spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

Ce „vrăji” mai fac politicienii pentru un vot în ultima zi de campanie

- Advertisement -

Campanie anostă, doar cu afişe rupte, fără mitinguri şi confruntări între candidaţi, de asta au avut parte vrancenii în perioada electorală. 320.144 de vranceni au drept de vot duminică, iar candidaţii nu ştiu ce să mai facă pentru a le atrage voturile pe ultima sută de metri. USL Vrancea a cerut Biroului Electoral Central ca medicii să nu mai ceară bani pentru adeverinţele necesare pentru a solicita urna mobilă
Astăzi este ultima zi de campanie electorală înainte de alegerile parlamentare şi este de aşteptat ca murdăriile şi ilegalităţile să atingă apogeul. Aseară au apărut informaţii potrivit cărora competitorii electorali vor să pună în aplicare, fiecare după puteri, fraudarea alegerilor. Unii cu banii personali, alţii folosindu-se de autorităţile statului. O luptă mai dură se poartă în Colegiul 6 Adjud, acolo unde democrat-liberalul Florin Mihail Secară l-a reclamat pe social-democratul Victor Roman la ambasadele occidentale şi chiar la serviciile secrete pe motiv că ar fi constituit “o reţea cu scopul probabil al pregătirii unui furt electoral”. Aseară au apărut informaţii că lupta s-a mutat în stradă şi a ajuns pană la provocarea de accidente de circulaţie, cu înjurături şi ameninţări cu moartea. În colegiul Adjud a fost poate cea mai animată campanie. În rest, mitingurile au lipsit din peisajul electoral, ca şi confruntările între candidaţi, care au preferat să se promoveze „din casă în casă”, pe reţelele electrice, de socializare sau cu afişe puse pe copaci şi garduri. În paralel, alegătorilor li se oferă excursii şi mese, cadouri sau chiar bani pentru a vota un candidat anume. Că fiecare vot contează se vede şi din măsurile guvernamentale luate de USL, coaliţia aflată la putere: liber pentru ca studenţii să vină acasă să voteze, program non-stoprelungit la eliberarea buletinelor sau chiar trimiterea aparaturii la uşa cetăţeanului ori obligarea medicilor să elibereze adeverinţe gratuite pentru urna mobilă. Ieri, de Sfantul Nicolae s-a făcut campanie la liber pană şi în biserici.

La parlamentare votează cu 172 persoane mai mult ca la locale

Pe plan administrativ, primarii din Vrancea au avut termen pană ieri să transmită către Biroul Electoral listele pentru alegeri. În Vrancea, pe listă figurează cu drept de vot 320.144 de persoane, faţă de 319.972 persoane cat au fost la alegerile locale din vară. Atenţionarea a venit de la ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, care a precizat că aceste liste au fost realizate în baza Legii nr. 35. Potrivit lui Duşa, noul Parlament care se va forma după 9 decembrie urmează să dezbată un proiect legislativ referitor la listele electorale. Ministrul a mai spus că listele electorale nu se mai afişează, potrivit unei directive europene care prevede protecţia datelor cu caracter personal şi a precizat că au fost luate toate măsurile necesare pentru ca votul să fie secret şi să se desfăşoare în condiţii normale. Ministrul de Interne a mai precizat că romanii care sunt în afara ţării, în vacanţă, nu pot vota deoarece votul trebuie exercitat doar în colegiul unde persoana îşi are domiciliul. Astăzi şi maine vor fi din nou videoconferinţe cu Prefecturile pentru organizarea alegerilor parlamentare de duminică, 9 decembrie. Totodată, ministrul Mircea Duşa cere primarilor să elibereze căile de acces spre secţiile de votare pentru ca cetăţenii să poată veni să voteze.

30 de lei adeverinţa pentru urna mobilă

Pregătirile pentru alegeri sunt pe ultima sută de metri, iar pesediştii şi liberalii au pus la punct listele cu persoane netransportabile pentru care se va solicita urna mobilă. Pentru a face aceste solicitări este nevoie de o adeverinţă eliberată de medicul de familiei în care să se precizeze faptul că persoana în cauză nu se poate deplasa pană la secţia de vot. Cum urna mobilă este o modalitate de a mai colecta nişte voturi, USL a început să strangă adeverinţe medicale, însă pesediştii şi liberalii au fost loviţi … la buzunare de către medici. Aceştia şi-au dat seama că pot face bani mai mulţi la alegeri şi unii dintre ei au început să ceară şi cate 30 de lei pentru o asemenea adeverinţă. Dacă, să spunem, sunt 100 de persoane netransportabile într-o localitate reprezentanţii Uniunii trebuie să plătească nu mai puţin de 3.000 de lei. Poate această poveste ar fi rămas la stadiul de barfă dacă USL Vrancea nu ar fi solicitat Biroului Electoral Central ca aceste adeverinţe să fie gratuite. Practic, nu este de ajuns că partidul vrea să adune cat mai multe voturi, dar vrea să o facă şi degeaba, în condiţiile în care medicii spun că au dreptul să taxeze adeverinţele eliberate la cerere. “Sunt documente care se eliberează la cerere de către cabinetele medicale şi se taxează. De regulă, este vorba de 15 – 20 de lei de adeverinţă. Pot să ceară şi 100 de lei, pentru că pană la urmă este economie de piaţă. Dacă au cerut la BEC să eliberăm gratuit asemenea adeverinţe, ar trebuie să solicite şi să nu mai plătim, apă, energie electrică, gaz”, a declarat Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Solicitarea formulată de USL Vrancea se afla pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a BEC.

Cărţile de identitate se eliberează şi duminică

Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din cazul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de date va avea un program prelungit în acest week – end pentru a elibera documente de identitate persoanelor care au drept de vot, dar nu au acte. Maine, programul de lucru cu publicul va fi cuprins între orele 8.00 şi 16.00. Duminică se va lucra în intervalul orar 8.00 – 21.00. De asemenea, pentru probleme legate de listele electorale au fost puse la dispoziţia celor care vor să le sesizeze numerele de telefon 0237/207308 şi 0237/207319, precum şi fax 0237/612.100.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.