spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Toader Dima, primit cu bratele deschise!

- Advertisement -

Satisfactie la sfarsit de campanie

3, 2, 1…Putin a mai rãmas pânã când vointa popularã va decide cine vor fi cei care, pentru urmãtorii patru ani, îsi vor asuma responsabilitãtile de membri ai Parlamentului României. Este momentul concluziilor, spune Toader Dima, unul dintre cei mai seriosi candidati ai acestei campanii care, dupã o lunã de strãbãtut Colegiul Deputati Husi în lung si-n lat, este convins cã aceasta a fost una dintre cele mai frumoase si mai importante experiente din viata sa. „Nu am cuvinte sã descriu cât de frumos ne-au primit oamenii si câte sperante si-au pus în noi, în mine si în doctorul Tãtaru. Vã spun cu toatã sinceritatea, am trãit niste emotii deosebite, în fata unor oameni asa cum îmi plac mie: simpli, harnici, credinciosi si buni la inimã”, povesteste Toader Dima.

I-a mai fost dat sã treacã prin campanii electorale, deoarece a fost ani la rând consilier judetean, însã este convins cã niciuna, niciodatã, nu a fost mai frumoasã si cu mai mult entuziasm decât cea de acum! „Mergeam prin sate prin care, recunosc, nu am mai fost, si oamenii ne ieseau înainte, vorbeau cu noi, asa cum ai vorbi cu prieteni apropiati! Asta m-a mirat si m-a bucurat, în acelasi timp! Ne îndemnau sã facem tot ce putem pentru aceastã zonã, sã nu cumva sã îi uitãm, atunci când vom ajunge în Parlament. Si chiar dacã umblam zi-luminã, din cãtun în cãtun, parcã nu oboseam deloc. Ne ieseau înainte alti si alti oameni, la fel de prietenosi, cu care îti era drag sã îti împãrtãsesti proiectele si planurile. M-a impresionat simplitatea si sinceritatea lor. Vã spun, a fost o experientã cu totul deosebitã, poate cea mai frumoasã din viata mea”, a spus Toader Dima, candidatul USL, pentru Colegiul Deputati Husi.

„Ar fi o dovadã de cruzime sã dezamãgesti asemenea oameni, care vin cu sufletul deschis spre tine”!

Recunoscut pentru faptul cã este un adevãrat gospodar, un mare specialist în agriculturã, care stie ce ar trebui sã facã oamenii de la tarã, pentru ca viata lor sã fie mai bunã, Toader Dima a profitat de drumurile sale în Colegiu, pentru a observa neajunsurile acestei zone. „Asa cum am mai spus, este dureroasã prãpastia aceasta dintre sat si oras. Si nu neapãrat toate comunele, dar unele, precum Bunesti Averestiul sau Arsura, sunt foarte izolate si îsi duc viata într-un fel de singurãtate, care nu aduce nimic bun nici pe viitor. Cred cã, între altele, cea mai stringentã problemã a acestor comune este infrastructura, drumurile. Dacã drumul spre ele ar fi unul bun, atunci si viata lor ar cunoaste o altã luminã! Acesti primari sunt oameni vrednici, i-am vãzut pe toti, îi stiu, dar au nevoie de ajutor, cu atât mai mult cu cât lumea e tare îmbãtrânitã. Tinerii nu stiu cum sã fugã de la tarã. Ce m-a impresionat foarte mult, a fost cã, în ciuda greutãtilor, oamenii mai aveau puterea de a spera în noi, de a crede cã se poate schimba ceva. Ar fi o dovadã de cruzime sã dezamãgesti asemenea oameni, care vin cu sufletul deschis spre tine”, crede Toader Dima.

Toader Dima, un admirator al lui Valeriu Penisoarã!

