spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Judet inchis de zapada si viscol

- Advertisement -

Ieri seara, aproape toate drumurile din judet erau inchise circulatiei. Zeci de oameni au fost salvati de pompieri din masinile blocate in nameti. De miercuri de la pranz Politia a interzis autovehiculelor sa mai iasa din orasele Botosani si Dorohoi. Autoritatile au decis sa inchida joi toate scolile din judet. Si asta in conditiile in care prognoza meteo nu este de loc favorabila. Judetul Botosani ramane sub avertizarea de cod galben pana sambata, 15 decembrie.

Aproape toate drumurile, inchise din cauza zapezii
Iarna a castigat ieri lupta cu autoritatile, care s-au vazut depasite de situatie in incercarea de a elibera de zapada drumurile. Daca ieri dimineata autoritatile judetene erau optimiste si afirmau ca cele cateva drumuri inzapezite din judet vor fi deszapezite si redate circulatiei in cateva ore, pe la amiaza situatia era clara: judetul era paralizat din cauza viscolului.
Pe la ora 10,00 directorul Directiei Drumuri Judetene, Sorin Clim, declara ieri ca trei drumuri erau inchise temporar. Era vorba de DJ 294, din drumul national 29 Dangeni-Mihalaseni; DJ 282 H din Calarasi-Libertatea DN24C si DJ 282 de la Rediu pana la limita cu judetul Iasi.
„Pe aceste drumuri se va intra in urmatoarele ore sa se incerce sa se deblocheze circulatia. Va dura in functie de starea vremii si intensitatea vantului, care acum sufla cu o intensitate destul de mare si ne ingreuneaza munca. Asta noapte s-a circulat bine pe drumurile judetene. Acestea au fost largite, utilajele au lucrat continuu pentru ca am avut avertizarea de Cod galben. Astazi, de la ninsoare si vant puternic, zapada a fost depusa pe drumuri si ne-a creat probleme”, declara, ieri dimineata, Sorin Clim, directorul Directiei Drumuri Judetene Botosani.
Cu putin inainte de ora 11,00, si presedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu, afirma ca sunt probleme pe drumurile judetului din cauza caderii masive de zapada, insa se arata optimist in privinta interventiilor ulterioare. „Incercam sa scoatem lumea din zapezi. Dupa posibilitatle oferite de natura intervenim unde trebuie. Sunt probleme pe drumul Gulioaia Dangeni, mai sunt probleme pe unde bate vantul mai tare, dar o sa deblocam in cateva ore”, declara cu optimism presedintele CJ.

Drumuri inchise de ieri la amiza
Peste numai doua ore, autoritatile avertizau ca populatia sa nu se porneasca la drum. „Sa ramana acasa. La aceasta ora (n.r. 13.00) sunt inzapezite multe drumuri judetene. Sa nu iasa, nici pe drumurile judetene, nici comunale, nici nationale pentru ca din cauza caderilor de zapada, a vantului puternic, riscul de inzapezire este foarte mare pe orice drum. Noi am scos in strada toate fortele, dar facem cu greu fata situatiei create de vreme. Utilajele deszapezesc dar in urma se asterne din nou stratul de zapada”, declara, la orele amiezii, Sorin Clim, directorul Directiei Judetene de Drumuri.
Drumarii afirmau ca in urma utilajelor, la doar cateva minute dupa interventie nici nu se cunostea ca a fost indepartata zapada. In loc sa se amelioreze situatia, spre seara aceasta a devenit si mai grava din cauza viscolului. Autoritatile judetene anuntau 20 de drumuri inchise din cauza nametilor: DJ 282 B, Prajeni – lim. Jud. Iasi; DJ 291 K, Lozna – Talpa; DJ 293, Havarna – Cotusca; DJ 291 C, Racovat – Fundu Hertii; DJ 294 A, Avrameni – Mitoc; DJ 293 A, Paltinis – Viisoara – Cotusca; DJ 298 A, Crucea Milencii – Darabani; DJ 291 D, Dorohoi – Ibanesti – Suharau – Oroftiana; DJ 291 B, Dorohoi – Sendriceni – Dersca – Mihaileni; DJ 208 D, Bucecea – Lim. Jud. Suceava; 208 H, Vorona – Oneaga – Buda – Copalau – Dracsani; 292, Saveni – Vorniceni; 282, Albesti – Mascateni; 294 B, Stefanesti – Dobarceni – Brateni; 282, Hanesti – Dangeni; DJ 292, Dealul Crucii – Vorniceni; DJ 282A, pe tronsonul dintre DN 29 D – Mascateni; DJ 296, Botosani – Roma – Nicseni – Podeni; DJ 296 A, Rosiori – Costesti.
Spre seara, autoritatile s-au declarat invinse de situatie. Pentru a nu mai consuma in zadar combustibilul, au retras cea mai mare parte a utilajelor de pe drumuile din judet in speranta ca se va opri vantul care spulbera fara oprire zapada. Au ramas doar vreo sase utilaje in lupta cu nametii. Aseara s-a intrunit la Prefectura Comitetul pentru Situatii de Urgenta.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.