spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

CIRCARII!

- Advertisement -

Festivalul umorului politic, la Bãcesti

PROBLEME GRAVE… Prefectul Renga a invitat, ieri, sefii de deconcentrate si primarii din cinci comune ale judetului la o sedintã pe tema problematicii persoanelor vârstnice. Discutiile s-au purtat la Centrul Medico-Social din Bãcesti, un loc extrem de favorabil unor discutii pe aceastã temã. Toate au decurs bine pânã când în „peisaj” si-au fãcut aparitia cei trei crai din fruntea Consiliului Judetean, care au transformat totul în caterincã si rãfuieli personale. „Uãi, dar Stamate ãsta vorbeste ca un prim-secretar. Uite-l, a început ca Tãnase (fost prim-secretar al judetului înainte de 1989, n.r.)”, a fost una dintre ironiile vicepresedintelui Vasile Mihalachi, în timp ce celãlalt vice, Corneliu Bichinet, s-a rãzboit cu presedintele Buzatu pe motiv cã nu a fost nominalizat drept… ctitor al proiectului de modernizare a statiunii de la Ghermãnesti! Nici Buzatu nu s-a lãsat mai prejos si a atins fin un invitat care îi spunea câteva cuvinte. „Mã duc în diverse locuri si îmi place sã ascult, dar mereu apare câte cineva care mã împiedicã sã ascult”. Invitatii la acest dialog civic s-au ridicat de la masã complet uluiti de discutiile purtate de sefii din fruntea CJ Vaslui, care pãreau cã vin de la o petrecere, atât erau de veseli…

Sefii Consiliului Judetean au „aterizat” în sala de sedinte a Centrului Medico-Social din Bãcesti tocmai când discutiile erau în toi. Primarul de la Bãcesti, Horatiu Cãrãusu, tocmai prezentase ceea ce a fãcut institutia pe care o conduce pentru a ajuta persoanele vârstnice – „Vrem sã ajutãm familiile care îngrijesc persoane vârstnice, iar pentru aceastã categorie de persoane am dat ajutoare de urgentã de peste 30 de mii de lei, anul trecut”, a spus primarul Bãcestiului -, în timp ce primarii de la Osesti sau Todiresti raportau cã nu sunt probleme. În acel moment au intrat în încãpere, usor stingheriti, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, si vicele, Vasile Mihalachi, desi nimeni nu se astepta la prezenta acestora la Bãcesti. Din urma lor a apãrut si vicepresedintele Bichinet, care a luat loc în fatã, la prezidiu, în timp ce Buzatu si Mihalachi au stat pe unde au apucat în salã. Prima problemã ridicatã de prefect, prima rafalã de „inteligentã”. „În judetul Vaslui sunt 2.911 gospodãrii care nu au curent electric, din care 720 sunt construite fãrã autorizatie”, spune prefectul. „Dom’le, noi trebuie sã gãsim o solutie sã le dãm curent electric. Si ce dacã sunt în extravilan? Sã vedem cum le putem ajuta”, vine replica lui Buzatu. „Adicã, spuneti cã trebuie sã punem hârtiile în acord cu realitatea”, mai completeazã prefectul. „Ei, asta e ideea, sã nu le dãrâmãm casele”, spune si Buzatu, care mai adaugã: „Dacã nu putem pune curent la 100 de case, atunci avem o mare problemã. Oamenilor nu le trebuie curent în trecut si nici în viitor, le trebuie acum. Multi primari vin la noi cu hârtii, sã facem noi electrificarea”. „Da, pentru cã sunteti presedintele Consiliului Judetean”, mai spune prefectul. Buzatu râde. „Sunt un umil slujitor al Consiliului Judetean”. Reprezentantii pensionarilor nu înteleg ce se petrece.

