spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Ce bani europeni au intrat în judetul Vaslui!

- Advertisement -

Târgului Proiectelor Europene

BILANT La aproape 6 ani de la aderarea României la Uniunea Europeanã, bilantul judetului Vaslui în ceea ce priveste atragerea fondurilor europene post-aderare se traduce în 42 de programe, implementate si derulate cu succes, si în peste 530 milioane de euro investiti în judetul Vaslui.

În cadrul Târgului Proiectelor Europene de Succes, un eveniment organizat de Consiliul Judetean Vaslui, în parteneriat cu Institutia Prefectului, au fost prezentate toate cele 42 de proiecte de succes, cofinantate din fonduri europene realizate pentru judetul Vaslui în perioada 2007-2013. Prezentãrile proiectelor au fost sustinute de reprezentantii structurilor responsabile de obtinerea fondurilor si de beneficiarii acestora. În judetul Vaslui, sume importante au intrat prin Programul Operational Regional, în total 34 de proiecte finantate prin acest program care au însemnat peste 496 milioane lei. „Va trebui sã continuãm sã accesãm fonduri, pentru cã nu cred cã lucrurile se vor îmbunãtãti uimitor în perioada urmãtoare. Tuturor celor care ati contribuit la aducerea acestor bani în judet, fie cã vorbim de beneficiari, autoritãti publice locale, agricultori, firme, ong-uri si alte categorii de întreprinzãtori, vã multumesc si sper ca tot mai multi sã vã urmeze drept exemplu. Cu totii ati contribuit la dezvoltarea judetului nostru, durabilã, sper. Probleme au mai fost, si vor mai fi pentru cã, în ciuda experientei pe care o avem, suntem la început de drum în domeniul fondurilor post-aderare. Totusi eforturile beneficiarilor au atras pânã acum peste 530 milioane de euro, bani care vor schimba cu adevãrat fata judetului”, declarã Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului judetean Vaslui. Investitii mari în judetul Vaslui s-au fãcut si prin Programul National de Dezvoltare Ruralã. „La nivel national, pentru dezvoltarea ruralã au fost accesate peste 9 milioane de euro, dintre care 142 de milioane reprezintã valoarea proiectelor contractate de beneficiarii din judetul Vaslui, gradul de absorbtie fiind de 57%. Vorbim în total de 2751 de proiecte, 710 sunt în lucru la aceasta datã, iar 1139 sunt contractate” a declarat Virgil Cadãr, director adjunct APDRP Vaslui.

Evenimentul nu a prilejuit doar o trecere în revistã a realizãrilor judetului Vaslui, gratie invitatilor speciali precum Mihai Sebastian Radu, Mioara Bacanici, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si secretarul general al Asociatiei Parcurilor Industriale, Traian Rabat, ci a constituit si oportunitatea descrierii perspectivelor asupra viitoarei perioade de programare si prilejul de informare cu privire la mijloacele de finantare europene ce vor fi disponibile pentru perioada 2014-2020.

,,Am reusit, în sfârsit dupã multã muncã, sã vedem si rezultatele”

” Valoarea proiectelor noastre însumeazã aproximativ 40.000 de euro, vorbim 32 de proiecte care vizeazã în special dezvoltarea ruralã. Am reusit, în sfârsit dupã multã muncã, sã vedem si rezultatele. Ne putem mândri cu 9 proiecte pentru instalarea tinerilor fiermieri, 5 pentru modernizarea exploatiilor agricole, 16 pentru sprijinirea fermelor de subzistentã, avem un proiect pentru dezvoltarea de micro-întreprinderi si unul pentru renovarea, dezvoltarea satelor pe care îl pot privi asa ca si pe o mândrie personalã. Prin Mãsura 322 am reusit sã asfaltãm în comuna Delesti 7 km de drumuri, sã construim Centrul Social, sã tragem reteaua de apã-canal la Moreni, sã achizitionãm un buldoescavator. Pentru noi, fondurile europene reprezintã o mare oportunitate, fãrã ele nu am fi avut nicio sansã sã ne descurcãm”, ne-a declarat Vasile Zanfir, primarul comunei Deleni, presedintele GAL „Podul Înalt”, unul dintre cei mai activi beneficiari de fonduri europene din judet.

„Noi, primarii, suntem obligati sã dãm o atentie deosebitã finantãrilor externe”

„Pentru fiecare primar, atragerea de surse externe ar trebui sã fie o prioritate. Sursele locale nu sunt suficiente, ca urmare fondurile europene pe programele aprobate în cadrul negocierilor purtate la intrarea în Uniunea Europeanã sunt primordiale. În acest sens, municipiul Vaslui a lucrat cu succes, avem 10 proiecte care însumeazã aproximativ 70 milioane de euro. Sursele noastre reprezintã 10-12%, diferenta este acoperitã din sursele externe. Din cele 10, 5 sunt finalizate, vorbim de 3 scoli, de centrele sociale, proiectul pentru cresterea sigurantei si scãderea ratei criminalitãtii. Sumele se vãd si în infrastructurã si în protectia mediului. Ca atare noi, primarii, suntem obligati sã dãm o atentie deosebitã finantãrilor externe. Eu, unul, sunt foarte atent la tot ceea ce tine de posibilitatea obtinerii unei finantãri exterioare, indiferent cã vorbim de fonduri europene”, a spus Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, unul dintre cei mai mari beneficiari de finantare europeanã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.