spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

PDL Vrancea rămane pe peron în lacrimi după trenul redistribuirii

- Advertisement -

Există toate şansele ca la redistribuire ARD/PDL Vrancea să nu ia nici un mandat, în ciuda agitaţiei pentru Raluca Ioan la Focşani şi pentru Mihail Florin Secară la Adjud. Singurul deputat la redistribuire, sigur, este Neagu Murgu de la PP-DD pe Colegiul 5 Mărăşeşti. Cel mai bun scor l-a obţinut liberalul Nini Săpunaru, 70,96%, în timp ce democratul Eugen Ghinescu nu a strans decat 8,2% în acelaşi Colegiu Dumitreşti. Singurii doi candidaţi care nu au avut timp de campanie, din motive diferite, Alin Trăşculescu şi Nicodim Bulzesc, au luat scoruri surprinzător de mari, peste colegii lor de partide

Alegerile de duminică din Vrancea au îngropat PDL. Lăsand la o parte cei patru ani de guvernare, ieşirea din peisaj a celor trei speranţe portocalii din 2008, Sorina Plăcintă, Răzvan Mustea şi Alin Trăşculescu, compromiterea imaginii prin arestarea celui din urmă, democraţii vranceni riscă să nu ia nici un mandat de deputat, în ciuda agitaţiei care se crează în jurul procentelor şi a numărului de voturi pe care le-au adunat candidaţii de pe Focşani, Raluca Ioan, şi Adjud, Mihail Florin Secară. Surse din cadrul PDL susţin că la mijloc n-ar fi vorba numai despre prinderea ultimului tren la Camera Deputaţilor, dar şi o încercare de acaparare a organizaţiei Vrancea a PDL, care în acest moment este în groapă, cu groparul alături ţinand lopata cu pămant să arunce peste coşciug. Potrivit numărătorii, doctoriţa Raluca Ioan a obţinut al doilea scor în Focşani, după Ciprian Nica, 18,88%, adică 3.471 de voturi. În Colegiul Adjud, Mihail Florin Secară a luat al treilea scor, după Victor Roman de la USL şi Nicodim Bulzesc de la PP-DD, adică 16,46%, cu 3.529 de voturi. În cadrul ARD Vrancea, cel mai bun şi cel mai slab scor le-au reuşit „doctorii” Raluca Ioan la Focşani a atins 18,88%, în timp ce Eugen Ghinescu la Dumitreşti nu s-a ridicat de la cel mai slab procent al unui candidat în Vrancea, 8,2%.

Liberalii din USL, cel mai mare şi cel mai „slab” procent

În partea cealaltă, în tabăra celor care au luat spuma parlamentară, la USL, liberalii au atins cel mai sus şi cel mai jos, totuşi cifrele fiind de peste 50%. Astfel, Nini Săpunaru şi drumurile de pe cele două Văi ale Ramnicului şi Milcovului a luat cel mai bun scor dintre candidaţii USL, 70,96%. Totuşi, raportat la numărul de voturi, pesediştii au adunat mai mult prin colegiile lor. La polul opus, liberalul Laurenţiu Ţigăeru Roşca a reuşit cel mai slab rezultat dintre cele bune, dacă putem vorbi astfel, un 58,24%. Asta în ciuda faptului că pe Colegiul său a fost „pleaşca” cu arestarea lui Alin Trăşculescu. De altfel, Mărăşeştiul va avea, cel mai probabil, doi deputaţi în parlament, alături de Ţigăeru Roşca urmand a fi validat şi Neagu Murgu, preşedintele PP-DD Vrancea, care a luat la alegeri 22,12%. De altfel, candidatul PP-DD pe Colegiul Mărăşeşti a scos cel mai bun scor al partidului său în Vrancea. PP-DD în Vrancea a reuşit al doilea cel mai bun scor al partidului la nivel naţional.

Trăşculescu, două zile de campanie, 12% din voturi

Cele mai mari surprize la alegerile parlamentare din Vrancea de duminică le-au produs doi candidaţi care nu prea au mers prin Colegiile lor pentru promovare. Primul este europarlamentarul PP-DD Nicodim Bulzesc, care a reuşit performanţa ca în Colegiul Adjud, cu doar două vizite prin judeţ să ia al doilea scor, după Victor Roman. Nicodim Bulzesc a obţinut 16,82% din voturi, al doilea cel mai bun scor al unui pepededist, şi în faţa lui Florin Secară, aredistul care a purtat o campanie destul de agresivă de promovare. Voturile primite de fostul eurodeputat Nicodim Bulzesc sunt puse pe seama televiziunii OTV, care i-a promovat agresiv pe candidaţii de la Partidul Poporului. A doua surpriză ca scor a înregistrat-o Alin Trăşculescu, în Colegiul 5 Mărăşeşti, fostul deputat şi preşedinte al PDL reuşind ca în două zi de campanie să adune 12,58% din voturile oamenilor. Asta, în ciuda arestării sale şi a imaginii negative generate de mita consistentă cerută în contul campaniei electorale. Trăşculescu a fost preferatul electoratului la Bilieşti, o comună condusă de un democrat liberal. De altfel, Trăşculescu a obţinut mai mult şi decat alţi candidaţi ARD care au avut la dispoziţie o lună întreagă pentru a bate judeţul în lung şi în lat.

