spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

ARD-e campania în Vrancea:Ce a făcut Trăşculescu în ziua în care a fost săltat de DNA

- Advertisement -

Deputatul Alin Trăşculescu a fost abordat de procurorii DNA în parcarea de vis-à-vis de sediul PDL de pe Independenţei, sambătă seara, după ce a fost filat toată ziua.Alături de Trăşculescu erau doi colegi democraţi, Corneliu Puiu şi Ioan Lulu Ududec, chemaţi ca martori în acest caz.Procurorii au percheziţionat Tuareg-ul Deputatului în căutarea mitei şi a înscrisurilor legate de alte posibile surse financiare negre.DNA spune că Trăşculescu cerea bani, prin intermediari, pentru a interveni la Ministerul Dezvoltării în implementarea PNDI în Vrancea.Acesta beneficia de un sistem de contrafilaj, pentru a se asigura că nu este filat.Trăşculescu se adaugă pe lista dezamăgirilor PDL din 2008, Răzvan Mustea şi Sorina Plăcintă
Campania electorală a ARD a ars ieri ca un fitil. Cel care a aprins focul a fost deputatul Alin Trăşculescu, preşedintele PDL Vrancea şi candidat pentru un nou mandat la alegerile de pe 9 decembrie, care a fost reţinut de DNA pentru că ar fi luat 50.000 de lei de la un om de afaceri pentru a-i facilita obţinerea de contracte pe bani publici. Suma nu ar fi decat o tranşă din cei 150.000 de euro ceruţi ca preţ al influenţei pe care o avea la Ministerul Dezvoltării şi asupra primarilor, pentru a solicita fonduri pentru investiţii, începand din 2010. Deputatul a fost reţinut sambătă seara, în jurul orelor 21.00, după ce un om de afaceri care acţiona ca intermediar a pretins mita în numele său. Procurorii l-au abordat pe Trăşculescu în parcarea de vis-à-vis de sediul partidului, din centrul Focşaniului. În momentul în care a intervenit DNA, Trăşculescu era împreună cu doi membri PDL, Corneliu Puiu şi Ioan Lulu Ududec, martori în dosar. Surse judiciare spun că Trăşculescu nu a atins banii, însă ar fi acceptat primirea, DNA precizand că mita a ajuns la omul de afaceri Marian Valeriu Calotă, administratorul firmei Maryna Exclusiv SRL Bucureşti, reţinut de asemenea. În momentul în care Trăşculescu a fost abordat de procuror a fi chemat un avocat prieten din Focşani care să-l asiste. Anchetatorii au cerut să vadă toate documentele pe care deputatul le avea în maşină şi care ar fi putut fi legate de eventuale sume de bani primite. De asemenea, procurorul DNA (n.r. o femeie) a cerut să vadă şi ce bani are deputatul asupra sa. Alin Trăşculescu a declarat în jur de 6.000 lei. DNA i-a filat sambătă toată ziua prin judeţ pe Trăşculescu şi amicii săi, anchetatorii ştiind unde a fost deputatul şi cu cine a stat de vorbă.

Trăşculescu făcea intervenţii pentru PNDI în Vrancea

Potrivit materialului de urmărire penală, deputatul PDL se afla în vizorul DNA din noiembrie 2010, cand partidul său se afla la guvernare. Trăşculescu susţinea că poate obţine contracte cu statul pentru firmele care i-ar fi dat bani, în discuţii făcandu-se referire la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea şi apoi de Cristian Petrescu, în guvernarea Mihai Răzvan Ungureanu. Procurorii DNA susţin că în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, Trăşculescu a pretins de la un om de afaceri, cel care l-a denunţat, suma de 50.000 de euro, majorată ulterior la 150.000 de euro. Banii au fost pretinşi prin intermediul lui Calotă, care l-a constrâns prin ameninţare pe afacerist să-i dea banii lui Trăşculescu. Şeful PDL a susţinut că poate obţine contracte, având influenţă asupra autorităţilor locale şi asupra unor funcţionari din Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea. „Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul PNDI şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător”, arată procurorii. Deocamdată numele denunţătorului nu se cunoaşte, dar s-a făcut vorbire la un om de afaceri din Bucureşti, specializat în lucrări de proiectare. Surse politice fac referire la intervenţii pentru aranjarea licitaţiilor pentru drumurile reabilitate prin PNDI la Moviliţa şi chiar la Focşani, denunţătorul fiind o firmă din Bacău care avea interes să prindă contracte în Vrancea, Calotă presand la aceştia pentru a-i aduce bani lui Trăşculescu. PNDI s-a blocat la venirea USL la guvernare, premierul Ponta afirmand că banii din program erau direcţionaţi către firmele agreate de PDL şi numai la primării apropiate democraţilor. FMI a precizat despre PNDI că nu respectă bunele practici fiscale.

