spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

CEL MAI FRUMOS 1 DECEMBRIE

- Advertisement -

AJUTOR Au uitat de foame, de lipsuri si de frig si s-au bucurat din toatã inima, de ziua românilor. Sase frati necãjiti din comuna Grivita au sãrbãtorit, pentru prima datã, ziua de 1 decembrie. Impresionati de drama micutilor care merg desculti si dezbrãcati la scoalã, membrii Clubului „ALL FOR ROAD” Vaslui le-au umplut casa de daruri. „Am ghiozdan, mã duc la grãdinitã!”… „Uite, am plastilinã!”… „Te bunã e tocolata asta!”…”Suntem bogati!”… „Ãsta ce e?! Sãpun!”….”Fatem bãdut pentru Mosu’!”… Sunt doar câteva dintre reactiile micutilor familiei Ivanciu, care i-au sensibilizat pe musafiri. Obisnuiti cu asprimea drumurilor si a naturii, membrii clubului, bãrbati cu suflet mare, au plecat din mijlocul celor mici cu lacrimi în ochi.

SÃRÃCIE Frosa Ivanciu are sase copii. Cel mai mare, Andrei, are 10 ani, iar mezina, Ioana, abia a împlinit 3 anisori. Îndârjitã în fata greutãtilor vietii, femeia luptã cu toate puterile sã-si tinã familia unitã. Munceste pe rupte si e dispusã la orice sacrificiu de dragul copiilor ei. Nimic nu o poate despãrti de ei si, desi autoritãtile au încercat sã intervinã si sã ia copiii în grija statului, tânãra nici nu vrea sã audã. Vocea îi tremurã si ochii i se umplu de lacrimi. „Sunt copiii mei, nu-i dau! Suntem împreunã, mã duc si culeg mãcese si îi cresc cum pot!”. Când le e foame si nu au altceva, mama aruncã un pumn de fãinã în ceaun si le face terci. Chiar dacã nu se saturã, sunt fericiti cã sunt împreunã. „Astã toamnã, am muncit cu ziua pentru a avea ce pune pe masã la copii. Am muncit si pentru o gãleatã de struguri. Au mâncat cu mãmãligã si le-a trecut foamea. Am mâncat mãmãligã cu struguri. Nu suntem mofturosi. Altii o duc mai rãu ca noi. De îmbrãcat, îi îmbrac cu ce rãmâne de la unul la altul. Nu am umplut butelia si le-am luat papuci de la second-hand. Merg la scoalã, iau note bune. Nu au caiete, nici ghiozdane noi, dar se tin de carte asa cum pot. Îsi fac temele la lumânare, cã nu avem luminã. Le tin eu lumânarea aproape de caiet, ca sã vadã si sã-si poatã face temele”, a spus Frosa Ivanciu. La cei 32 de ani, greutãtile au lãsat urme adânci pe chipul femeii. Nici ea, nici copiii, nu stiu sã zâmbeascã. Muncesc cum pot, agonisesc câte putin si reusesc sã supravietuiascã.

Viata familiei Ivanciu s-a schimbat

Membrii Clubului „ALL FOR ROAD” Vaslui au aflat povestea de viatã a celor sapte suflete de la televizor. Pe 1 decembrie, într-o zi importantã pentru români, au lãsat treburile deoparte si au pornit spre Grivita. Si-au încãrcat masinile cu bunãtãti, cu electrocasnice, alimente, dar si cu hãinute, încãltãminte, rechizite si jucãrii pentru fiecare copil în parte. „Ne-a impresionat drama acestei mame, care luptã cu greutãtile pentru a-si tine copiii alãturi. Membrii clubului nostru au decis sã o ajute, încercãm sã le schimbãm viata în bine. Le-am cumpãrat aragaz, frigider, butelie, fiecare copil va primi haine si încãltãminte pentru iarnã. Pe tot parcursul anului urmãtor nu le vor lipsi rechizitele pentru scoalã si grãdinitã. Vom racorda locuinta la instalatia de energie electricã si, timp de un an de zile, vor primi o rentã de 500 lei, lunar, pentru cheltuieli. Le-am adus tot ce e necesar sã o ducã mai bine! E datoria noastrã, de oameni, sã ne ajutãm semenii la nevoie”, a spus Ciprian Damian, membru fondator al clubului vasluian.

„Anul ãsta vom avea brãdut cu luminite!”

Musafirii i-au gãsit pe copii la masã. „Mâncãm cartofi, mâncãricã. E bun!”. A fost o explozie de bucurie, în clipa în care curtea lor a început sã se umple. „Am primit mâncare, dulciuri, portocale, jucãrii, de toate. Anul trecut nu am avut brãdut cu luminite, dar anul ãsta facem si noi brãdut. Toti avem haine noi, geaca mea e foarte frumoasã!”, a spus bãietelul de 7 ani. Emotionatã, mama copiilor le-a multumit tinerilor cu lacrimi în ochi. „Nu m-am gândit niciodatã cã vom avea atâtea lucruri noi, atâta mâncare, detergent. Nici într-o viatã de muncã nu ne-am fi permis atâtea. Copiii mei nu au mâncat niciodatã portocale, cascaval sau cremã de ciocolatã. Pur si simplu nu îmi permit sã le cumpãr asa bunãtãti. Noi cumpãrãm cartofi din alocatii si câte un tacâm de pui, în fiecare lunã. Mai mult nu avem de unde. Acesti oameni au fãcut o minune pentru familia noastrã si le multumim din tot sufletul! Parcã e un vis. Viata mea si a copiilor mei s-a schimbat!”, a spus Frosa Ivanciu, cu lacrimi în ochi. Membrii clubului „All for road” nu au plecat oricum de la Grivita. Eforturile lor au fost rãsplãtite cu zâmbetele si îmbrãtisãrile de multumire ale copiilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.