spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Arad: Manifestări prilejuite de împlinirea a 200 de ani de la înfiinţarea primei Preparandii Române

- Advertisement -

Cele trei zile ale manifestărilor dedicate împlinirii a 200 de ani de la inaugurarea, la Arad, a primei Preparandii Române, prima şcoală pedagogică românească de pe teritoriul ţării noastre, s-au încheiat sâmbătă.

În prima parte a manifestărilor aniversare de sâmbătă, în curtea Liceului Pedagogic ‘Dimitrie Ţichindeal’, continuator al celei dintâi şcoli din întreg spaţiul românesc, destinată pregătirii cadrelor didactice, a fost dezvelit bustul prof. dr. Vasile Popeangă – fost director al şcolii timp de 18 ani.

A urmat apoi inaugurarea oficială a Muzeului învăţământului arădean, găzduit de clădirea în care a început să funcţioneze, în anul 1812, Preparandia. Totodată, în curtea muzeului a fost dezvelit bustul prof. Teodor Ceontea, fost profesor al Preparandiei şi preşedinte al Reuniunii Învăţătorilor Români din Arad, bust realizat de sculptorul arădean Ioan Tolan şi donat de către Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad.

În incinta Muzeului învăţământului arădean s-a încercat recreerea atmosferei din vechile şcoli româneşti, fiind aduse aici câteva bănci din lemn cu o vechime de zeci de ani, o tablă din lemn fixată pe un trepied şi tăbliţe negre din lemn, pe care elevii au scris cu cretă. Au mai fost aduse abace şi penare din lemn, având o vechime mare, donate de foşti elevi sau profesori ai Liceului pedagogic din Arad. De asemenea, în muzeu se mai află tablouri şi busturi ale unor personalităţi a culturii arădene, cărţi şi documente care au legătură cu istoria învăţământului românesc.

În ultima parte a manifestărilor, la sediul Liceului pedagogic au fost lansate trei volume care au văzut lumina tiparului cu prilejul bi-centenarului şcolii, după care oaspeţii au fost să facă o vizită la Mănăstirea Hodoş – Bodrog, situată la circa 15 km distanţă de municipiul Arad, cea mai veche mănăstire ortodoxă atestată documentar de pe actualul teritoriu românesc (1177. n.r.).

La data de 15 noiembrie 1812, la Arad s-a înfiinţat prima şcoală din întreg spaţiul românesc, destinată pregătirii cadrelor didactice – ‘Înalta şcoală pedagogică a naţiunii valahe’, una dintre primele şcoli de profil pedagogic din Europa.

Cursurile şcolii au început cu 78 de elevi, îndrumaţi de profesorii Dimitrie Ţichindeal, Constantin Diaconovici Loga, Iosif Iorgovici şi Ioan Mihuţ, elevi care proveneau din localităţile comitatelor Arad, Timiş, Caraş şi Torontal.

Cu toate dificultăţile cu care s-a confruntat şcoala, după primul deceniu au terminat cursurile 392 de absolvenţi care au contribuit la instruirea românilor şi prin activitatea lor educativă au câştigat respectul comunităţii.

În anul 1822, tot la Arad, s-a înfiinţat şi Seminarul teologic ortodox român, precursor al actualei Facultăţi de Teologie din cadrul Universităţii ‘Aurel Vlaicu’ din Arad.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.