spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Ministrul Afacerilor Europene: Plăţile pentru POR ar putea fi reluate până la finele acestui an

- Advertisement -

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat luni că speră ca plăţile pentru Programul Operaţional Regional /POR/ să fie reluate până la sfârşitul acestui an, iar în ceea ce priveşte situaţia din Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice, autorităţile aşteaptă o decizie din partea Autorităţii de Management, poate chiar astăzi.

‘Astăzi, vom avea o discuţie pe tema celor trei presuspendări de programe să vedem, din punct de vedere legislativ, ce trebuie făcut, în special pe zona achiziţiilor publice şi mai ales a conflictului de interese din această zonă. Ne propunem să facem nişte modificări legislative cât mai repede posibil. Asta este una dintre măsurile cu caracter general. Sunt şi alte măsuri cu caracter specific, care avansează de la program la program. De exemplu, Programul Operaţional Regional deja are în plină desfăşurare unele dintre măsurile solicitate şi sperăm ca, cel puţin pe acest program, plăţile să fie reluate, nu numai să evităm suspendarea, cât mai repede în cursul acestui an’, a menţionat Orban.

Totodată, oficialul MAEur a spus că Autoritatea de Management ar urma să emită în cursul zilei de luni o decizie faţă de problemele apărute pe Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice.

‘În momentul de faţă, aşteptăm decizia Autorităţii de Management şi eu sper că va veni astăzi. Soluţiile sunt foarte clare: în momentul în care se constată probleme trebuie luate măsurile cele mai radicale, inclusiv mergând până la suspendarea temporară a activităţii unor anumite structuri. Implicaţiile sigur că trebuie să le gândeşti în momentul în care suspenzi activitatea unor structuri. Trebuie să te gândeşti cum să faci ca beneficiarii să nu fie afectaţi de o asemenea decizie şi trebuie ca activitatea să fie preluată de alte structuri. Dar aşteptăm o decizie a Autorităţii de Management pe Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice’, a subliniat Leonard Orban.

În data de 26 octombrie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului /MDRT/ anunţa că decontări de cheltuieli în relaţia cu Comisia Europeană (CE) în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro vor fi blocate în urma presuspendării a cinci axe din Programul Operaţional Regional (POR).

Potrivit sursei citate, POR urmează să intre în perioadă de presuspendare pentru cinci din cele şase axe: Axa 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Axa 4 – Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Axa 6 – Asistenţă tehnică, conform notificării Comisiei Europene.

Măsura a fost adoptată de către Comisie ca urmare a unei misiuni de audit derulate la nivelul POR în perioada februarie-mai 2012, în urma căreia au fost verificate achiziţiile publice desfăşurate de beneficiari în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011 pentru un eşantion de cereri de rambursare în valoare de 90 milioane euro (139 cereri de rambursare), echivalentul a 30,28% din totalul cheltuielilor decontate cu forul european.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a informat, recent, autorităţile române, printr-o scrisoare, că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, legate de transport, dezvoltarea regională şi creşterea competitivităţii economice. Procedura de presuspendare a fost declanşată de CE şi în cazul POSDRU, la începutul lunii august.

Plăţile pentru POS Transport şi Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind următorul pas.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.