spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Mega-investitiile in energie verde, amanate pentru la primavara

- Advertisement -

In nordul judetului, pe teritoriile a patru comune, trebuia deja sa inceapa construirea celui mai mare parc eolian din Romania. Investitorii au inghetat insa demersurile pentru realizarea acestui obiectiv. Criza financiara, dar si apropierea sezonului rece i-a determinat sa amane lucrarile pentru primavara anului viitor.

Un offshore promite o investitie de 800.000.000 euro

Pe teritoriul a patru comune din nordul judetului Botosani, respectiv Paltinis, Cotusca, Radauti Prut si Viisoara, va fi dezvoltat unul din cele mai mari parcuri eoliene din Romania. Investitia este de 800 de milioane de euro si este suta la suta privata. Aceasta era programata sa inceapa in luna august, dar a fost amanata pentru lunile de primavara.
„Avem toate aprobarile, dar inceperea lucrarilor s-a amanat pentru anul viitor. In primavara, investitorul, SC Terra SPV One SRL, va demara investitia, incepand cu comuna Paltinis”, a precizat primarul comunei Paltinis, Costel Romanescu.
Lucrarile vor incepe cu amenajarea drumurilor de acces care vor duce la fiecare din cele 59 de turbine eoliene. Potrivit estimarilor, pe parcursul derularii investitiei, vor fi create in zona de nord a judetului cel putin 300 de locuri de munca. Intregul proiect presupune constructia de drumuri de acces la instalatii, retele de transport a energiei electrice, statii de transformare a energiei electrice si constructia mai multor cladiri administrative si tehnice. SC Terra SPV One SRL, firma care investeste imensa suma, isi are sediul in comuna Paltinis, unde vor fi amplasate turbine eoliene in valoare de 500 de milioane de euro. Din datele existente reiese ca administratorul si managerul afacerii este Byon Lars Alhman, cetatean suedez cu domiciliul in Stockholm, iar actionarii de la Terra SPV One sunt doua firme, una din Cipru, iar cealalta din Panama. In spatele acestor off-shore-uri ar fi de fapt o mare companie americana de constructii.
In final, parcul va avea 160 de turbine ce vor fi amplasate la 700 de metri una de alta si vor produce in total 500 de Mw pe ora. Din estimarile investitorilor, parcul va incepe sa functioneze in 2014, aceasta daca lucrarile vor fi demarcate in primavara anului 2013.
Aceasta este, fara indoiala, cea mai mare investitie din ultimii 20 de ani din judetul Botosani, dar si in topul celor mai mari investitii private cu capital strain din Romania anilor 2012.

Cele mai puternice firme locale investesc masiv in energie verde

Si SC Alfa Land Botosani are aprobat un proiect finantat prin Administratia Fondului pentru Mediu care presupune realizarea in zona Rediu, a unui parc fotovoltaic cu 370 de module si o putere instalata de 4.000 de Kwp. Parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafata de 10 hectare.
Tot in primavara anului viitor vor demara lucrarile la unul din cele mai mari parcuri eoliene din Moldova, pe raza comunei Mitoc.
Este vorba de o investitie in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro. Proiectul a fost initiat de o companie botosaneana dar investitia va fi realizata de firme importante din Israel, Germania si Franta.
„Suntem intr-un grafic normal. Avem o conventie cu cei de la E.ON sa construim o linie de 110 kilovolti de la Mitoc la Suceava. Momentan avem o problema de conexiune aici, dar care sper sa se rezolve luna aceasta. Trebuie sa inlocuim aceasta linie de 110 kilovolti dintre Mitoc si Suceava. Cel mai tarziu in martie 2013 va incepe constructia parcului de la Mitoc”, a spus Valeriu Iftime, directorul general al companiei Elsaco.
Astfel, Elsaco, alaturi de firmele din Israel, Germania si Franta, va vinde energia electrica produsa. Firma din Israel urmeaza sa realizeze investitia de 140 de milioane de euro. Romania este in plin boom eolian. Zeci de proiecte de parcuri eoliene sunt anuntate pentru urmatorii ani care se adauga altor zeci deja instalate sau in curs de instalare. La sfarsitul anului trecut erau operabili 1.000 MW eolieni. In acest an vor mai fi instalati inca 1.335 de MW eolieni iar la sfarsitul anului viitor capacitatea totala instalata va fi de 4.000 de MW. Transelectrica are cereri de avize pentru 30.000 de MW eolieni insa sistemul nu suporta, in prezent, mai mult de 5.000 de MW.

Miza investitiilor este certificatul verde

Miza investitorilor in eoliene este subventia de la stat pentru productia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrala eoliana primeste de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in sistem iar pretul unui certificat pe piata libera fluctueaza intre 28 de euro si 57 de euro. Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care Romania acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La randul lor, acestia isi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, in asa fel incat toata populatia Romaniei sprijina productia de energie verde.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.