Mesajele parlamentarilor după victorie

Din Colegiul 5 Mărăşeşti, liberalul Laurenţiu Ţigăeru Roşca spune că va fi un deputat echidistant şi va încerca să rezolve problemele comunităţilor, indiferent de culoarea politică a primarilor. „Mulţumesc tuturor celor care m-au votat, precum şi celor care şi-au dorit alt reprezentant în Parlamentul Romaniei. Vă asigur că voi fi echidistant în a vă reprezenta pe toţi cei care faceţi parte din Colegiul 5 Mărăşeşti, indiferent de opţiunea dumneavoastră politică”, a transmis Ţigăeru Roşca. Principala promisiune concretă a acestuia a fost redeschidrea Spitalului Mărăşeşti, făcută chiar la începutul campaniei electorale.
La randul său, deputatul numărul doi de pe Mărăşeşti, Neagu Murgu de la PP-DD, spune că a avut o campanie grea, dar susţine că va fi aproape de oamenii din colegiu şi că va încerca să deschidă cate un cabinet parlamentar peste tot. „Le mulţumesc tuturor celor care au participat în campanie şi electoratului care a votat PP-DD şi Neagu Murgu. PP-DD Vrancea a luat locul doi la nivel naţional ca procent. A fost o campanie grea. Voi fi parlamentar pentru toţi vrancenii, nu doar pentru cei din Colegiul 5. Voi fi alături de oameni şi primul lucru pe care mi-l doresc să-l fac este redeschiderea Canalului Siret-Bărăgan, investiţie care va aduce locuri de muncă. Vreau să deschid cabinete parlamentare în fiecare localitate pentru a păstra legătura cu electoratul”, a spus şi Neagu Murgu.
Săpunaru: “Electoratul l-a pedepsit pe Băsescu”

Nini Săpunaru a obţinut un nou mandat de deputat în Colegiul 3 cu unul dintre cele mai bune rezultate scoase de candidaţii USL în Vrancea. Liberalul spune că se aştepta să se închidă toate colegiile, întrucat aşa indicau rezultatele sondajelor efectuate înainte de alegeri. “Acest rezultat al USL era de aşteptat pentru că a fost încă un gest al electoratului de pedeapsă împotriva lui Traian Băsescu. Faptul că Traian Băsescu a intrat în campanie electorală mai mult a coborat PDL. Nu poţi să te comporţi ca un partid de opoziţie atunci cand ai fost la guvernare pană acum şase luni”, a declarat Nini Săpunaru. Acesta spune că uniunea dintre PSD şi PNL va trebui să continue în următorii patru ani şi că o ceartă ar fi cea mai proastă soluţie. Deşi colaborarea cu Marian Oprişan a scarţait de multe ori, liberalul spune că raporturile de forţe pe plan local vor rămane acelaşi, iar relaţii s-au îmbunătăţit. “Cand am convenit să închidem nişte războaie, le-am închis unul cate unul. În plus în campanie se crează legături şi nu am ce să le reproşez primarilor PSD. În privinţa puterii pe plan local, nu se schimbă nimic, totul rămane aşa cum e. Domnului prefect Cătălin Popescu poate îi place să fie ambasador, dar asta nu înseamnă că va pleca”, a mai spus liberalul.

“Votul confirmă că acţiunile USL au fost corecte”

În timp ce mulţi dintre pesedişti aveau telefoanele închise ieri în urma sărbătorii victoriei probabil, Angel Tîlvăr era mai puţin “euforic”, cu toate că a obţinut un scor de aproape 70% în Colegiul 2 Camera Deputaţilor. “Rezultatul reprezintă o victorie politică pentru noi, dar eu voi fi mai puţin euforic pentru că urmează o perioadă grea. Victoria USL confirmă faptul că toate acţiunile noastre au fost corecte, prăbuşirea guvernului PDL, referendumul de suspendare, altfel electoratul ne-ar fi sancţionat la vot. În ceea ce priveşte colaborarea cu PNL, eu ştiu că dacă o tactică funcţionează, atunci nu trebuie schimbată”, a spus Angel Tîlvăr, deputat în Colegiul 2, pentru al doilea mandat. Talvăr a mai fost senator în mandatul 2004-2008. Aflat în “euforia” victoriei probabil, Victor Roman avea telefoanele închise, în timp ce Petru Filip nu a mai fost de găsit după ce ne-a transmis să-l căutăm peste cinci minute pentru că se află „într-o convorbire”. Acest aspect arată şi cat de comunicativi vor fi cei pe care vrancenii i-au trimis în Parlament pentru mandatul 2012-2016.

Deputatul pănceano-focşănean

La randul său, deputatul păncean Ciprian Nica, adoptat prin vot şi de focşăneni, spune că USL este singura formaţiune politică în care oamenii mai au încredere. „Vreau să îi asigur pe toţi alegătorii că nu îi voi dezamăgi nicio clipă. Toată campania electorală mi-am bazat-o pe un principiu de la care nu voi face niciodată rabat, respectul, pe care noi, cei delegaţi de oameni să le reprezentăm interesele, trebuie să-l arătăm acestora. Respect faţă de muncă, faţă de valoare, faţă de familie, respect faţă de partenerii şi colaboratorii tăi”, a transmis şi Ciprian Nica, acesta neratand ocazia de a le mulţumi lui Marian Oprişan şi lui Decebal Bacinschi pentru susţinerea în campanie, ţinand cont de ajutoarele electorale acordate în ultima lună de la bugetul municipal.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.