spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Schimbare de macaz: Procurorul a solicitat rejudecarea dosarului lui Andrei Plăcintă

- Advertisement -

Apărătorul lui Andrei Plăcintă şi procurorul de şedinţă au apreciat că inculpatul a fost lipsit de apărare la Curtea de Apel. Dosarul are toate şansele să se întoarcă la instanţa de apel în rejudecare. La Curtea de Apel Bucureşti, Andrei Plăcintă a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare

O nouă decizie în dosarul în care Andrei Plăcintă, băiatul senatoarei Sorina Plăcintă, este judecat pentru tentativă la omor, talhărie şi ultraj urma să fie luată seara trecută, asta dacă pronunţarea nu va fi amanată. Ieri, la primul termen al dosarului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Andrei Plăcintă a fost audiat şi a declarat că nu avut nici o intenţie criminală ci doar a dorit să plece mai repede din locul „rău famat” în care se afla. Apărătorul acestuia a mai solicitat instanţei rejudecarea dosarului, motivat de faptul că, la Curtea de Apel, judecătorii au decis soluţionarea cauzei în lipsa apărătorului ales al lui Andrei Plăcintă, avocatul Viorel Roş. Apărătorul lui Plăcintă a arătat că în acest fel nu s-a asigurat un drept efectiv la apărare pentru Plăcintă şi că trebuie reluată judecata în faza apelului, proces la care să participe şi avocaţii aleşi ai acestuia. Conform presei centrale, procurorul de şedinţă a fost de acord cu solicitarea apărătorilor inculpatului şi a arătat că dosarul ar trebui trimis, pentru rejudecarea apelurilor, la Curtea de Apel. „Este adevărat că motivul (…) de recurs este admisibil, este adevărat că apelul s-a judecat în lipsa apărătorului ales al inculpatului, iar în acest fel nu s-a asigurat dreptul la apărare”, a arătat procurorul judecătorilor.

Pedeapsă cu executare

Fiul senatoarei Sorina Bucuraş Plăcintă a fost trimis în judecată anul trecut, la Tribunalul Bucureşti, după incidentul care a avut loc la finalul anului trecut, chiar în timp ce mama sa era luată în calcul pentru un mandat de ministru în cabinetul Emil Boc. Pe 6 decembrie 2010, Andrei Plăcintă era implicat într-un incident violent cu fosta sa prietenă, H.D.A şi cu mai mulţi martori în Capitală, pe strada Berzei. Iniţial a fost arestat în cauză, fiind ulterior eliberat pe 6 ianuarie şi trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de tentativă la omor, talhărie şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Pe 13 martie 2012, prima instanţă, respectiv Tribunalul Bucureşti, decidea o sentinţă de trei ani de închisoare cu suspendare. Pe 6 iulie 2012, instanţa de apel a dublat pedeapsa şi a decis ca aceasta să fie executată de inculpat. Împotriva acestei soluţii, Andrei Plăcintă a declarat recurs, care a ajuns la ÎCCJ, motivand că sentinţa ar fi putut fi avea conotaţii politice.

Dosarul a rămas ieri în pronunţare

La ora închiderii ediţiei, cei trei judecători ai completului de recurs nu dăduseră încă o soluţie. Cel mai probabil însă, aceasta va fi de trimitere a dosarului în rejudecare pe rolul Curţii de Apel, avand în vedere cererile formulate ieri. La termenul de ieri a fost prezentă şi senatoarea liberală Sorina Plăcintă, care a susţinut că are încredere în deciziile magistraţilor şi că speră să se facă dreptate în cazul fiului său. Andrei Plăcintă este acuzat că a lovit cu maşina un bărbat care a încercat să-i ia apărarea prietenei sale. Procurorii care au instrumentat cazul au stabilit că pe 6 decembrie 2010, pe fondul unor neînţelegeri cu prietena sa, inculpatul a lovit-o pe aceasta şi a deposedat-o de un telefon mobil, iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota şi plafonul autoturismului părţii vătămate, pe care l-a deteriorat, îndoind capota şi spărgînd luneta. Procurorii au mai arătat că în momentul în care în apărarea victimei au intervenit mai multe persoane, Andrei Plăcintă, aflat la volanul unui Renault Laguna, a urcat pe trotuar cu intenţia de a-i lovi. Unul dintre cei aflaţi pe trotuar, Nicolae Stan, a fost împins de autoturism, s-a dezechilibrat şi a căzut. Victima a ajuns sub maşină, iar Plăcintă a efectuat mai multe manevre succesive de mers în faţă şi în spate trecînd astfel peste bărbat. Acesta a fost internat la Spitalul Universitar şi a necesitat 45 de zile de îngrijiri medicale, fiind diagnosticat cu multiple fracturi. Ulterior, victima a murit, dar decesul nu a avut legătură cu incidentul din 2010.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.