spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Avocat saltat de procurori din sala de judecata

- Advertisement -

Un tanar de 25 de ani, care sustine ca este avocat in baroul constitutional din Iasi, a fost luat pe sus de procurorii DIICOT chiar in timpul unui proces. Lucian Gabriel Miron era angajat de o traficanta de persoane, Delia Cosug, pentru a o apara intr-un dosar penal. Surse judiciare afirma ca procurorii au intrat pe fir dupa ce una dintre victimele din dosar, Narcisa P., ar fi fost amenintata de asa-zisul avocat sa-si retraga plangerea daca vrea sa-si mai vada copilul. Lucian Miron este acuzat acum de favorizarea infractorului si exercitarea fara drept a unei profesii, intrucat anchetatorii spun ca nu avea licenta pentru a practica avocatura. Victima colaterala a cazut colegul sau de birou, Viorel Mihalache, un fost preot care de asemenea afirma ca este avocat desi nu ar fi avut licenta. Si acesta a fost pus sub invinuire.

La primele ore ale diminetii de ieri, jude­catoarea Nicoleta Lazar de la Tribunal se prega­tea sa verifice regularitatea actului de sesizare dintr-un dosar in care Neculai Papafir si Delia Cosug sunt acuzati de trafic de persoane. Cosug il angajase ca apararator pe un tanar de 25 de ani, Lucian Miron, care sustinea ca activeaza in baroul alternativ din Iasi, cunoscut sub numele de Baroul Constitutional. La scurt timp de la deschiderea sedintei, procurorii DIICOT au descins in sala de judecata, chiar in timpul procesului, si l-au luat pe sus pe Miron. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii il acuza pe Miron ca ar fi facut presiuni asupra unei victime din dosar, Narcisa P, de 23 de ani, careia i-ar fi spus ca, daca nu renunta la plangere, nu isi mai va vedea copilul niciodata. De asemenea, o alta suspiciune a procurorilor era si ca tanarul exercita profesia de avocat fara a avea insa dreptul. „A fost vorba de punerea in executare a unui mandat de aducere emis de procurori”, a confirmat Camelia Toderica, purtator de cuvant al Tribu­nalului Iasi.

Victima colaterala, un fost preot

Dupa ce l-au luat din sala de judecata pe Lu­cian Miron, instanta a solicitat reprezentantilor baroului „traditional” sa delege un avocat din oficiu pentru a asigura asistenta juridica.

In acelasi timp, tanarul Miron a fost dus de procurori si de politisti de la Crima Organizata la cabinetul sau de pe bulevardul Stefan cel Mare, pentru efectuarea unei perchezitii. Timp de mai multe ore, au fost verificate toate contractele de asistenta juridica din ultimii ani, confirmandu-se astfel si ipoteza ca Miron nu avea dreptul sa pledeze in salile de judecata, acestia negasind o licenta eliberata de Uniunea Nationala a Ba­rourilor din Romania in acest sens. Tanarul activa in acelasi cabinet cu un alt pretins avocat al baroului constitutional, Viorel Mihalache, fost preot. Acesta a cazut practic victima colaterala, in final fiind si el pus sub invinuire pentru exercitarea fara drept a unei profesii. „Este o problema mai veche. Sunt sicane facute de colegii nostri – eu ii numesc colegii nostri – de la baroul traditional. Sunt acuzat ca practic fara drept avocatura. Eu am legitimatie de avocat emisa de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (n.r. – referindu-se la uniunea paralela celei oficiale, asa-zisul «Barou Constitutional»)”, a spus Mihalache. Alaturi de Lucian Miron, acesta a fost audiat pentru mai multe ore de procurorul Delia Mihai de la DIICOT. De asemenea, anchetatorii au ridicat mai multe acte de la cabinetul celor doi pretinsi avocati. La inchiderea editiei noastre, Miron si Mihalache inca mai erau audiati de procurori, urmand a se pune in discutie eventualitatea unei retineri pentru 24 de ore.

Mai multe sesizari impotriva Baroului Constitutional

Contactat telefonic, Viorel Nimerincu, cel care spune despre el insusi ca este decanul Ba­roului Constitutional, a afirmat ca nu-l cunoaste pe Lucian Miron. „Eu nu am in barou asa ceva”, ne-a zis Nimerincu. Claudia Galit, care de asemenea sustine ca este decan al Baroului Constitutional, nu a putut fi contactata.

In ultima perioada, reprezentantii Baroului Iasi, cel „traditional”, au inaintat mai multe plangeri procurorilor impotriva unor avocati din baroul paralel, care ar exercita avocatura fara sa aiba dreptul. „Aceasta structura paralela este alcatuita din persoane care practica ilegal actiuni ce intra in sfera unui avocat. Era normal ca organele statului sa reactioneze ferm si sa reinstaleze ordinea de drept. Ei folosesc fara drept denumirile de avocat, de barou. Isi dau functii intre ei, fiind de fapt un SRL cu activitate ilegala. Acesti indivizi aduc grave atingeri statutului si imaginii profesiei de avocat”, a spus Marius Striblea, decanul Baroului Iasi.

–––

A ramas insarcinata in timp ce se prostitua

Delia Cosug, clienta lui Lucian Miron, a fost trimisa in judecata tot de procurorii DIICOT, in luna august a acestui an. In acelasi dosar a mai fost pus sub acuzare si Neculai Papafir, un cunoscut proxenet din municipiu. Cei doi sunt acuzati ca au obligat doua tinere, de 18, respectiv 23 de ani, sa se prostitueze. Victimele ar fi fost fortate sa-si vanda trupul intr-un apartament de lux inchiriat in Piata Unirii. Narcisa P., cea care ar fi fost amenintata de pretinsul avocat, ii cunostea pe proxeneti de mai multi ani si a ramas insarcinata in timp ce se prostitua. La doua luni dupa ce a nascut, proxenetii i-au luat bebelusul si l-au dus in grija unor rude de-ale lui Neculai Papafir, acolo unde se afla si in prezent.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.