spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Viata grea: Dintre toti moldovenii, traim cel mai putin

- Advertisement -

Botosanenii sunt pe ultimul loc din Moldova la speranta de viata, alaturi de bacauani. Date statistice recente arata ca in timp ce media duratei de viata la nivel national este de 73 de ani, in judetul nostru se traieste in medie cu aproape un an mai putin. Se mananca prost, se face putina miscare, iar la medic se merge, de regula, atunci cand apare vreo boala cronica. Saracia le scurteaza viata botosanenilor.

Surprinzator, in mediul rural durata medie de viata este mai scazuta ca in localitatile rurale. Aceasta situatie reflecta nivelul de trai scazut in judet, faptul ca stilul de viata nu este cel care sa garanteze pastrarea sanatatii o perioada mai indelungata. Multi botosaneni sufera de lipsa de miscare, mananca sarat, gras, consuma prea putine fructe si legume, iar multi fumeaza si peste toate acestea se adauga si un consum ridicat de bauturi alcoolice. Risc mare de hipertensiune, de diabet, de boli hepatice, este ceea ce constata medicii cand isi chestioneaza pacientii cu privire la regimul de viata.
„In general speranta de viata este indisolubil legata de nivelul de trai, de o multitudine de factori, printre care posibilitatile de ingrijire, de acces la serviciile medicale, calitatea locuintei, educatie, un regim echilibrat de munca si repaus. Studiile de specialitate au demonstrat legatura directa dintre Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor si indicatorii starii de sanatate a populatiei, printre care si speranta de viata la nastere. Un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viata mai sanatos, bani mai multi pentru sanatate si vacante”, a declarat Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor Botosani.

Cele mai multe decese, din cauza bolilor cardiace

Datele statistice arata ca in judetul Botosani, durata medie de viata a femeilor din mediul urban este de 76,6 ani, iar a barbatilor din orase este de 70,1 ani. In mediul rural durata medie de viata este mai mica, atat la femei, cat si la barbati. Astfel, femeile traiesc, in medie, 75,3 ani, in timp ce barbatii de la tara au o durata medie de viata de 67,5 ani.
Starea de sanatate a populatiei judetului pare sa se degradeze continuu. O arata statisticile medicale, spun si medicii ai caror pacienti trec pragul cabinetelor cu probleme de sanatate. Zeci de mii de botosaneni sunt inregistrati in evidenta Directiei de Sanatate Publica cu diverse boli cronice.
Doctorii sustin ca ar fi date care arata ca aproape un sfert din populatia ramasa in judet este bolnava, daca tinem cont de numarul mare de persoane plecate la munca in afara tarii. Cea mai frecventa afectiune intalnita in randul botosanenilor este hipertensiunea arteriala. Statisticile arata ca peste 32.000 de persoane sufera de aceasta boala. De altfel, in judet, cele mai multe decese se inregistreaza din cauza bolilor cardiace.
Cel mai bine stau la durata medie de viata vecinii nostri suceveni, care potrivit statisticilor traiesc, in medie 73,7 ani, cu 1,4 ani mai mult decat locuitorii judetului nostru.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.