spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Artã românescã de exceptie la Napoli, prin operele Doinei Botez

- Advertisement -

Isabela Pulpan (corespondent Italia)

ARTÃ Pictorita Doina Botez prezintã creatiile sale într-un vernisaj cu titlul: „Alchimia sufletului: mitul si metamorfozele sale”.

Pentru prima oarã la Napoli, artista româncã a decis sã prezinte lucrãrile sale într-un oras în care despre culturã se vorbeste mult, dar, din pãcate, nu si despre culturã româneascã. Artista a vrut sã arate italienilor, si mai ales napolitanilor, cealaltã fatã a românilor: cea culturalã. Cu patronajul Consulatului Onorific român din Napoli si al Uniunii Europene al Expertilor de Artã, vernisajul artistei române scoate în evidentã forta si sensibilitatea sufletului românesc transpus în opere de mare rezonantã. „Alchimia” sufletului prin cromatica predominantã de rosu descrie metamorfozele sufletului prin lupta cu vicisitudinile timpurilor actuale – sensibilitate, fortã, suferintã, pasiune – toate pentru a da voce metamorfozãrii sufletului vãzut ca instrument de analizã si introspectie a fiintei.

Din Bucuresti la Roma, pentru a reprezenta cultura româneascã

Nãscutã în Bucuresti, Doina Botez a urmat studiile Institutului „Nicolae Grigorescu”, cu bursa de studii „Ion Andreescu”. A realizat ilustratii pentru cãrti, mai ales pentru copii si scenografii la Studioul Cinematografic Animafilm din Bucuresti. În 1984 a obtinut o bursã de studii în Italia în cadrul acordului cultural italo – românesc. Locuieste la Roma, iar în 2004 a obtinut cetãtenia italianã. În 1996, la cererea Guvernului României, a realizat opera „Feciora Maria Românã” care a fost donatã Sanctitãtii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia expozitiei „Monumenta Romaniae Vaticana”. Caracteristica Fecioarei este cã are ie româneascã.

28 vernisaje personale si 11 premii

Artista Doina Botez a prezentat operele sale în 28 vernisaje, dintre care cel mai important a fost la Muzeul National de la Castel Sant Angelo de la Roma. Unul dintre cele mai importante premii pe care le-a primit a fost Medalia de Argint „Arte, Stiintã, Litere” primit în 1984 la Paris.

Suferinta unei persoane de culturã pentru modul în care sunt vãzuti românii în Italia

Intervievatã, Doina Botez vorbeste despre suferinta pe care o provoacã modul în care sunt vãzuti românii în Italia, caracterizati ca „sanguinari” (sângerosi, violenti), când românul are atâta sensibilitate si atâta culturã… Sfãtuieste românii sã nu-si uite originile chiar dacã decid sã se stabileascã în Italia, sã demonstreze fortã si tenacitate în a-si ajunge idealurile fãrã sã facã rãu nimãnui, dar, mai ales, sã demonstreze cã românii sunt oameni de culturã si de valoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.