spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

USL caştigă din prima toate mandatele de senatori şi deputaţi

- Advertisement -

Social – democraţii şi liberalii au obţinut toate cele şase mandate de deputaţi şi două de senatori, potrivit primelor numărători paralele efectuate aseară, la închiderea ediţiei.Scorul parţial era de 67%.Această înseamna că Vrancea ar putea avea încă doi deputaţi în plus .Favoriţii la redistribuire par a fi candidaţii din Colegiul 6 Adjud şi Colegiul 5 Mărăşeşti, repectiv Mihai Florin Secară (ARD) şi Neagu Murgu (PP-DD), însă datele răman neoficiale întrucat numărătoarea voturilor nu se încheiase
Social – democraţii şi liberalii au caştigat toate colegiile din Vrancea, potrivit primelor rezultate centralizate aseară. Datele parţiale anunţate de USL arată o victorie de peste 60% la nivel de judeţ, dacă nu chiar aproape de 70%, atat la Camera Deputaţilor, cat şi la Senat. Noii deputaţi de Vrancea ar putea fi: Colegiul 1 – Ciprian Nica (PSD), Colegiul 2 – Angel Tîlvăr (PSD), Colegiul 3 – Nini Săpunaru (PNL), Colegiul 4 – Miron Mitrea (PSD), Colegiul 5 – Laurenţiu Ţigăieru Roşca (PNL), Colegiul 6 – Victor Roman (PSD). La Senat, Vrancea va fi reprezentată de Petru Filip- Colegiul 1 şi Cristian Dumitrescu – Colegiul 2. La nivelul judeţului, la Camera Deputaţilor procentul neoficial era aseară de 67,36%, iar la Senat de 67,23%. Procentele arată că Vrancea a votat preponderent politic şi la aceste alegeri, întrucat candidaţii nu au fost foarte vizibili. La Focşani, cotat drept un colegiu sensibil pentru social – democraţi, după numărătoarea a 24 de secţii de votare, pănceanul Ciprian Nica avea un scor de 63,72%, în timp ce Petru Filip avea un rezultat ceva mai mic, de 61%. La Odobeşti, Miron Mitrea avea la Camera Deputaţilor 77,1%, iar Cristian Dumitrescu la Senat 77,6%. Şi la Panciu scorul obţinut de USL se anunţă unul bun, deoarece rezultatul parţial arăta ca Victor Roman avea 66,8%, iar Cristian Dumitrescu 68,7%. Un rezultat ceva mai slab pentru PSD se anunţă pe municipiul Adjud. Potrivit numărătorii paralele făcute de social – democraţi, scorul lui Victor Roman era de 52,3%, iar cel al lui Cristian Dumitrescu de 58,5%.

Vrancea ar putea avea încă doi deputaţi

Pentru liberalul Nini Săpunaru se prefigura aseară o victorie categorică în Colegiul 3 Dumitreşti, cu un scor apropiat de 70%, pusă de multă lume pe seama reabilitării drumurilor naţionale de pe văile Ramnicului şi Milcovului. De exemplu, acesta a înregistrat pe Chiojdeni un rezultat de 86,88%, după încheierea numărătorii voturilor. Petru Filip a obţinut în această localitate “doar” 65%. La Paltin, scorul final pentru USL a fost de 67,3% la Camera Deputaţilor şi 71,3% la Senat, iar la Goleşti 71,5% la Camera Deputaţilor şi 70,6% la Senat. Numărătoarea paralelă era în toi la miezul nopţii, cand am închis ediţia, singura necunoscută fiind scorul final. Faptul că USL va “închide” toate colegiile duce la suplimentarea mandatelor. La scorul de 67%, cel mai probabil vom avea două mandate în plus în Vrancea. Favorit pentru a primi unul dintre ele este democrat – liberalul Florin Mihail Secară, candidatul ARD din Colegiul 6 Adjud, colegiul cu cel mai mare număr de votanţi, aproape 60.000. De asemenea, un alt mandat ar putea să-i revină lui Neagu Murgu, candidatul PP – DD din Colegiul 5 Mărăşeşti, care se pare că l-a depăşit în preferinţele electoratului pe Alin Trăşculescu, fostul preşedinte al PDL Vrancea, cercetat de DNA într-un dosar de corupţie politică. Colegiul 1 Focşani s-ar putea să iasă din discuţie pentru suplimentare deoarece are mai puţini alegători. Primele rezultate arătau că pe locul doi s-a clasat ARD, iar pe locul trei PP – DD, însă este posibil să fie,în final, şi invers.

