spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

„Voi lupta pentru ca Vasluiul sã nu mai fie pe penultimul loc în România”

- Advertisement -

Interviu cu ing. Iancu Arcãlianu, candidatul ARD pe Colegiul Senat Vaslui

Rep: Suntem pe ultima sutã de metri a campaniei electorale. Cum ati caracteriza modul în care s-a desfãsurat aceastã campanie pentru Parlament? Ce reactie au avut oamenii atunci când ati discutat cu ei despre cei pe care-i reprezintã în Parlament?

Iancu Arcãlianu: Cu pãrere de rãu, trebuie sã spun cã majoritatea oamenilor nu cunosc nici acum cine le sunt parlamentarii care-i reprezintã în Parlamentul României pe colegiile Vaslui rural si Negresti. Nici în orase situatia nu este mai bunã, cetãtenii nu cunosc cine le este deputatul sau senatorul, doar dacã îsi mai amintesc cã l-au vãzut la televizor, dar nu în realitate, pe teren. Am vãzut un lucru trist: contracandidatul meu la Senat (senatorul Doina Silistru, de la USL, n.r.) se plânge tot timpul cã nu a putut face nimic pentru cei care l-au votat, pentru cã a fost în opozitie. Acum, acelasi contracandidat vine si îi „roagã” frumos pe vasluieni sã-i dea votul pentru un nou mandat, sperând cã sigla sub care candideazã, cea a USL, va ajunge la putere. Din pãcate, uitã prea repede faptul cã în cele douã mandate PSD a fost de douã ori la putere, în ultimii ani, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp.

Rep: Sunteti multumit de modul în care ati dus campania în colegiul dvs?

Iancu Arcãlianu: Plec de la faptul cã este o campanie în care unii candidati încearcã sã scoatã în relief aspectele negative ale unor activitãti profesionale, existã candidati care se ascund sub sigla unui partid si, în acest mod, încearcã sã mai pãcãleascã încã o datã electoratul, în spetã USL. Acei candidati care au fost în Parlamentul României pânã acum nu mai sunt doriti de electorat. Cetãtenii doresc parlamentari care sã fie alãturi de ei timp de patru ani, nu numai în perioada de o lunã de zile, cât dureazã campania electoralã. Eu nu le promit oamenilor lucruri mari, dar le-am spus cã dacã îmi vor da votul voi avea întâlniri periodice cu cei care m-au trimis în Parlament, nu voi veni la patru ani sã le mai cer votul încã o datã.

Cine minte mai mult…

Rep: Ati vãzut situatia din toate localitãtile care compun colegiul Senat Vaslui. Este un colegiu destul de întins. Vi se pare, dacã ar fi sã trageti o concluzie, cã actuala aliantã PSD-PNL a fãcut mai multe pentru comunitãtile locale, decât a fãcut PDL? La urma urmei, USL este la putere si acuzã PDL cã nu a fãcut foarte multe pentru judetul Vaslui.

Iancu Arcãlianu: Am mai spus-o, contracandidatul meu la Senat spune cã nu a putut face nimic pentru oamenii care au l-au votat, timp de opt ani, însã uitã sã spunã cã de sase luni de zile partidul din care face parte este la putere si cã foarte multe comune au proiecte blocate, chiar dacã sunt comune USL. De exemplu, drumul de la Rafaila, care face legãtura cu drumul national Vaslui-Roman, a fost terasat si pregãtit pe o bucatã, însã lucrãrile s-au blocat si nu s-a mai fãcut asfaltarea. Cine este vinovat? Oamenii din Rafaila trebuie sã afle cã guvernul USL a blocat lucrarea si trebuie sã sanctioneze aceste actiuni. Mai sunt si alte comune în aceastã situatie. La Bãlteni, aductiunea de apã nu s-a mai terminat, pentru cã guvernul USL nu a mai dat bani pentru a se fora puturile. Sunt fapte care afecteazã mii de locuitori din judet, care sunt mintiti acum de cei din USL cu multã usurintã.