Inginerul Dima tine neapãrat sã povesteascã o întâmplare de suflet, care l-a emotionat în campanie. „Undeva la Duda, când am ajuns cu toatã echipa, o femeie cu care vorbeam despre ceea ce dorim sã facem noi pentru oamenii Colegiului nostru, la un moment dat ea mi-a spus cine este. Era sotia regretatului Valeriu Penisoarã. M-a impresionat, iar vorba ei o voi tine minte mult timp: „Prea usor s-a uitat tot, domnule Dima, prea usor s-a uitat de Valeriu Penisoarã!”. Si mi-am dat seama câtã dreptate are! Putini stiu cã acest om, Valeriu, a adus multã bucurie si multã cinste zonei noastre. Era un poet, un compozitor, un artist minunat. Îmi amintesc faptul cã prin 1981 parcã, la Fãlciu, am participat la o sezãtoare literarã, unde era prezent poetul George Lesnea, dramaturgul Mircea Radu Iacoban, poetul Corneliu Sturzu, scriitorul Grigore Elisei, dar si Valeriu Penisoarã. Atunci George Lesnea, invitat sã citeascã din poeziile sale, a spus cã Valeriu nostru cântã atât de frumos, încât îi cedeazã locul, pentru a desfãta cu muzica si versurile sale, pe toti cei prezenti”, si-a amintit Toader Dima, unul din momentele de emotii din aceastã campanie. Nu a fost singurul, însã! „Chiar vreau sã vã spun cã am fost invitat la Bârlad, la aniversarea fabricii <<Mândra>>, care a împlinit 100 de ani. Cum sã nu te bucuri si sã nu te mândresti, dacã stii cã ea a fost fondatã de un remarcabil husean, industriasul Nicolae Malaxa!?! M-am simtit tare mândru! Husenii au atâtea personalitãti în istoria lor, încât e o onoare sã poti spune cã, da, eu reprezint zona Husului”, considerã Toader Dima.

A fost coautor al cãrtii „Via si vinul în literaturã”!

„Am foarte multi prieteni în Husi. Îi cunosc pe huseni demult, pentru cã mi-am dus viata între ei si ne stim între noi. Pot sã vã spun cã aici sunt oameni gospodari, harnici, plini de viatã. Dar acum am reusit sã ajung chiar prin toate colturile lui. Mi s-a pãrut cã e un contrast prea mare între centru si periferie, ca si cum ar fi douã orase: unul civilizat, cu asfalt, cu cele necesare, dar altul, din margine, cu strãzi învechite, care seamãnã cu o zonã de la sat. Husenii ar trebui sã aibã toti acelasi mod de viatã, pentru cã sunt oameni prietenosi, harnici, gospodari, cum îi stiu eu dintotdeauna. De asemenea, spiritul cultural este unul viu si ar merita mai mult sustinut. Aici trãieste un Theodor Codreanu, ilustru critic literar, la fel si Avram D Tudosie, un oenolog de renume, împreunã cu care eu chiar am publicat o carte, numitã <<Via si vinul în literaturã>>. Iar când ai asemenea oameni alãturi, e pãcat sã nu faci mai mult pentru cultura locului”, a fost de pãrere Toader Dima.

„Multumesc din tot sufletul tuturor celor care au fost alãturi de noi, în campania aceasta”!

A fost însã si un lucru greu, în aceastã campanie: lipsa familiei zile întregi, mai cu seamã a lui… Matei, nepotelul sãu! „Cu mare bucurie am fãcut aceastã campanie! Singurul lucru era cã tare îmi era dor de Matei! Dimineata când plecam îl lãsam dormind, iar seara când veneam, tot dormind îl gãseam. Si-l iubesc mult de tot! Mã duceam noaptea sã îl pup, asa, pe furatelea, ca sã nu îl trezesc. E foarte istet! Spune prin curte cã <<el îl asteaptã pe Momo (asa îmi zice el mie) sã treacã pe aici cu campania>> si se uitã dupã noi, pe drum, dar noi cine stie pe unde suntem… Cine are copii sau nepoti, întelege”. De aceea vreau sã multumesc foarte mult celor care au fost alãturi de noi în campanie, care poate si ei au copii acasã, pãrinti, dar pe care i-au lãsat sã astepte, ca sã colinde împreunã cu noi toate cãtunele. Din tot sufletul le multumesc, mai ales pentru entuziasmul lor, pentru bucuria cu care au fãcut totul. Vã spun sincer, acesti oameni cu care am fãcut echipã în aceastã campanie, eu si doctorul Nelu Tãtaru, au fost extraordinari. Le multumim pentru tot sprijinul, chiar au fost de nota 10. Si de aceea le adresez aceste multumiri acum, pentru cã recunostinta mea fatã de ei nu tine de rezultatul alegerilor, ci de omenie”, a conchis Toader Dima, candidatul USL în Colegiul Deputati Husi. Despre ziua de 9 decembrie, Toader Dima crede cã va fi una… frumoasã! „Va fi o zi frumoasã, de iarnã, ca în scrierile lui Alecsandri! Nu are de ce sã fie altfel. Mi-as dori ca oamenii sã iasã la vot. Va fi o zi reusitã, va fi ziua în care voi sti sigur cã orice orã petrecutã în mijlocul acestor oameni minunati din Colegiul Husi a meritat!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.