spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Stolojan: Guvernul Ponta ar trebui să îndeplinească toate măsurile cerute de Comisia Europeană

- Advertisement -

Guvernul Ponta trebuie să îndeplinească toate măsurile cerute de Comisia Europeană pentru a menţine măcar rata actuală de absorbţie a fondurilor europene, a declarat, duminică, europarlamentarul democrat-liberal Theodor Stolojan.

El s-a referit, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Alianţei România Dreaptă, la tema absorbţiei fondurilor europene şi la cea privind cadrul financiar multianual 2014-2020.
„Am fost anunţaţi de o prognoză privind absorbţia fondurilor europene, prin vocea ministrului care se ocupă de aceste probleme în guvernul Ponta – şi anume dacă plăţile pentru proiectele aflate în curs de finanţare din fondurile europene se reiau până la sfârşitul anului, avem şansa, ne spune domnul ministru, să ajungem la 15 la sută grad de absorbţie până la sfârşitul anului. Din păcate însă, în prezent avem 10 la sută – de la 1 iulie – şi anul acesta, când practic au încetat plăţile din aceste fonduri – pentru a se realiza şi acest minim nivel de absorbţie, 15 la sută la sfârşitul anului 2012, guvernul Ponta ar trebui să îndeplinească în totalitate măsurile pe care Comisia Europeană le-a comunicat guvernului odată cu presuspendarea a trei fonduri importante pentru România. Nu avem niciun semnal din partea guvernului român că se ocupă de această problemă, că-l preocupă această problemă. Sigur, este implicat în campania electorală”, a spus fostul premier.

Potrivit acestuia, România are nevoie vitală de aceste fonduri dacă doreşte o creştere economică într-un ritm mai mare decât ceea ce avem în prezent, argumentând că prognoza pentru acest an deja a scăzut cu mult sub 1 la sută. „La nouă luni suntem la 0,2 la sută creştere faţă de anul precedent – aceeaşi perioadă. Şi din nou acest guvern condus de dl. Ponta are responsabilitatea să îndeplinească în cele două luni pe care le are la dispoziţie toate măsurile cerute de Comisia Europeană pentr0u reluarea plăţilor. Termenul când expiră aceste două luni este în cursul lunii decembrie anul acesta”, a atras atenţia eurodeputatul PDL.

Stolojan consideră că, atunci când intri „într-o asemenea situaţie, ca cea în care se afla România, te poţi aştepta şi la lucruri mai rele”, şi anume ca „prin miracol actualul guvern să îndeplinească măsurile” şi România să nu poată încasa banii pentru că în prezent bugetul Uniunii Europene se află într-un gol de circa 7 miliarde de euro pentru care se caută resurse la nivelul Uniunii Europene. „Iar discuţiile care au avut loc între Parlamentul European şi Consiliul Europei nu au dus la niciun rezultat. Deci România se poate trezi la sfârşitul anului şi într-o situaţie neplăcută”, a adăugat fostul premier.

În ceea ce priveşte negocierea cadrului financiar multianual 2014 – 2020, Theodor Stolojan a salutat progresul realizat „în acest început de colaborare între guvern şi preşedinte” pe această problemă pe care a calificat-o ca fiind extrem de importantă pentru România.
„Dl Ponta noi am înţeles că se duce şi el acolo (n.r. la Bruxelles) să se întâlnească cu liderii grupului socialist. Îi recomandăm să meargă chiar de marţi, împreună cu ministrul său de externe, pentru că marţi are loc Consiliul pentru afaceri generale în care se vor discuta problemele privind acest cadru financiar multianual 2014 – 2020 şi poate apăra interesele României la acest consiliu”, a adăugat el.

Theodor Stolojan a mai dorit să atragă atenţia, în context, asupra faptului că, la începutul săptămânii trecute, României i s-a pus pe masă o listă cu o serie de priorităţi ale Comisiei Europene referitoare la ţara noastră cu referire în principal la dezvoltarea economică în perioada 2014 – 2020, obiective care să fie susţinute şi cu finanţare europeană.
„Mai mult, ni s-a pus pe masă o listă cu 13 condiţionalităţi pe care România trebuie să le îndeplinească înainte de a începe noul cadru financiar multianual 2014 – 2020. Deci, cu alte cuvinte, de lunea trecută până în 2013, România trebuie să se prezinte în faţa Comisiei Europene pentru a încheia un parteneriat cu CE vizavi de perioada 2014 – 2020 în care să negocieze priorităţile pe care comisia le consideră pentru România şi celelalte condiţii (…). Ni se cer fel de fel de strategii, de programe de acţiune care trebuie puse în mişcare care trebuie convenite cu Comisia Europeană, pentru a putea începe accesarea fondurilor în perioada 2014 – 2020. Iată deci lucrurile merg înainte, noi aici suntem ‘foarte preocupaţi’ cu cine merge la Consiliul European, cu cine nu merge, cine stă acasă. Comisia Europeană ne-a transmis acum o luna un avertisment – că ne ducem nepregătiţi la discuţiile cu privire la cadrul financiar multianual, pentru că acestea nu privesc nu numai nivelul veniturilor fondurilor care vor fi alocate ci şi conţinutul politicilor de dezvoltare regională şi agricolă pentru 2014 – 2020. Or România a primit aici un avertisment clar că se prezintă nepregătită, fără a avea o viziune”, a spus democrat-liberalul care a calificat actualul guvern ca nefiind unul serios, pentru că ar fi trebuit să înceapă de săptămâna trecută să pregătească poziţia României şi răspunsul la toate aceste aspecte.

El a menţionat printre cele 13 condiţionalităţi ale Comisiei Europene lupta împotriva corupţiei, problemele de conflicte de interese.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.