Rep: În campania electoralã localã sunt putine atacuri la persoanã, în schimb contracandidatii dvs. amintesc foarte des de activitatea fostului Guvern PDL. Considerati cã este un handicap pentru orice candidat ARD faptul cã provine dintr-un partid care a fost la putere în ultimii opt ani?

Iancu Arcãlianu: Nu, lucrurile nu trebuie privite asa. Consider cã unele mãsuri luate de PDL au fost cam în pripã, fãrã a tine cont de realitãtile din teren, problemele oamenilor de zi cu zi. Nu am fost si nu voi fi de acord cu mãsuri gresite, cum a fost închiderea Spitalului Negresti, reducerea locurilor de muncã la bugetari, impozitul forfetar. Erau alte mãsuri care ar fi trebuit aplicate pentru a rezolva problemele din sãnãtate, agriculturã, învãtãmânt sau sistemul bugetar. Chiar si când am fost la guvernare alãturi de PSD, în 2009, nu am crezut cã acea aliantã poate avea drum lung, pentru cã mãsurile liberale nu sunt convergente cu cele social-democrate. O parte dintre mãsurile luate de PDL au fost necesare pentru o stabilitate economicã, iar rezultatele se vãd la finele acestui an, când România este privitã ca o tarã stabilã din punct de vedere economic si în care nu existã convulsii sociale de genul celor pe care le vedem în Grecia, Spania sau Portugalia. Au fost mãsuri necesare, aplicate la timp, care au ferit tara noastrã de momentele grele.

Rep: Cum credeti cã va fi anul 2013, din acest punct de vedere?

Iancu Arcãlianu: Sunt convins cã 2013 va fi un an greu, chiar foarte greu, dar datoritã mãsurilor luate în perioada 2009-2011, cât si accesãrii de proiecte cu fonduri europene, vom reusi sã trecem cu bine. Pe termen mediu, cred cã perioada 2014-2020 va fi marcatã de o stabilitate economicã. Am putea observa chiar si o crestere economicã, în asa fel încât populatia sã poatã trece prin aceastã perioadã mult mai usor fatã de anii din urmã.

„Oamenii vor un parlamentar cu care sã discute. Eu voi fi acea persoanã”

Rep: Faptul cã sunteti candidat nou este un atu pentru dvs,?

Iancu Arcãlianu: Candidez pentru prima datã pentru Parlamentul României si cred cã acesta este un atu pentru alegãtori. Am discutat cu mii de locuitori ai judetului si multi mi-au spus cã îsi doresc un parlamentar care, în viitorul mandat, sã facã parteneriat cu administratia localã, în asa fel încât sã se rezolve problemele comunitãtilor locale. Oamenii sperã cã eu, candidatul Iancu Arcãlianu, nu voi mai face greselile pe care le-au fãcut ceilalti parlamentari înaintea mea. Vreau ca activitatea mea din Parlament sã se vadã în folosul oamenilor, nu în folosul meu direct, personal.

Rep: O întrebare mai delicatã, la care astept un rãspuns sincer: vreti sã ajungeti în Parlament pentru a vã îmbogãti? Multi oameni spun cã parlamentarii lor s-au dus la Bucuresti doar pentru a face avere…

Iancu Arcãlianu: Nu merg în Parlament pentru a-mi crea venituri suplimentare si diferite avantaje materiale! Am reusit în plan profesional, sunt un om împlinit, iar în plan material am strictul necesar, pot sã duc o viatã decentã atât timp cât mã va lãsa pe pãmânt Cel de Sus. Merg în Parlament, dacã vasluienii vor crede în mine, pentru a încerca pe cât pot – aici as face o parantezã si as adãuga cã doresc sã fac totul alãturi de ceilalti parlamentari si autoritãtile locale si judetene – sã ajut colegiul, sã ajut judetul în care m-am nãscut si m-am format, ca la finalul celor patru ani de mandat sã am satisfactia datoriei împlinite fatã de cetãtenii care m-au votat.