Buturuga mică, răsturnată de şpăgi

În cazul lui Trăşculescu, Ministerul Justiţiei, condus de Mona Pivniceru, a cerut avizul Parlamentului pentru ridicarea imunităţii deputatului de Vrancea. Camera Deputaţilor urmează a se reuni în şedinţă şi să decidă dacă dă sau nu aviz pentru reţinere şi pentru ridicarea imunităţii lui Trăşculescu. Pe de altă parte, Ciprian Ene, avocatul lui Trăşculescu a contestat reţinerea deputului exact pe motivul că acesta nu s-a atins de bani, însă rămane de văzut ce decizie se va lua. În cazul în care se ajunge la arestarea parlamentarului vrancean, liderul PDL la nivel naţional, Vasile Blaga a declarat că îl va exclude pe Trăşculescu din formaţiunea în care a intrat la alegerile locale din 2008, cand a fost As-ul din maneca PDL, în încercarea de a fi buturuga mică ce răstoarnă carul mare, aluzie la Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea. Trăşculescu nu a caştigat atunci Primăria Focşani, dar a caştigat partidul, devenind preşedinte la PDL Vrancea, după ce senatorul Jan Vraciu a bătut pasul înapoi. Ulterior, la alegerile parlamentare din 2008, Trăşculescu a reuşit, alături de colegii săi, Răzvan Mustea şi Sorina Plăcintă, să prindă trenul numit Parlament, în urma redistribuirii mandatelor.

Alin, bomboana de pe coliva democrată

Echipa Alin Trăşculescu- Răzvan Mustea- Sorina Plăcintă, care promitea să schimbe faţa politicii vrancene în 2008 a produs, în aceşti ani, cea mai mare dezamăgire pentru dreapta locală. Întai, senatoarea Sorina Plăcintă, în urma problemelor grave din justiţie avute cu fiul său, a schimbat macazul la PNL, după ce a ocupat funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în guvernarea Boc, fiind o apropiată a Elenei Udrea. Ulterior, deputatul de Focşani, Răzvan Mustea, chiar dacă a preluat conducerea OT-PDL la nivel naţional şi a devenit naşul de cununie al Elenei Băsescu, nu a mai acceptat să intre în lupta pentru parlamentarele din acest an, ridicand multor democraţi vranceni numeroase semne de întrebare. Oficial, acesta nu a explicat pană acum decizia sa. Bomboana de pe coliva PDL Vrancea a pus-o însă Alin Trăşculescu prin acest episod. Este clar ca lumina zilei că în sediul de pe Independenţei se va canta prohodul, de acum vulturii agitandu-se să preia conducerea unei filiale aflată demult în derivă. (Iulia CREŢU)

