spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

DUMITRU SECHELARIU, RECLAMAT LA DNA

- Advertisement -

Un băcăuan a înaintat Direcției Naționale Anticorupție o sesizare care îl are în vizor pe fostul primar Dumitru Sechelariu. Aparent cunoscător al procedurilor de achiziții publice, băcăuanul sesizează modul în care s-au făcut licitațiile pentru asfaltarea orașului înainte de campania electorală din 2004, când s-au cheltuit opt milioane de euro. Schelariu mai are pe rol două dosare instrumentate de DNA.

Dumitru Sechelariu a intrat din nou sub lupa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). De data aceasta, instituția de control a fost sesizată de un băcăuan care a solicitat să se facă verificări asupra modului în care s-au derulat licitațiile pentru asfaltarea municipiului Bacău în pragul campaniei electorale din 2004. El ne-a trimis sesizarea și pe adresa Ziarului de Bacău. Petentul, aparent cunoscător al legislației achizițiilor publice, le-a spus procurorilor DNA unde trebuie să cerceteze și ce paragrafe din lege ar fi încălcat fostul primar. “Domnule procuror șef al Serviciului Teritorial Bacău, vă adresez următoarea scrisoare deschisă: în ultimii opt ani au fost efectuate diferite demersuri pentru tragerea la răspundere penală a fostului primar Dumitru Sechelariu, toate încheiate fără vreun rezultat, din diferite motive, după cum bine știți (probe dispărute miraculos de la dosar, atunci când dădea dispoziție să fie cumpărat nu știu ce judecător, etc.).

Întrucât niciun om normal nu poate înțelege cum a ajuns Dumitru Sechelariu să cumpere în opt ani de mandat aproape jumătate din Bacău, mi-am propus să vă prezint probe privind executarea de lucrări de asfaltare de aproximativ opt milioane de euro, cu ignorarea totală a prevederilor OUG 60/2001 privind Achizițiile publice și HG 461 privind Normele de aplicare. În fapt, în anul 2004, înainte de alegerile locale, primarul în funcție, Dumitru Sechelariu, a dat dispoziție să fie asfaltat un număr de străzi din municipiul Bacău, lucrări a căror valoare s-a ridicat la aproximativ 8 milioane de euro. Art. 23 alin. 1 din HG 461/2001 prevede:

“Autoritatea contractantă are dreptul de a iniția aplicarea procedurii pentru atribuirea contractelor de achiziție publică numai dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) contractul este cuprins în programul anual al achizițiilor publice, b) a fost publicat un anunț de intenție, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 3 din OUG 60/2001, c) sunt asigurate fondurile necesare, d) este întocmită documentația pentru elaborarea și prezentarea ofertei, e) este constituită comisia de evaluare. Niciunul din punctele a, b,d și e nu au fost îndeplinite. Programul anual al achizițiilor publice a fost întocmit retroactiv, nu a fost publicat anunțul de intenție, cu toate că valoarea depășea 750.000 de euro. Pentru a evita publicarea anunțului de intenție, contractul a fost împărțit în mai multe contracte cu valoare mai mică de 100.000 de euro, cu toate că art. 15 alin. 2 din HG 461/2001 prevede: autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte cu valoare mai mică, în scopul de a evita aplicarea procedurii de licitație deschisă. Nu a fost întocmită documentația pentru elaborarea și prezentarea ofertei așa cum cere art. 34 din HG 461 și nici nu a fost numită o comisie de evaluare așa cum cere art. 51, alin. 1 din OUG 60/2001.

În concluzie pentru a-și atinge scopul, fostul primar al municipiului Bacău a dat dispoziție ca asfaltările să se facă prin procedura de cerere de ofertă, prin divizarea contractului în mai multe contracte cu valoare sub 100.000 de euro, pentru evitarea procedurii legale, licitația deschisă. Chiar și în cazul cererii de ofertă nu au fost respectate dispozițiile legale obligatorii. Vă solicit să faceți cercetările necesare clarificării modului în care fostul edil a acordat ilegal lucrări de aproximativ 8 milioane euro, în acest fel băcăuanii vor înțelege cum a reușit acesta să strângă o avere fabuloasă. Acestea sunt numai o parte din ingineriile financiare efectuate de către Dumitru Sechelariu în timpul mandatului său și cetățenii acestui oraș au dreptul să cunoască adevărul, din acest motiv mi-am luat libertatea de a face public acest demers”, spune reclamația băcăuanului.

Sechelariu mai are pe rol două procese penale

Dumitru Sechelariu mai are pe rolul instanțelor două procese penale privind fapte de corupție. Este vorba de dosarul privind terenul fostei baze de transport public, în care Dumitru Sechelariu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru “cumpărare de influență”. Conform rechizitoriului, Dumitru Sechelariu ar fi încercat, printr-un director de la Transport Public, Iuliean Șutu, să cumpere influența unor judecători într-un proces a cărui miză era terenul fostei baze de transport public. Sechelariu i-ar fi dat lui Șutu 77.400 de lei pentru tratația unui judecător. El a mai fost cercetat după ce a plecat de la Primărie, în 2004, pentru schimburile de terenuri din oraș realizate în timpul mandatelor lui, împreună cu un viceprimar și șeful Serviciului de Cadastru. I-am contactat telefonic atât pe Livia Săplăcan, purtător de cuvânt la DNA, cât și pe Dumitru Sechelariu pentru a afla detalii despre acest caz, însă nu au răspuns. Organele abilitate ale statului se vor pronunța în aceste spețe.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.