USL se bucură, ARD acuză

Prezenţa finală din Vrancea a fost foarte puţin sub media pe ţară, de 39,52%, printre cele mai scăzute din judeţ la scrutinele parlamentare. În cele cinci oraşe au venit la urne 35,83% dintre alegători, iar în rural 41,84%. Prezenţa redusă se pare că s-a dovedit a fi, în cele din urmă, în avantajul USL. Marian Oprişan şi-a proclamat victoria imediat după ce s-au dat publicităţii primele exit – poll-uri la nivel naţional. “Astăzi s-a demonstrat că oamenii cred în singura forţă politică care poate redresa situaţia din Romania. Urmează o muncă grea. Avem nevoie de un Guvern a cărui membri să fie oameni cu experienţă în administrarea judeţelor, a oraşelor a ţării. Avem nevoie de un Guvern care să răspunsă imenselor aşteptări ale romanilor”, a proclamat Marian Oprişan, liderul de la PSD. Liberalul Nini Săpunaru nu a participat la destuparea şampaniei, întrucat se afla “pe coclauri”, pentru a încerca să afle ce scor a obţinut. Dacă cei de la USL au motive de bucurie, la PDL se aduc acuze în privinţa modului în care s-a desfăşurat scrutinul din Vrancea. “Au întrerupt curentul prin toate localităţile unde trebuiau să-şi facă treaba, unde nu era nici o problemă cu vantul şi cu ninsoarea. Nu pot face afirmaţii fără dovezi, dar la Nereju avem indicii clare, facem investigaţii. Tot ce este posibil ca USL să fi caştigat, pentru că ei au venit cu maşini 4×4, au bătut pe la porţi şi au luat oamenii de la vot. Au cărat oameni cu microbuzele şcolilor, au sfidat orice regulă a bunului simţ, nu s-au mai uitat la nimic”, a afirmat Gabriel Postolache, preşedintele interimar al PDL Vrancea, candidat în Colegiul 2 Senat. Acesta spunea că, din informaţiile pe care le are, Colegiul 1 Focşani nu ar fi fost caştigat de USL cu peste 50%, caz în care mandatul intră la redistribuire. Astăzi, se va afla cu exactitate cine sunt parlamentarii de Vrancea care au caştigat cu peste 50 % şi se vor contura mandatele suplimentare după ce se va stabili cate voturi a primit fiecare dintre candidaţi.

Alegeri fără mari probleme la BEJ

Din punctul de vedere al BEJ, alegerile s-au desfăşurat corect, fără probleme. “Au fost sesizări pe care am încercat să le rezolvăm direct, contactand birourile secţiilor de votare şi sesizări care au îndeplinit condiţiile pentru a fi formulate în scris. Am făcut împreună cu ceilalţi membri ai BEJ o echipă bună, mă declar mulţumită de onestitatea şi, cu toată modestia, profesionalismul celor cu care am lucrat”, a concluzionat preşedinta BEJ, judecătoarea Mariana Săndina Croitoru. O parte dintre sesizări au fost redirecţionate către poliţie, alte probleme au fost soluţionate de BEJ. Printre acestea a fost şi îndepărtarea unui observator de la o secţie din Bilieşti, pentru care BEJ a decis că are dreptul să asiste la procesul electoral.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.