spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Mega ancheta DIICOT: Aproape o suta de inculpati audiati intr-un dosar de contrabanda cu tigari

- Advertisement -

Zeci de politisti, jandarmi si politisti de frontiera, luptatori de la serviciile de interventie rapida si lucratori ai serviciilor de combatere a crimei organizate au organizat ieri o actiune de amploare, in mai multe judete ale tarii pentru destructurarea unei retele de contrabandisti de tigari. In total, la Botosani au fost aduse aproape o suta de persoane pentru a fi audiate, multe urmand sa fie retinute in vederea arestarii preventive. Tot ieri au fost confiscate cinci limuzine de lux, mii de pachete de tigari si importante sume de bani.

Lucratori ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Botosani, IPJ Botosani, Serviciilor Politiei de Frontiera Iasi si Botosani, sub coordonarea procurorilor DIICOT, biroul teritorial Botosani, prin actiunea de ieri au destructurat cinci grupari infractionale, specializate in contrabanda cu tigari de provenienta Republica Moldova si Ucraina, fiind efectuate 98 de perchezitii domiciliare.
Documentarea in privinta acestui dosar a fost una temeinica, membrii retelei fiind filati incepand cu anul 2011. Descinderile au fost declansate din noaptea de luni spre marti, perchezitiile fiind facute pe raza judetelor Botosani, Suceava, Iasi, Bacau si in municipiul Botosani, la domiciliile mai multor persoane care sunt suspectate ca fac parte din reteaua de distributie ilegala de tigarete de contrabanda. La actiune au mai participat si politisti ai Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, Bacau si Bucuresti, ai Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Botosani si Iasi si ai Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, ce au beneficiat de suportul tehnic si informativ al specialistilor Directiei de Operatiuni Speciale – IGPR si DGIPI.

Pe langa mai multe locatii din municipiul Botosani, perchezitiile au vizat si locuinte din Dorohoi, Darabani, Curtesti si Mihaileni. Anchetatorii au ridicat de la locuintele suspectilor bani, tigari de contrabanda si telefoane mobile, dar si alte mijloace de comunicare folosite la comiterea infractiunilor. Potrivit unui comunicat de presa al DIICOT, in urma cercetarilor efectuate, in perioada 2011-2012 au fost identificate cinci grupari infractionale, cu anumite conexiuni intre ele, care au desfasurat in mod repetat activitati de introducere in tara, in mod ilegal, de cantitati de tigari peste limita prevazuta de lege, activitati de colectare, detinere, transport, preluare, depozitare si vanzare a tigarilor de provenienta Ucraina si Republica Moldova, cunoscand ca acestea provin din contrabanda. Pentru ca membrii retelelor colaborau intre ei s-a format astfel o retea mai mare, mult mai greu de destructurat, dat fiind numarul celor implicati.

Se estimeaza ca prejudiciul cauzat depaseste 1,5 milioane lei

Conform datelor prezentate de anchetatori tigaretele erau disimulate in caroseria masinii sau in locasuri special amenajate atat de catre o parte din membrii gruparilor, cat si de cetateni ucraineni si moldoveni. Dupa ce tigarile erau preluate si transportate pe teritoriul Romaniei, erau depozitate temporar la domiciliul membrilor gruparii sau in alte locatii prestabilite, dupa care gruparile infractionale, prin diversi membri, au realizat distributia acestora pe piata neagra, activitatea infractionala fiind planificata si avand un caracter de continuitate si o structura bine organizata, obtinandu-se importante beneficii financiare in dauna bugetului de stat.
„In urma cercetarilor efectuate, politistii au stabilit ca, in perioada 2011-2012, gruparile infractionale care au actionat pe raza judetelor Botosani, Iasi, Bacau, Suceava si municipiul Bucuresti au introdus in tara, prin sustragere de la controlul vamal, peste 360.000 de pachete de tigari de provenienta Republica Moldova si Ucraina, de diferite marci. In prezent, in acest dosar sunt cercetate 92 de persoane sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire, aderare, sprijinire a unui grup infractional organizat si contrabanda”, se arata in comunicatul anchetatorilor.

Se estimeaza ca prejudiciul cauzat de aceasta grupare depaseste 1,5 milioane lei. Dat fiind numarul mare de persoane ce trebuiau audiate, aproape o suta, s-a luat decizia ca toti cei implicati in dosar sa fie dusi la sediul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Botosani, urmand ca dupa audieri sa fie stabilit numarul celor retinuti in vederea arestarii preventive.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.