spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Caz unic în Vrancea: Salariul laborantului de la Cuza, plătit de părinţi!

- Advertisement -

Pentru ca lecţiile de fizică, chimie şi biologie să fie cat mai eficiente, părinţii copiilor plătesc laborantul la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” u tot părinţii plătesc şi paznicul, dar au asigurat şi salariul bibliotecarei îm anul şcolar trecut, prin intermediul asociaţiei părinţilor u oficialii şcolari promit să deblocheze postul de laborant
Blocarea posturilor în învăţămant a avut urmări neaşteptate în unele şcoli din judeţul nostru. Deşi reducerea s-a operat la personalul didactic auxiliar, de suferit au avut elevii. În timp ce unii directori s-au descurcat cum au putut, prin detaşarea de pe un post pe altul, alţii au recurs la ajutorul părinţilor. Este şi cazul Colegiului Naţional “Al. I. Cuza” din Focşani care a rămas fără laborant după pensionarea celui care ocupa acest post. Din dorinţa a face orele cat mai atrăgătoare pentru elevi, conducerea colegiului nu a dorit să renunţe la post şi a decis să fac apel la buzunarul părinţilor. Astfel, s-a hotărat, de comun acord cu Asociaţia “Cuziştii Implicaţi”, administrată de părinţii elevilor, ca aceasta din urmă să suporte plata unui laborant cu jumătate de normă. “Conducerea colegiului ne-a rugat să ajutăm, horarea luandu-se împreună cu comitetul de părinţi. Aşa că de anul şcolar trecut asociaţia plăteşte laborantul, dar numai pe perioada desfăşurării cursurilor. Nu există o sumă anume, ci fiecare părinte contribuie după cum poate. Mai sunt şi donaţii, sponsorizări, precum şi cei 2% din impozit pe care noi îi direcţionăm către asociaţie”, ne-a declarat Aurelia Modreanu, preşedintele asociaţiei părinţilor elevilor CNC. Tot asociaţia mai suportă şi plata pazei şcolii, iar anul trecut a plătit, în perioada septembrie 2011 – ianuarie 2012, a plătit şi salariul unui bibliotecar. Sumele colectate de asociaţie de la părinţi reprezintă sume importante din bugetul oricărei familii de rand. Numai anul acesta, pe langă aşa-numitul fond al clasei, părinţii au fost nevoiţi să contribuie şi la fondul şcolii cu 120 de lei. Oficial, fondul şcolii a fost interzis prin legea Educaţiei.

Primul post deblocat va fi la Cuza, promite şefa IŞJ

Conducerea Inspectoratului Şcolar Vrancea cunoaşte situaţia de la Colegiul Cuza, inspectorul general Vasilica Zaharia declarand că în curand situaţia se va rezolva. “Primul post deblocat va fi la Colegiul Cuza”, promite inspectorul şcolar general. Alţi oficiali şcolari cred că la Cuza s-ar fi putut găsi alte variante permise de Codul Muncii, cum ar fi angajarea pe perioadă determinată sau detaşarea de pe un alt post. Încadrat în categoria personalului didactic auxiliar, laborantul are în gestiune laboratoarele, în cazul Colegiului Cuza – de fizică, chimie şi biologie, şi ajută profesorul de specialitate să-şi desfăşoare orele în condiţii cat mai atrăgătoare pentru elevi. “Cam 80% dintre licee au laborant, iar dintre şcolile generale sunt numai cateva. În lipsa unui laborant profesorii se descurcă cum pot. Materialele didactice sunt ţinute de administrator care le depozitează, de cele mai multe ori, într-o magazie”, ne-a declarat profesorul Ion Ionaşcu, inspector de fizică. Şefa IŞJ, Vasilica Zaharia, spune că nu a mai auzit de un alt caz asemănător în judeţ. O situaţie realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean arată că 195 de posturi sunt blocate în unităţile de învăţămant vrancene, fiind vorba de personal nedidactic şi didactic auxiliar. 123 dintre posturile blocate sunt de îngrijitoare, numeroase fiind şi cele de paznic. În unele cazuri au fost blocate şi posturile de secretare, bibliotecare sau laborant, cum este cazul întalnit la Colegiul Cuza.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.