spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

„GENERALUL“ STAN, UN SEF CAM LEFTER

- Advertisement -

• pentru că era în stare de incompatiblitate, seful ISJ Neamt s-a autosuspendat si nu mai este expert ARACIP • a pierdut în felul acesta la leafă vreo 40 milioane de lei vechi • a rămas cu circa 54 de milioane, cu tot cu banii care îi vin pe proiecte • adunînd cheltuielile, seful învătămîntului nemtean nu mai rămîne cu nici un leu de la o lună la alta •

Desi detine una dintre cele mai importante functii din judet, inspectorul general Viorel Stan nu cîstigă pe măsura anvergurii profesonale. Este sef al Inspectoratului Scolar Neamt din luna iunie a acestui an si desi a pornit bine din punct de vedere al veniturilor, de curînd profesorul Stan a rămas cu aproape jumătate din suma de care se bucura prin vară. „Nu mai sînt expert ARACIP, asa că am pierdut cam 40 de milioane de lei pe lună, cît cîstigam de pe urma acestui statut. M-am autosuspendat pentru că eram în stare de incompatibilitate“, a declarat seful învătămîntului nemtean. Pentru a scăpa de incompatibilitate, profesorul Stan a demisionat si din legislativul judetean, pentru că a fost ales în vară consilier la judet. Prin demisie, a renuntat si la aproape zece milioane de lei vechi, cît ar fi fost indemnizatia lunară.

Chirie, navetă, fiu la facultate…

Conform propriilor declaratii, Viorel Stan are un salariu în mînă de circa 29 milioane de lei vechi. Acestia reprezintă contravaloarea muncii de inspector scolar general. La această sumă se adaugă una putin mai mică, de vreo 24 milioane de lei vechi, bani care îi vin de pe urma proiectelor pe care le manageriază si care se derulează prin intermediul Inspectoratului Scolar. „Ăstia sînt toti banii mei. Trăiesc cu economie, pentru că în Roman, unde locuiesc eu, am de plătit chirie pentru apartamentul cu două camere pe care îl ocup. Chiria este de 150 de euro pe lună. De asemenea, din buzunarul propriu suport contravaloarea navetei. Fac zilnic o sută de kilometri de la Roman la ISJ si invers. Consumul la masina mea este de 7,5 litri de benzină la suta de kilometri. Asta înseamnă că drumul pînă la Piatra si înapoi mă costă 45 de lei pe zi si fac asta măcar de cinci ori pe săptămînă. Per total, naveta lunară este de vreo nouă milioane de lei vechi“, a mai spus profesorul Viorel Stan. Adunînd naveta si chiria, seful învătămîntului nemtean „scapă“ cu putin peste cincisprezece milioane de lei pe lună.

„Coltul de Rai“, încă vreo 500 de lei lunar

Profesorul Stan este renumit printre prieteni si cunostinte pentru pasiunea pe care o are pentru flori. Desi nu are o casă, în Roman, generalul Stan detine o grădină în care îngrijeste sute de exemplare de flori, multe dintre ele specii rare. Nu îi lipsesc nici florile obisnuite, precum trandafirii, nenumărate feluri de narcise si lalele, dar si plante aduse din străinătate si pe care a reusit să le aclimatizeze în zona noastră. Pentru că uneori nu ajunge la florile sale pentru a le uda sau plivi, Viorel Stan se vede nevoit să apeleze la serviciile unei cunostinte. Iar pentru întretinerea acelui spatiu, despre care adoră să vorbească si pe care îl numeste „Colt de Rai“, mai dă lunar cam o sută de euro, ca să le asigure plantelor cele necesare.

Fiul este „liderul“ cheltuielilor

După cum spune seful ISJ, cam jumătate din banii pe care îi încasează lunar se duc în buzunarul fiului mai mic, student în anul IV la Drept, în Bucuresti. Desi inspectorul general este un renumit profesor care a scos olimpici nationali si internationalli la chimie, nici unul dintre fiii săi nu i-a împărtăsit pasiunea si nu a dat de „gustul“ elementelor chimice. Băiatul mai mare a terminat studiile si are o afacere proprie în Bucuresti, dar asta nu îl scuteste pe tată să îi mai scape cîte un bănut, din cînd în cînd. Dar grosul banilor se duce către fiul cel mic, aflat în anul IV la Drept. „Fiul mai mic este la a doua facultate si pentru că e moftul meu să facă Dreptul, am obligatia morală si materială să îl sustin. Întretinerea lui în Bucuresti mă costă cam 20 de milioane de lei pe lună, asta însemnînd chiria si banii de buzunar“, a spus profesorul Viorel Stan. Adunînd toti banii pe care îi dă pe chirie, navetă, fiul mai mic si grădină etc sefului învătămînului nemtean îi mai rămîn vreo 14 milioane de lei vechi, din care să plătească facturile, mîncarea si hainele. Asta în cazul fericit în care masina pe care o conduce de foarte multi ani nu necesită reparatii si nu se „aruncă“ la cheltuieli nejustificate sau costisitoare.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.