DNA acuză: sute de mii de euro pentru influenţă

Procurorii anticorupţie au formulat împotriva lui Alin Trăşculescu trei capete de acuzare: trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, precum şi instigarea la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscand că aceştia provin din săvarşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Marian – Valeriu Coman are la randul său de înfruntat patru acuzaţii: complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub formă privată, în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată (cinci acte materiale), şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare de bani, cunoscand că aceştia provin din sărvarşirea infracţiunii de trafic de influenăă, în formă continuată (patru acte materiale). Procurorii DNA au propus arestarea asociatului şi administratorului Maryna Exclusiv SRL pe o perioadă de 29 de zile. Trăşculescu ar fi primit prin intermediul lui Calotă sumă de 464.000 lei în mai multe tranşe. Pentru a aduce aceşti bani în legalitate s-au încheiat mai multe contracte între firma denunţătorului şi cea a intermediarului, prin care în contul Maryna Exclusiv SRL a fost transferată suma de 404.000 lei. Ulterior, Trăşculescu ar mai fi cerut încă 1,1 milioane lei, în două tranşe, prima de 50.000 lei, iar a doua de 1,05 milioane lei. Procurorii susţin că pe 6 noiembrie 2012, deputatul l-a determinat pe Calotă să încheie un contract pentru o operaţiune comercială fictivă, prin care firma denunţătorului i-a transferat firmei sale suma de 1,1 milioane lei, bani “care au fost reintroduşi în circuitul civil”. Calotă are rude în PDL Vrancea, aşa reuşind să devină un intim al deputatului. (M. B.)

Deputatul Trăşculescu, „securizat” de interlopi

Preşedintele PDL Vrancea avea un sistem personal de protecţie prin care verifica să vadă dacă este monitorizat de cineva înainte de a primi şpagă. Oamenii care „asiguraru zona” pentru deputatul Trăşculescu erau membri ai lumii interlope, spun surse judiciare, pe care parlamentarul i-a cunoscut prin cluburile şi discotecile pe care le frecventa. Omul de afaceri care l-a denunţat la DNA pe Alin Trăşculescu şi intermediarul care se asigura ca banii să ajungă la parlamentar, Marian Valeriu Calotă, un om de afaceri din Panciu, stabilit în Bucureşti, au ajuns în Focşani cu câteva zile înainte de plata banilor. Ei s-au întâlnit în mai multe locaţii din Focşani printre care restaurantul Intim sau cafeneaua Velvet. Negocierea sumelor s-a făcut, spun sursele, în restaurantul Intim, redeschis acum cateva zile după renovare, unde deputatul a participat în jurul orelor 19.00 la discuţiile purtate în trei – denunţător, Calotă şi parlamentar -, dar a stat puţin, timp în care a stabilit suma de bani după care a plecat la sediul PDL. Echipa de flagrant l-a reţinut pe Calotă la ieşirea din restaurant, după care a plecat spre sediul PDL, de unde l-au ridicat şi pe Trăşculescu. „La scurt timp după ce parlamentarul a plecat procurorii au intervenit şi l-au reţinut pe Valeriu Marian Calotă, care primise o parte din bani. După aceea a fost ridicat Trăşculescu”, au declarat surse judiciare. Interesant este modul în care deputatul PDL îşi pregătea terenul pentru a lua bani de la “clienţi”. „Apăreau tot felul de maşini cu interlopi locali care verificau restaurantele sau cafenelele. Le verificau în sensul de a vedea dacă sunt oameni străini, pe care ei nu îi cunosc într-un oraş mic ca Focşaniul sau maşini care staţionează în mod ciudat. Practic, ăsta era un sistem de contrafilaj foarte bun şi arată că cel mai probabil nu este prima oară când parlamentarul lua bani negri. Acelaşi mod de lucru s-a aplicat se pare şi în cazul de faţă”, au precizat aceleaşi surse.

Duminica: Blaga spune că-l va exclude pe Trăşculescu dacă va fi arestat

Democrat – liberalii s-au întalnit ieri pentru a discuta ce au de făcut în continuare, dar au evitat să facă declaraţii publice u mai mult, au suspendat şi site-ul partidului
Reţinerea şi acuzaţiile aduse lui Alin Trăşculescu reprezintă o lovitură grea nu doar pentru acesta, ci şi pentru organizaţie, pentru colegii candidaţi din Vrancea, şi chiar pentru întreg partidul, avand în vedere că este primul parlamentar reţinut în urma unui flagrant. “Dacă va fi arestat, statutul spune clar, va fi exclus din partid”, a declarat Vasile Blaga, preşedintele PDL. Totuşi, pană la arestare mai este, avand în vedere că este nevoie de votul deputaţilor. Preşedintele PDL a spus că “situaţia este regretabilă”.

