spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

La 20 de grade Celsius, goana dupa cauciucuri de iarna

- Advertisement -

Zile de toamna cu temperaturi ridicate, desi, calendaristic, iarna bate la usa. In ciuda gradelor din termometru, soferii au dat startul goanei dupa cauciucuri de iarna. Si pentru ca e criza, multi se pregatesc sa infrunte iarna cu cauciucuri second-hand, cumparate de la targul de masini.

La Botosani, comerciantii se intrec in oferte care mai de care mai atractive, atat in privinta preturilor anvelopelor, cat si a serviciilor legate de transport si montaj. Preturile cauciucurilor de iarna variaza intre 75 si 500 de lei.
La targul de masini ACR, duminica, 4 noiembrie, era forfota mare. Soferii care nu si-au echipat masinile cu anvelope de iarna au venit sa vada ofertele si sa faca achizitii.
De cele mai multe ori, in municipiul nostru soferii prefera sa cumpere cauciucuri de iarna second-hand, pentru ca „sunt mai ieftine”. La targul de masini cauciucurile de iarna se vand cu preturi care pornesc de la 75 de lei si pot sari de 120 de lei, in functie de dimensiune, dar si de calitate. Cele mai tocite, „de o iarna”, cum spun soferii, sunt si cele mai ieftine. Anvelopele mai noi si cu profilul mai adanc sunt mai scumpe. „Cei care cumpara cauciucuri de iarna second-hand trebuie sa fie atenti la profil, care nu poate fi mai mic de 4 milimetri, pentru ca atunci anvelopele nu mai sunt considerate de iarna”, ne-a spus un comerciant.

Aglomeratie mare si la service-urile auto din oras

Oferta cauciucurilor este cam aceeasi ca si la targ. Un schimb de 4 anvelope care presupune si echilibrarea rotilor costa intre 25 si 70 de lei. In general pretul este de 10 lei pentru o roata, care cuprinde demontarea cauciucului de vara de pe janta, montarea celui de iarna si echilibratul.
„La service este mai scump. Cele mai mici preturi sunt la vulcanizari. Fiecare se cam duce acolo unde are cunostinte. Eu ma duc la un singur service de la inceput, de cand a inceput nebunia asta cu cauciucurile de iarna”, spune Alexandru G., un tanar din municipiu.

Botosanenii care prefera cauciucuri de iarna noi, trebuie sa scoata din buzunar in jur de 800-1.000 de lei, in functie de firma care a produs pneurile. Soferii spun ca de foarte multe ori au gasit oferte bune in hypermarketuri.
„Nu sunt de o calitate foarte buna si nici de firma, dar macar stii ca sunt noi. Acum eu cred ca nu poti compara unul nou cu unul second-hand, chiar si de firma. Astea noi le tii vreo trei-patru ierni, asta in functie de cat mergi. Eu am o Skoda Octavia si am luat cauciucuri de iarna cu 230 de lei bucata din hypermarket. Le am de doua ierni si inca ma mai tin. Nu vreau sa risc sa iau din alea second-hand, vechi sau resapate”, spune Vasile Nicolau.
La fel ca si anul trecut „legea cauciucurilor de iarna” asa cum este denumita popular inca mai creeaza confuzie in randul proprietarilor de autoturisme din municipiu. Foarte multi soferi nu cunosc legea si se intreaba cand sunt necesare cauciucurile de iarna, dar si cand risca sa fie amendati pentru echiparea necorespunzatoare a autoturismelor.
„Sincer nici nu stiu cand trebuie sa pun cauciucurile de iarna. Unii spun ca sunt obligatorii de la 1 noiembrie pana la 31 martie, altii doar atunci cand circul pe zapada. Sper sa aflu o data care este legea”, spune nedumerit un botosanean.

Ce spune legea

Soferii sunt obligati sa-si echipeze masinile cu cauciucuri de iarna atunci cand se deplaseaza pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei si, in consecinta, nu risca amenda daca circula pe drumuri uscate fara astfel de anvelope, potrivit Ordonantei care impune echiparea autovehiculelor cu cauciucuri de iarna. In ceea ce priveste perioada in care se aplica aceasta prevedere, ea incepe din data de 1 noiembrie, dar nu are o limita. Deci, in lunile martie sau aprilie soferii care vor circula pe drumuri cu zapada sau polei, risca sanctiuni daca nu vor avea montate cauciucuri de iarna.

Ce sanctiuni ii lovesc pe soferii care nu au autoturismele echipate corespunzator

Sanctiunea se aplica indiferent daca masina respectiva a fost implicata sau nu in vreun accident, si este cuprinsa intre 603 si 1.340 de lei. Amenda va fi data soferului, nu proprietarului masinii, pentru ca soferul este obligat sa pregateasca masina pentru drum. De asemenea, in cazul unui accident, soferul vinovat care nu a echipat autovehiculul cu anvelope de iarna va plati si daunele materiale, conform asiguratorilor, care nu vor plati despagubiri pentru masinile care nu au montate cauciucuri corespunzatoare.
Prin Ordonanta Guvernului 5/2011 s-a stabilit ca neechiparea cu anvelope de iarna si cu lanturi, in cazul vehiculelor de transport de marfa peste 3,5 tone si a celor de transport persoane cu peste noua locuri, atrage retinerea talonului auto si plata unei amenzi cuprinse intre 2.500 si 4.000 lei. Mai mult, soferul unei masini fara cauciucuri de iarna care blocheaza un sector de drum risca o amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 de lei si va fi nevoit sa suporte costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.