spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

CAMPANIE ELECTORALĂ CU DOSARE PENALE

- Advertisement -

Lupta electorală se duce cu bannere și afișe distruse.

Peste 21 de sesizări au fost înaintate Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău de la debutul campaniei electorale și până în prezent. Reclamațiile au vizat încălcări ale legislației electorale și au solicitat atenția polițiștilor. “În cele peste trei săptămâni de campanie electorală au fost au fost înregistrate sesizări ce au vizat afișarea, distribuirea, distrugerea sau sustragerea unor materiale electorale, o sesizare s-a referit la infracțiunea de loviri sau alte violențe și o altă sesizare al vizat posibila încălcare a art. 55 din Legea nr. 35/2008 – mita electorală. Pentru postare de afișe în locuri neautorizate și distrugere de afișe, au fost date șase amenzi”, a precizat inspectorul Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt la IPJ Bacău. Numărul incidentelor înregistrate până în prezent reprezintă mai puțin de o treime din totalul sesizărilor primite în același interval în campania pentru alegerile locale din acest an, atunci fiind semnalate 67 de evenimente.

Amenzi pentru afișarea ilegală a materialelor electorale

De la începutul campaniei electorale și până în prezent, Poliția Locală Bacău a aplicat 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 900 lei, pentru încălcarea prevederilor legale în vigoare. Unul din cazuri a fost consemnat pe strada Războieni, din municipiul Bacău, unde agenții locali aflați în patrulare au depistat doi minori care împărțeau materiale electorale locatarilor de la blocurile din zonă. “Minorii în vârstă de 14 ani au fost duși la sediul Poliției Locale și identificați. Băieții aveau asupra lor 980 de ziare electorale, care au fost confiscate ulterior. A fost dispusă măsura de sancționare contravențională și predarea celor doi către Secția 2 Poliție pentru continuarea cercetărilor”, a spus Florin Podoleanu, purtător de cuvânt la Poliția Locală Bacău. În acest context, Poliția Locală le recomandă reprezentanților partidelor politice să respecte locațiile de afișare special amenajate, pentru a evita amenzile prevăzute de lege și implicarea copiilor în activități de distribuire a materialelor electorale. În această perioadă, agenții locali patrulează în vederea prevenirii faptelor de sustragere, mâzgălire, rupere a afișelor electorale, deteriorare, distrugere sau folosirea în alte scopuri decât cel electoral a panourilor destinate acestui scop. În perioada campaniei electorale, cele 14 locații unde sunt amplasate panouri sunt monitorizate. Un alt aspect urmărit este ca afișarea materialelor electorale să fie făcută conform legii, doar în locurile special amenajate în acest sens pe domeniul public sau în locurile pentru care există acceptul proprietarului de drept.
Conflict la Târgu Ocna

Polițiștii din orașul Târgu Ocna au fost sesizați prin numărul unic de urgență 112 de un competitor electoral despre faptul că, în timp ce distribuia materiale electorale, a avut un conflict spontan cu un bărbat în vârstă de 36 ani. Cele două persoane implicate în eveniment s-au dus la poliție, iar din verificările efectuate s-a stabilit că reclamantul a fost abordat de bărbatul de 36 de ani, care i-a reproșat faptul că materialele electorale distribuite au conținut denigrator la adresa altui competitor electoral, context în care între cei doi a avut loc o altercație. Până la finalizarea cercetărilor, polițiștii au întocmit un dosar penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor dosarul să fie înaintat cu propuneri corespunzătoare Parchetului.

Bannere furate sau distruse

O altă sesizare a venit din comuna Găiceana, unde o persoană a reclamat faptul că a fost furat un banner electoral. Polițiștii au luat cunoștință de cele sesizate și au consemnat că persoane necunoscute au tăiat sforile care susțineau bannerul. Până la identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere, polițiștii au deschis un dosar penal pentru furt calificat.

Distrugeri la Sascut

Luptă dură și în comuna băcăuană Sascut. Un bărbat a sesizat poliția că persoane necunoscute au distrus mai multe afișe electorale și bannere amplasate pe gardurile caselor și pe stâlpii de electricitate din satele Sascut, Păncești și Sascut-Sat. Între timp, competitorii electorali au montat alte bannere și afișe în locul celor distruse. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.