spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Targul lui Turcanu de la Popauti a adunat zeci de mii de oameni

- Advertisement -

Pe parcursul a doua zile, Statiunea de Cercetare Popauti a gazduit cea de a III-a editie a Targului Agro-Zoo. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean, Primaria Comunei Rachiti, Statiunea de Cercetare Popauti si asociatiile profesionale de profil din judetul Botosani. Organizatorii au apreciat ca targul a fost vizitat de peste 15 mii de oameni.

Pleiada de oficialitati la deschiderea targului
La deschiderea oficiala care a avut loc in amiaza zilei de sambata, alaturi de presedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu, de fratele acestuia, Mihai Turcanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si de Liviu Harbuz, consilierul premierului pe probleme de agricultura, au luat parte la evenimentul de la statiune Andrei Dolineaschi, Tamara Ciofu si Doina Federovici, Costel Soptica si Viorel Grigoras, aspiranti la Parlament din partea USL.
De la Popauti nu au lipsit nici vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Sorescu, primarul Ovidiu Portariuc si viceprimarul Cosmin Andrei.
Presedintele Consiliului Judetean a precizat ca la Targul Agro-Zoo, pe care institutia ce o conduce il finanteaza cu 100.000 de lei, nu se face propaganda politica.
„Credeti ca noi la intrarea in acest targ punem o bariera si le cerem carnetul de partid, ce culoare are? Aici intra care doresc, pleaca care… Ati vazut undeva sa apara un partid politic, o eticheta cu stand, cu ceva? Cred ca nu ati vazut”, a afirmat Florin Turcanu, presedintele CJ.
Ca o confirmare a celor precizate de Turcanu, la targ si-au facut aparitia si reprezentanti ai altor partide politice decat cei ai USL. Este vorba de Gabriel Alecsandru si Florin Bulgaru, din partea PDL, dar si de Dorin Ciustea si Verginel Vacariu de la PP-DD.

Standuri fara chiciuri si chinezarii
Producatorii locali de preparate din carne, panificatie, tuica, dulciuri, branzeturi s-au intrecut in a atrage clientii cu fel de fel de bunatati autohtone, incepand de la preparate din carne, branzeturi, tuica sau vin, pana la micii sfaraind pe gratare. Toti s-au laudat cu produse de buna calitate, fara conservanti si aditivi.
Nici mestesugarii prezenti la targ nu s-au lasat mai prejos, acestia expunandu-si marfa la care au muncit zile intregi. De la icoane sculptate manual pana la ciupici impletiti la fata locului, produsele au facut cu ochiul vizitatorilor.
„De cand am ramas fara servici, eu impreuna cu sotul meu am imbratisat arta acestor mestesuguri. Facem produsele de la A la Z. Cautam lemnul prin padure, il alegem pe cel mai cioturos, cu semne, si modelam apoi produsul pana la finalitate”, a precizat o participanta, venita la targul expozitional tocmai din Piatra Neamt, cu produse realizate manual, din lemn dar si impletituri traditionale.

Artisti consacrati au urcat pe scena, incantand auzul botosanenilor
Botosanenii, prezenti din toate colturile judetului, dar si vizitatori din toata Moldova, au fost delectati de o serie de spectacole de muzica populara. In cele doua zile ale targului, pe scena au urcat Sofia Vicoveanca, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Margareta Clipa, Anton Achitei acompaniati de orchestra Rapsozii Botosanilor.
„Obiectivul Consiliului Judetean este de a sustine toate zonele din judetul Botosani, implicit agricultura si zootehnia. Am facut tot ce a depins de mine si voi face tot ce e legal sa sustin aceasta zona si la anul vom organiza targurile in fiecare localitate si Targul final, editia a IV-a, va fi organizat in aceasta Statiune si sunt convins ca va fi un targ mult mai mare, cu o participare mult mai masiva, atat din partea fermierilor din judetul Botosani, cat si din partea autoritatilor”, a spus Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean.

Conferinta pentru fermieri si lansare de revista pentru acestia

Organizatorii targului au tinut si o conferinta adresata fermierilor botosaneni, cu tema “Perspectivele agriculturii si zootehniei romanesti”. Acestia au avut ocazia sa discute atat cu presedintele ANSVSA, cat si cu Liviu Harbuz, consilierul primului ministru pe probleme de agricultura.
In cadrul conferintei au fost discutate mai multe teme de interes, printre care: oportunitati de investitii in mediul rural, noutati privind modalitatile de accesare a fondurilor europene pe diferite masuri, integrarea tinerilor in spatiul rural.
Duminica la amiaza a fost lansata „Revista Fermierul Botosanean”. De asemenea, a avut loc lansarea celor trei produse traditionale inregistrate.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.