spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

„Doar vasluienii îmi pot lua scaunul, nu iesenii!”

- Advertisement -

ÎN LOCUL DE LOGICÃ, POPULISM!

RÃZBOI E rãspunsul primarului Vasile Pavãl la amenintãrile cu executarea silitã fãcutã de avocatii proprietarilor clãdirii unde a functionat cantina sãracilor. Ieri, în biroul edilului a avut loc o nouã confruntare cu executorul judecãtoresc, la finalul cãreia s-a ajuns la o solutie de mijloc: prima transã de bani a fost achitatã, iar bunurile mobile si imobile ale Primãriei au fost sechestrate asigurãtor pânã la plata integralã a celor mai bine de 10 miliarde de lei vechi.

Putin dupã ora 9, în timp ce avocatii si executorul judecãtoresc asteptau un ordin de platã prin care sã se facã dovada cã s-a plãtit o primã transã din suma datoratã, Pavãl a plecat linistit pe teren. „Vor bani, bani care au fost rectificati pe trimestrul IV, cu privire la hotãrârea definitivã si irevocabilã de la cantina de ajutor social. Hotãrârea este pentru trimestrul IV al anului, pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Am împãrtit în trei rate, pe data de 30 a plecat prima ratã, dar probabil cã ei vor sã vadã cât de frumos e Vasluiul, de au venit încoace. Eu mi-am îndeplinit sarcinile. Acum ei vor sã le spun ziua de joi, marti! Eu nu sunt la cheremul nimãnui. Banii ãstia se constituie din venituri, fac o programare cu zece zile înainte si apoi îi virez, dupã cum sunt regulile bãncii. Ei plimbã mapele pe la Vaslui, degeaba. Nu au de ce sã fie asa porniti. În vecii vecilor nu vor pune sechestru pe bunurile primãriei! Nu au niciun motiv. Spun cã pun sechestru pe scaunul primarului…nu existã asa ceva! Scaunul acela mi l-au dat vasluienii, nu iesenii. E al orasului! Oamenii de aici pot spune sã mã duc acasã cã mi-au luat scaunul, nu ei. Asta e situatia, probabil nu au bani de tren pânã la Iasi. Ei nu stiu cã bãncile nu mai vizeazã ordinele, ci se fac plãtile. Am trimis sã le aducã stampila bãncii sã vadã cã le-am virat banii. Am dat 300.000 lei, prima ratã, iar în noiembrie si decembrie plãtim si restul de bani. Problema e cã am avut la Curtea de Apel un termen în procesul cu îmbunãtãtile pe care trebuie sã le scãdem din suma cerutã. Ei încearcã tot felul de tertipuri, clãdirea nu a fost îmbunãtãtitã, cã primarul nu e reprezentantul Consiliului Local si nu e îndreptãtit sã cearã despãgubiri. Numai prostii! Gãsesc subterfugii avocãtesti. Pe baza unei expertize tehnice, se ia o decizie corectã pentru ambele pãrti. Pe de o parte fac presiuni cã îmi iau scaunul, ceea ce nu se întâmplã, repet, pe de altã parte, nu îsi achitã obligatiile. Mai mult, de doi ani, proprietarii nu îsi plãtesc impozitul pe clãdire. Am fost nevoiti sã facem popriri. Nu sunt de bunã credintã!”, a spus primarul Pavãl.

„Trezoreria trebuia sã blocheze conturile Primãriei!”

