spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Dan Şova: Nu putem accepta ca preşedintele să facă cu un guvern cam ce vrea el

- Advertisement -

Senatorul PSD Dan Şova a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că în viitoarea Constituţie ar trebui clarificată modalitatea de numire a primului-ministru, pentru că nu se mai poate „ca preşedintele să facă cu un guvern cam ce vrea el”.

„Dacă nu ia nimeni peste 50%, preşedintele trebuie să desemneze un premier din formaţiunea politică ce are cele mai multe mandate. Dacă formaţiunea politică nu reuşeşte să coalizeze o majoritate parlamentară, pentru formarea unui guvern, să desemneze de la formaţiunea care a obţinut al doilea număr de mandate, să se facă consultări reale. Dar ideea care domină în ultima vreme şi care este un fel de sperietoare pentru lumea politică şi pentru votul cetăţenilor, până la urmă – că degeaba mergem la urne, că preşedintele desemnează pe cine vrea el – trebuie să aibă totuşi o reglementare constituţională”, a spus Şova.

El a argumentat prin faptul că Romania nu este republică prezidenţială.
„Singura republică prezidenţială din Uniunea Europeană este Franţa, unde preşedintele desemnează premierul, demite premierul. La noi este un sistem mai sofisticat puţin, în sensul că preşedintele desemnează premierul, iar votul de încredere se ia în Parlament, preşedintele nu mai poate demite premierul. Pe noi ne interesează ca relaţia între premier şi celelalte instituţii ale statului să fie o relaţie între premier şi Parlament. Nu putem accepta ca preşedintele României, indiferent cine ar fi, să poată să facă cu Guvernul cam ce vrea el”, a precizat Şova.

El a exemplificat în context că şeful statului a suspendat în trecut doi miniştri – pe Teodor Atanasiu şi pe Paul Păcuraru, după care „şi-a dat seama în timp de eroarea pe care a făcut-o”.
„Problema este că trebuie lămurite astfel de lucruri, astfel încât puterile preşedintelui, puterile Parlamentului, ale Guvernului să fie foarte clar stabilite De asemenea, este inacceptabil ca preşedintele să refuze să respecte voinţa Parlamentului să se prezinte în faţa Parlamentului şi să dea raportul invocând un vot al cetăţenilor. Bun, există un vot al cetăţenilor, nimeni nu contestă legitimitatea votului cetăţenilor atunci când eşti ales ca preşedinte, am înţeles că se contestă numai când eşti destituit de aceeaşi cetăţeni, dar asta este o altă problemă, nu contestă nimeni deci legitimitatea preşedintelui ales direct de cetăţeni. Dar, dacă Parlamentul este şi va rămâne autoritatea supremă reprezentativă a poporului român, în faţa acestei autorităţi, trebuie să te prezinţi, trebuie să dai raportul, trebuie să ceri mandat, trebuie să asculţi atunci când o cere Parlamentul, Parlamentul având obligaţia, la rândul lui, de a respecta obligaţiile constituţionale ale preşedintelui în materie de politică externă şi recunoscute de Constituţie şi cele adăugate de CCR în cazul de faţă – acesta este un alt lucru pe care trebuie să-l lămurim”, a afirmat Şova.

Potrivit acestuia, USL intenţionează modificarea, în viitoarea Constituţie, a cvorumului de prezenţă necesar validării tuturor tipurilor de referendum.
„Bineînţeles că putem discuta dacă acest cvorum trebuie să lipsească cu desăvârşire sau să avem un cvorum unic de 20-30% cum mai au unele statele. Practica europeană este că nu există cvorum de prezenţă pentru validitatea unui referendum”, a menţionat senatorul PSD.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.