spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Guvernul a modificat Legea audiovizualului

- Advertisement -

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.

OUG adoptată de guvern vizează trei mari categorii de schimbări. Prima se referă la combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale, a precizat Zaharescu.

În acest sens, actul normativ instituie cerinţa ca preţurile oferite de intermediari, respectiv agenţiile de publicitate, clienţilor lor care doresc să cumpere spaţiu publicitar să fie confirmate obligatoriu în prealabil cu radiodifuzorii, iar obiectul achiziţionării menţionate să fie plătit direct de beneficiarul publicităţii către radiodifuzor.

A doua categorie de schimbări vizează protecţia interesului consumatorilor prin instituirea unor reglementări privind accesul la programele de televiziune „în condiţii de calitate”.

„OUG menţionează să se stopeze practica distribuitorilor de servicii de a efectua modificări în mod unilateral în grilele de programe, fără a informa în timp consumatorii”, a spus Zaharescu.

Documentul mai stabileşte ca serviciile de programe să fie ordonate în grilele distribuitorilor în funcţie de cota de audienţă, măsurată şi certificată de un organism independent.

Distribuitorii de servicii sunt obligaţi, prin actul normativ, să asigure aceeaşi calitate a semnalului retransmis prin reţeaua lor pentru toate serviciile de programe.

O altă categorie de modificări se referă la criteriile de stabilire a serviciilor de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice – acestea fiind programele de ştiri, analiză şi dezbateri politice sau economice.

OUG mai stabileşte cerinţele pentru dobândirea calităţii de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, similar celor reglementate pentru toate celelalte autorităţi de reglementare şi supraveghere din România.

„Candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile: să fie cetăţeni români cu domiciliul în România, să dispună de reputaţie, cunoştinţe teoretice şi experienţă profesională adecvată naturii complexităţii activităţii CNA şi cu o vechime de cel puţin cinci ani în domeniul audiovizualului, să nu fie soţi, rude ori afini până la gradul al treilea inclusiv cu preşedintele României, preşedinţii camerelor Parlamentului sau membri ai Guvernului, să nu aibă cazier fiscal sau judiciar”, a precizat Zaharescu.

Persoanele numite de Legislativ în funcţia de membru al CNA îşi păstrează această calitate, condiţiile de numire şi începerea mandatului rămânând supuse reglementărilor în materie în vigoare la data numirii.

Totodată, s-a modificat Legea audiovizualului în sensul că introducerea în instanţa judecătorească a contestaţiilor privind deciziile de sancţionare emise de CNA suspendă efectele acestor decizii.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.