La rândul sãu, unul dintre avocatii creditorilor, a afirmat cã nu mai are încredere în edilul orasului cã îsi respectã promisiunile, în conditiile în care cei 300.000 de lei trebuiau achitati la începutul lunii. „La ultimul termen al executãrii silite, pe 26 septembrie, primarul s-a angajat sã plãteascã o primã transã din bani pânã pe 5 octombrie. Suntem pe 31 octombrie si în contul executorului judecãtoresc nu a ajuns niciun leu. Am fost nevoiti sã venim aici. Primarul spune cã ieri (30 octombrie, n.r.) a fãcut plata. Noi nu suntem obligati sã acceptãm plãti partiale si am solicitat executorului sã trecem la sechestrarea bunurilor aflate în domeniul privat al unitãtii administrativ-teritoriale. Asteptãm o copie din Trezorerie, dupã care, cel mai probabil, trecem la inventarierea si sechestrarea de bunuri în vederea recuperãrii integrale a creantei, de îndatã. Trebuie spus cã s-a cerut de cãtre primãrie suspendarea provizorie a executãrii silite, iar judecãtoria a respins aceastã cerere. Executarea nu este suspendatã. În mod normal, ar trebui ca toate conturile la Trezorie sã fie blocate. Trezoreria nu a blocat aceste conturi. Am formulat un nou dosar la Judecãtoria Vaslui, cu termen pe 5 noiembrie. Avem o hotãrâre judecãtoreascã, un titlu executoriu, noi ne judecãm de patru ani. E un dosar care a fost strãmutat la Târgu Mures, s-a muncit enorm. Suntem îndreptãtiti sã solicitãm suma care depãseste 1 milion de lei, fãrã noile costuri de executare, pentru cã în fiecare zi se fac noi cheltuieli. Aceastã creantã, conform hotãrârii judecãtoresti, se actualizeazã periodic, cu indicele de inflatie si se adaugã dobânzi. Fiecare întârziere îl costã pe contribuabilul vasluian între 1000 si 2000 de euro, în functie de valoarea indicelui de inflatie pe luna respectivã.”, a declarat avocatul Cristian Bãcanu.

„Nu datorãm nimic Primãriei Vaslui!”

Cât priveste obligatia de a returna primãriei banii bãgati în renovarea si întretinerea spatiului, apãrãtorul este ferm. „Noi nu trebuie sã plãtim nimic, din punctul nostru de vedere. S-au formulat trei capete de cerere. Acum o lunã de zile Judecãtoria Iasi a respins primul capãt de cerere. Au mai rãmas douã, într-un an de zile închidem acel dosar la judecãtorie. Nu s-au fãcut îmbunãtãtiri. Când a fost preluat bunul era proaspãt construit, acum e degradat ca urmare a faptului cã a fost folosit. Noi va trebui sã facem cheltuieli sã aducem bunul la valoarea initialã. Sunt doar afirmatii, nu sunt îmbunãtãtiri. Nu e nicio facturã din care sã rezulte cã primãria a bãgat vreun leu. Din câte stim noi, impozitul pe clãdire s-a plãtit. Nu le datorãm nimic!”, a conchis acesta. Dupã aproape douã ore de discutii, „musafirii” au iesit din primãrie multumiti. „S-a fãcut dovada plãtii. Rãmâne sã intre banii în cont. Urmeazã sã primim urmãtoarea transã de bani pe 25 noiembrie, iar ultima în decembrie. Creditorii nu au fost deloc de acord cu aceastã esalonare, ei au fãcut un act de întelegere fatã de primãrie. Pentru o bunã asigurare a recuperãrii creantei, avocatii solicitã indisponibilizarea unor bunuri apartinând domeniului privat al primãriei Vaslui. Avem o listã cu bunurile mobile si imobile. Se va proceda la sechestrarea unor bunuri mobile si indisponibilizarea si transcrierea la Cartea Funciarã pentru bunurile imobile. Asta ca mãsurã asigurãtorie. Sã sperãm cã nu va fi cazul sã trecem la valorificarea acestor bunuri. Dacã legea, bunã sau rea, este respectatã, atunci avem ordine de drept în aceastã tarã. S-ar pãrea cã domnul primar este dispus sã respecte legea”, a firmat executorul judecãtoresc. Proprietarii unui imobil situat în centrul municipiului Vaslui, în care a functionat pânã acum câtiva ani Cantina de Ajutor Social, au câstigat în instantã despãgubiri pentru lipsã de folosintã, în valoare de peste un milion de lei. Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, a declarat, în repetate rânduri, cã institutia va achita despãgubirile în termenul prevãzut de lege, dar sperã ca aceste despãgubiri sã scadã deoarece Primãria are un proces pe rol, în judetul Iasi, pentru pretentii care privesc îmbunãtãtirile aduse imobilului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.