“Da, ne doare, ne afectează în campanie, dar cei care au greşit trebuie să plătească, iar justiţia să îşi facă treaba”, a spus liderul democrat – liberal într-o intervenţie la Realitatea TV. Vasile Blaga a menţionat că a discutat cu Mircea Toader, liderul grupului deputaţilor PDL, pentru ca parlamentarii PDL să fie prezenţi în plen dacă va exista o solicitare a Ministerului Justiţiei de ridicare a imunităţii. Şi Traian Ungureanu, purtătorul de cuvant al partidului, a afirmat că parlamentarii PDL nu se vor opune justiţiei. “PDL consideră că justiţia trebuie să-şi facă treaba şi trebuie să fie lăsată să-şi facă datoria indiferent despre ce este vorba. Dacă va exista o solicitare în acest sens, parlamentarii PDL vor fi prezenţi în Parlament pentru a înlesni actul de justiţie”, a declarat Ungureanu. În urma întrebărilor venite de la jurnalişti, europarlamentarul Monica Macovei, şefa Comisiei de Etică a ARD, a anunţat pe contul ei de Facebook, că a votat “împotriva candidaturii domnului Alin Trăşculescu, dar Comisia de etică a decis altfel prin vot majoritar”. Elena Udrea a fost ministrul Dezvoltării în perioada în care Trăşculescu ar fi avut “influenţă” la minister. “Mereu au fost şi vor fi persoane care folosesc numele unor instituţii pentru a obţine foloase personale”, a comentat fostul ministru scandalul, susţinand că a cerut încă din 2010 ca dacă cineva află de vreo intervenţie făcută în numele ei sau al altcuiva de la Ministerul Dezvoltării, să sesizeze DNA.

“Regretăm apariţia unui asemenea scandal”

Candidaţii ARD Vrancea vor avea suferit la alegerile parlamentare din 9 decembrie, din cauza acuzaţiilor aduse liderului local al PDL. Democrat – liberalii s-au întalnit ieri pentru a discuta ce au de făcut în continuare, dar au evitat să facă declaraţii publice. Mai mult, staff-ul lui Alin Trăşculescu de la partid a suspendat site-ul www.trasculescu.ro, care era şi pagina web oficială a organizaţiei PDL Vrancea, dar şi conturile de Facebook ale deputatului. Doar prim – vicepreşedintele Gabriel Postolache a spus că se va aştepta clarificarea situaţiei, întrucat funcţionează prezumţia de nevinovăţie. “Noi rămanem o organizaţie judeţeană la fel de unită şi consider că nu vom fi foarte afectaţi de această situaţie. Nu putem decat să regretăm apariţia unui asemenea scandal în acest moment”, a spus democrat – liberalul care candidează la Senat în Colegiul 2. Acesta este unul dintre fruntaşii PDL luaţi în considerare pentru a prelua şefia organizaţiei în czul în care cariera lui Alin Trăşculescu se va încheia. Deputatul candidează în Colegiul 5 la Camera Deputaţilor pentru un nou mandat şi nici dacă ar vrea nu mai are acum să se retragă din cursa electorală, întrucat candidaturile au rămas definitive. Teoretic, nu ar fi exclus să iasă şi parlamentar, însă e greu de crezut cu acest scandal şi cu trecerea la PSD a primarului de la Mărăşeşti înaintea alegerilor locale. În cazul unei excluderi din partid, aşa cum a menţionat Vasile Blaga în cazul unei arestări, noul şef al PDL Vrancea va fi stabilit de conducerea centrală. Flagrantul procurorilor DNA la debutul campaniei electorale nu pare a fi chiar întamplător şi poate fi o acţiune de răspuns ca urmare a acuzaţiilor lansate de Agenţia Naţională de Integritate la adresa a patru miniştri din Guvernul USL.

