spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

GAURA NEAGRÃ DIN BUGETUL VASLUIULUI

- Advertisement -

NU SE MAI POATE… Scandal, ieri, în Consiliul Local, pe marginea unei probleme care nu-si gãseste rezolvare de mai bine de 20 de ani. Termica, fostul operator de furnizare a energiei termice, a ajuns în faliment, însã noua societate care mai are în grijã în jur de 1.000 de apartamente trebuie sã înceapã furnizarea cãldurii. Problema care a iritat o parte dintre consilierii locali este legatã de faptul cã acele familii care vor primi cãldurã în sistem centralizat vor plãti sume destul de mici pentru facturile din iarnã. Primãria ar urma sã suporte contravaloarea facturilor la încãlzire, în procent de 60%, sustin consilierii PDL.

Fostul prefect al judetului, consilierul PDL Ioan Zaharia a acuzat modul în care se vor acorda subventiile pentru apartamentele din Vaslui care vor primi cãldurã în sistem centralizat în iarna care se apropie. „La Termica, subventia este de aprox. 60%, mi se pare foarte mare. Mie, ca si consumator de gaz, nu-mi dã nimeni nici o subventie. Sã plãteascã Consiliul Local 60% din valoarea energiei termice, mi se pare un raport necorespunzãtor. Dacã ar fi alte conditii economice si de stabilitate, cred cã am putea da si 100%, dar când noi avem de plãtit la energie termicã subventii din fondul Consiliului Local e foarte greu. Clar cã suma a fost aprobatã anterior, dar nu este bãtutã în cuie”, a spus Zaharia, care a mai adãugat: „Eu plãtesc gazul la valoarea care este pe piatã. Mie de ce nu-mi subventioneascã nimeni pretul?”. Replica a venit de la presedintele Comisiei buget finante din CL, Alexandru Irimia. „Guvernul PD-L a spus cã nu mai poate suporta aceste subventii si le-a trecut în sarcina CL, este hotãrâre a guvernului sã se dea subventiile de la Consiliul Local”, a spus Irimia. „Sã nu se confunde subventiile cu ajutoarele pentru încãlzire. Anul trecut s-au plãtit si de la bugetul local, si de la cel de stat. Eliminându-se subventiile de la bugetul de stat, s-a trecut în sarcina Consiliului Local”, a spus directorul Chirvase.

Marius Arcãleanu: „Noi obtinem gigacaloria cu un pret foarte mare”

„Termica este o mare problemã pentru oras, care are ca începuturi anul 2008, când a început declinul tot mai pronuntat. Termica nu este altceva decât o gaurã neagrã în buget. S-a pornit de la un numãr mare de consumatori. Sintetizez problema Termica prin aceea cã s-a încercat o altã societate, Termprod, cu care nu mai stim ce s-a întâmplat. De la aprox. 11.000 consumatori, am ajuns la 1.022. Referitor la subventii, este bunã observatia. Cu cât obtinem noi aceastã gigacalorie? Cu unul foarte mare, deci societatea lucreazã în pierdere. Nu este normal sã se întâmple asa ceva. Vrem sã stim cu cât obtinem Gcal. Abonatii de la Termica nici nu cred cã au apã caldã. Nu e normal ca cetãtenii municipiului Vaslui sã plãteascã pentru Termica, problemã pe care noi nu am putut însã o rezolvãm. Fac un apel ca cei în mãsurã sã vinã cu o solutie care sã nu mai scoatã atâtia bani de la bugetul local”, a spus consilierul PDL Marius Arcãleanu. Primarul Vasile Pavãl a fãcut apel la calm si o mai bunã documentare înainte de sedintele de CL. „Înainte de a veni în plen, trebuie sã ne documentãm, sã discutãm probleme concrete, nu aiurea. Analizãm, clar, pe sumele care v-au fost puse la dispozitie. Reducem gigacaloria, analizãm veniturile celor care beneficiazã de energie termicã si o închidem mâine. Termica este în insolventã. Veniti cu probleme concrete. Subventiile se acordã ca urmare a hotãrârii de Consiliu Local. Fiecare societate din subordinea Consiliului Local are subventii pe limitã de venituri. Sistemul este în întreaga tarã, deci vã rog sã punem problemele concrete, asa cum sunt. Putem lãsa 1000 de apartamente fãrã cãldurã? Avem program de urmãrire a persoanelor fãrã adãpost si închidem cãldura la 1.000 de apartamente? Anul trecut nu a fost nici o reclamatie la Termica. Apa caldã nu a fost niciodatã subventionatã, deci nu au fost solicitãri, pentru cã era prea scumpã”, a spus primarul. Finalul a fost tot cu scandal. „Este usor si tentant sã cãdem în patima populismului, sã ne întrebãm ce facem cu cele 1.000 de apartamente. Trãim în economie de piatã si trebuie sã gãsim solutii sã nu mai cheltuim atâtia bani. Poate micsorãm valoarea gigacaloriei”, a spus consilierul Zaharia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.