nechifor.

Audierile din acest dosar au durat aproximativ doua saptamani, timp in care au fost audiati peste douazeci de martori, cei mai multi dintre ei politisti. Un alt dosar in care sunt implicati fosti sau actuali politisti rutieri, 14 la numar, se afla in prezent pe rolul Tribunalului Iasi. Acestia sunt acuzati de luare de mita dupa ce ar fi scapat de sanctiuni mai multe rude, amici sau cunostinte.

––-

Mostra de interceptari

* 7 noiembrie 2008: discutie intre politistul Catalin Harnagea, de la Rutiera, care este contactat de procurorul Luana Maxim:

Maxim – Buna ziua. Catalin?
Harnagea – Da.
Maxim – Luana la telefon. Imi cer scuze ca te deranjez.
Harnagea – Cine?
Maxim – Luana! Luana! Maxim. Catalin, ai un coleg Grecu?
Harnagea – Saru’ mana! Da.
Maxim – Si cum te intelegi cu el?
Harnagea – Bine.
Maxim – Mai, vezi ca e un prieten de-al meu. Acuma vrea sa-i ia permisu’. Nu stiu ce-a facut…
Harnagea – Cum il cheama?
Maxim – Slabu Florin.
Harnagea – Bine. Saru’ mana!

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.