Cum ia sfarşit o carieră politică după 4 ani

Alin Trăşculescu a fost numit la conducerea PDL Vrancea în 2008, după ce fostul senator Jan Vraciu a fost dat jos din fruntea organizaţiei ca urmare a rezultatelor slabe la alegerile locale, dar şi pentru că, în calitate de senator, a preferat o excursie în SUA în locul muncii de campanie. Tanărul politician venise în organizaţie din postura de şef al Registrului Auto Roman, unde a fost numit de fostul prefect George Băeşu, cumătrul baronului Marian Oprişan, pe vremea guvernării PSD, în 2004 şi unde se remarcase doar ca beneficiar al unei locuinţe ANL de la primărie. Practic, era cvasi necunoscut în politică dar s-a remarcat apoi printr-un scor bun în competiţia pentru fotoliul de primar al Focşaniului din 2008, cand partidul se afla pe val. Cu un suflu nou, Trăşculescu promitea să învioreze PDL Vrancea. Din echipa lui făcea parte şi Răzvan Şerban – Mustea, adus în partidul de tatăl său, Ionel Şerban – Mustea. Încet, încet avantul din 2008 s-a stins, iar PDL a devenit, la fel ca şi în trecut, un cerc aproape închis, în care fiecare şi-a văzut de propriile interese. De altfel, la adresa lui Trăşculescu au circulat frecvent acuzaţii că acesta a avut mai mult grijă de interesele sale decat de cele ale partidului care i-a oferit totul pe tavă. La alegerie locale organizaţia a avut candidaţi în aproape toate comunele, însă a reuşit contraperformanţa de fi singura din ţară fără candidat la Consiliul Judeţean. În plus, nici Trăşculescu nu a avut un rezultat notabil la Primăria Focşani, aşa cum ar fi fost de aşteptat avand în vedere scorul din 2008. Deşi se vorbea de sancţiuni pe linie de partid, Trăşculescu a scăpat nepedepsit. Acum, chiar dacă va participa la alegerile parlamentare, deputatul o va face din postura deloc confortabilă de persoană urmărită penal de către DNA pentru fapte de corupţie.

Greii PDL au dansat la Trăşculescu la nuntă

Deputatul Alin Trăşculescu s-a însurat în urmă cu doi ani cu o tanără din Bucureşti, Anamaria, iar la nunta sa au participat lideri marcanţi ai PDL, în frunte cu premierul Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Roberta Anastase sau Radu Berceanu. Traian Băsescu şi Elena Udrea nu au dat curs invitaţiei la nuntă. Cununia a avut loc la Biserica Albă din Bucureşti, iar petrecerea, una fastuoasă, a fost organizată la exclusivistul Hotel Hilton. Legăturile lui Trăşculescu la varful partidului i-au salvat pielea în urma mai multor boroboaţe politice, inclusiv cea de la alegerile locale cand l-a lăsat pe Oprişan să candideze de unul singur la şefia CJ, iar mai apoi PDL-ul i-a votat şi vicepreşedintele, în persoana conservatorului Ionel Celmare.

Liderii PDL se dezic de Trăşculescu şi lasă justiţia să-şi facă treaba

Reţinerea deputatului de Vrancea Alin Trăşculescu pentru luare de mită este o lovitură grea pentru Alianţa Romania Dreaptă. Liderii PDL au ieşit azi public pentru a comenta impactul primei reţineri a unui parlamentar în urma unui flagrant
Senatorul Vasile Blaga, preşedintele partidului, a declarat că “situaţia este regretabilă”. “Da, ne doare, ne afectează în campanie, dar cei care au reuşit trebuie să plătească, iar justiţia să îşi facă treaba”, a spus liderul democrat – liberal într-o intervenţie la Realitatea TV. Vasile Blaga a menţionat că a discutat cu Mircea Toader, liderul grupului deputaţilor PDL, pentru ca parlamentarii PDL să fie prezenţi în plen dacă va exista o solicitare a Ministerului Justiţiei de ridicare a imunităţii, pentru a vota ca justiţia să-şi facă treaba. Şi Traian Ungureanu, purtătorul de cuvant al partidului, a afirmat că parlamentarii PDL nu se vor opune justiţiei. “PDL consideră că justiţia trebuie să-şi facă treaba şi treabuie să fie lăsată să-şi facă datoria indiferent despre ce este vorba. Dacă va exista o solicitare în acest sens, parlamentarii PDL vor fi prezenţi în Parlament pentru a înlesni actul de justiţie”, a declarat Traian Ungureanu. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că a primit din partea Ministerului Justiţiei solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentarului vrancean.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.