Rep: Unii parlamentari în functie se vãd deja la un nou mandat si nu vã prea bagã în seamã. Sunt contracandidati care se vãd deja în Parlament, înainte de a merge lumea la vot…

Iancu Arcãlianu: Indiferent ce crede contracandidatul meu, eu cer locuitorilor din Colegiul Senat Vaslui sã vadã omul Iancu Arcãlianu si nu partidul, sã analizeze ce vreau eu sã fac pentru ei. Dacã îmi vor da votul, mã vãd obligat si responsabilizat pentru a-mi tine cuvântul pe care l-am dat în campanie. Greul pentru mine va începe odatã cu constituirea noului Parlament. Contracandidatul meu vede cã greul este acum, desi nici nu a început mandatul, acuma merge la oameni si-i roagã sã-i mai dea un nou mandat în Senat. Consider cã toti cei care au fost parlamentari în perioada 1990-2012 au venit în fata oamenilor cu promisiuni fãrã acoperire, mintindu-i tot timpul cã vor face si vor drege. Odatã ce au ajuns parlamentari, au uitat sã mai multumeascã alegãtorilor, darãmite sã mai ducã la bun sfârsit ce le-au promis. Eu, dacã voi fi ales, voi încerca sã fac o întâlnire cu toti parlamentarii judetului, indiferent de culoarea politicã, cu autoritãtile locale si judetene, pentru a stabili prioritãtile judetului pe urmãtorii patru ani. Multi mi-au spus cã este o initativã moartã din fasã, dar le spun celor care vor ajunge parlamentari cã, dacã nu vor rãspunde chemãrii mele, voi avea grijã ca populatia sã-i cunoascã bine, sã stie cã acei parlamentari nu sunt interesati sã rezolve problemele judetului.

Iancu Arcãlianu nu vine cu promisiuni desarte

Rep: De cine vã temeti, acum, când momentul votului se apropie?

Iancu Arcãlianu: Nu am nicio teamã, atât timp cât nu merg în fata oamenilor cu promisiuni desarte, cum fac alti contracandidati de-ai mei. Vreau doar sã le demonstrez oamenilor care îmi vor da votul cã sunt un alt tip de politician, care nu promite în van si nu se tine de cuvânt, mai apoi. Teamã îmi este doar de bunul Dumnezeu, pentru cã îmi doresc sã fiu sãnãtos, sã am putere de muncã si tot cu ajutorul lui Dumnezeu vreau sã rezolv problemele oamenilor din acest colegiu.

Rep: Oamenii spun, la fiecare campanie, cã îsi doresc un alt tip de politician, unul care sã se tinã de cuvânt si sã nu-i mintã. Credeti cã sunt acel om de care Vasluiul are atât de multã nevoie?

Iancu Arcãlianu: Cred cã pot fi un parlamentar cu un singur discurs, acel parlamentar care se bate pentru a crea legi în Parlament si, mai apoi, sã le implementeze în colegiul din care provine. Sunt un om corect, cinstit si transant, asa voi fi si ca senator în Colegiul Vaslui. De altfel, acest mod de a face politicã a condus la un procent de 75% dintre candidatii ARD persoane care intrã pentru prima datã într-o campanie electoralã. În Colegiul de senat Vaslui, care cuprinde trei colegii pentru Camera Deputatilor, toti candidatii la deputati din partea ARD sunt candidati noi, cu dorinta de a se remarca. Vrem sã facem multe, sã fim alãturi de administratia publicã, în folosul oamenilor.

Rep: Nu sunt cuvinte prea mari, pompoase? În campania electoralã, de obicei, toti candidatii promit câte în lunã si în stele…

Iancu Arcãlianu: Nu, eu am o devizã: cel care îsi doreste putin, obtine putin, cel care îsi doreste mult, muncind si punând suflet, obtine mai mult. Eu fac parte din cea de-a doua categorie, telul meu este sã încerc sã scot judetul din aceastã pozitie jenantã în care se aflã Vasluiul, penultimul loc pe tarã. Îmi doresc mult si stiu ce trebuie fãcut pentru asta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.