Stamate, o nucã prea tare

Se ridicã, la un moment dat, Ioan Stamate, fostul consilier judetean PSD, azi trecut într-un con de umbrã de colegii de partid. „Domnilor, am vorbit de mediatorii sanitari cum sunt si aici la Bãcesti. Eu am umblat judetul de la un cap la altul, cred cã putini dintre dvs. de aici ati fost pe unde am ajuns eu. Mediatorii sanitari trebuie sã învete populatia de etnie romã sã se spele si sã-si asomeze puricii, nu sã-i omoare”, începe Stamate, fãcând asistenta sã râdã. Mihalachi se amuzã copios. „Era bun de prim-secretar Stamate ãsta. Uite-l, a început ca Tãnase”, spune fostul presedinte de CJ, astãzi vicepresedinte. Stamate nu-l aude. „Dom’prefect, sã nu le mai permiteti primarilor sã nu-si vadã de treabã, trebuiau sã fie aici dacã i-ati chemat, nu sã vinã cu tot felul de scuze. Am vãzut tot felul de probleme cu medicii de familie din judet. Sã nu vã fie milã de ei, pentru cã ei au venituri într-o lunã cât dvs. într-o lunã. Trebuie implicatã si biserica, desi recunosc cã am o pãrere proastã despre preoti. Am exemple despre preoti la Rebricea sau Osesti care nu au vrut sã îngroape pe cineva pentru cã familia nu avea bani sã le dea, nu mai spun mai multe. Puneti asistentii sociali sã facã treabã, nu sã dea cu mãtura prin primãrii. Mai sunt si alte probleme. Sunt copii care vin si se sparg în figuri vara, pe mii de euro. Ar trebui sã-i chemati atunci si sã le amintiti cã tat-su a muncit cu turte pe câmp ca sã-l creascã iar acum trebuie sã-l ajute si el. Acuma, dacã tot am spus de Cel de Sus, trebuie sã spun cã încep sã cred în Dumnezeu pentru cã a venit aici toatã conducerea Consiliului Judetean”, a spus Stamate, într-un cor de râsete. „Lasã cã vin copiii la noi si spun cã taicã-su are pensie de 20 de milioane, sã i-o luãm noi, numai sã-l bãgãm într-un centru. Stim noi cum vine treaba cu ajutorul”, i-a transmis Mihalachi, auzit de putini din salã.

În loc de concluzii? Tot ironii…

La un moment dat, prefectul i se adreseazã lui Buzatu, care este angajat într-o discutie cu cineva din salã. Presedintele CJ Vaslui este nemultumit cã nu a auzit ce s-a vorbit în salã si o face latã. „Mie îmi place sã ascult. Mã duc în multe locuri si ascult si eu mereu ce se spune si mereu apare câte unul care mã împiedicã sã ascult”, spune seful Consiliului Judetean, care îsi dã seama cã a jignit persoana cu care discuta. „Nu a fost remarca cea mai bunã. Vreau sã vã spun cã vrem sã reabilitãm centrul medico-social de la Codãesti, care este aproape finalizat si mã consider un fel de ctitor al viitorului Centru de la Ghermãnesti”, spune presedintele Buzatu. „Dacã dl. Buzatu a fost ctitor, eu ce am fost? Din câte tin eu minte, eram presedintele Consiliului Judetean când s-a pregãtit documentatia pentru proiectare”, sare în sus Bichinet. În mod neasteptat, îi pune pe toti la punct si-l ridicã în slãvi pe prefect. „Când l-am auzit pe dl. Buzatu am crezut cã dânsul e un fel de prim-secretar si conduce sedinta asta. Când l-am auzit pe dl. Stamate, am crezut cã el este prim-secretarul. Fratilor, ia mai stati pe locurile voastre, cã prefectul este cel care conduce discutia”, afirmã Bichinet. Prefectul este usor încurcat. „Uãi Miticã, dar Bichinet din ce partid face parte? Nu e de la guvernare, a rãmas tot la PRM”, spune, râzând, Mihalachi. Prefectul iese si el în evidentã. „Domnule Bichinet, eu admir pe toatã lumea”, spune Renga. „Eu nu”, este replica lui Bichinet, în timp ce lumea se prãpãdeste de râs. Problemele bãtrânilor au fost uitate de la începutul sedintei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.