spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
02-iun.-2024

Strãlucirea lui Tãnase nu ajunge si-n stradã

- Advertisement -

NECUNOSCUT Chiar dacã a ajuns abia la cea de-a patra zi a desfãsurãrii sale, fãrã doar si poate, Festivalul Umorului ” Constantin Tãnase” meritã aplaudat în primul rând pentru cã aminteste lumii, o datã la doi ani, cã Vasluiul nu meritã exclus din rândul comunitãtilor cu preocupãri culturale. Cei drept, oficialitãtile s-au strãduit ca editia de anul acesta a festivalului sã fie mai accesibilã vasluienilor de rând, dar se pare cã strãlucirea de pe scena de spectacol nu reuseste sã ajungã si în stradã.

În fiecare searã de spectacol, sala Casei de Culturã este plinã, umplutã pe de-o parte de putinii plãtitori de bilet, oameni cu stare care si-au permis achizitionarea unui abonament complet sau din cei cu „pile” la casa de bilete care au apucat pe ultima sutã de metri sã-si procure pe ici-colo câte un bilet, si pe de altã parte de multimea invitatilor speciali, care participã la festival pentru cã e de bonton sã mergi la teatru, cu familia dacã se poate. Realitatea e cã majoritatea tinerilor habar nu au de festivalul ” Constantin Tãnase”, o mare parte dintre vasluieni nu mai au nici timp si nici posibilitãtile care sã le permitã sã se gândeascã la ce înseamnã pentru ei un astfel de eveniment, dar mai ales la ce ar putea câstiga dacã ar si participa.

„Stiu cã se joacã teatru, dar în rest habar nu am!”

” Am auzit ceva de acest festival pe la scoalã, stiu cã se joacã teatru, dar în rest habar nu am. Nu am fost, sincerã sã fiu nu cred cã o sã ajung, desi cred cã mi-ar place.”, ne-a spus Alexandra, elevã în clasa a XII-a. La fel de sincer, amicul ei, Alin, ne-a zis cã nu a auzit nici de Constantin Tãnase, nici de festivalul de umor: ” Nu prea înteleg eu, cum adicã festival de umor? Se zic bancuri, e un fel de stand-up?” Dar l-a încântat vestea desfãsurãrii unui astfel de eveniment, asta pentru cã a profitat de ocazie si, cum a auzit de teatru, i-a facut pe loc o invitatie la spectacol Alexandrei.

” Au fãcut festival numai pentru ei, pentru noi eu as zice mai bine sã facã o groapã comunã!”

” Mã bucur tare mult de festivalul <<Constantin Tãnase>>, dar au fãcut festival numai pentru ei, pentru noi eu as zice mai bine sã facã o groapã comunã! Noi nu avem bani de pâine, de medicamente, de întretinere, de unde sã mai avem chef de festivaluri si comedii?! Poate as fi mers, n-am mai fost nicãieri de zeci de ani, dar eu trãiesc din 400 de lei pe lunã, de unde bani de bilet? Lumea e din ce în ce mai nenorocitã, oare nu vede nimeni asta? Fac spectacole din astea ca sã fie fãcute, zãu, nu stiu ce se mai scãlâmbãiesc atâta?”, ne-a zis Silvia Racovitã, când i-am adus vorba de festivalul de umor.

” Mi-ar fi prins bine, scãpam de citit!”

Cristina are 17 ani, este în clasa a XI si, cum ea însesi a zis, „festivalul a picat la fix”, taman în anul în când are de studiat pentru scoalã comedia lui Caragiale! ” Am tot auzit vorbindu-se de festivalul <<Constantin Tãnase>>, au venit cu bilete la scoalã dar nimeni nu s-a înghesuit si, cum niciunul dintre cunoscutii mei nu si-a cumpãrat bilet, nu mi-am luat nici eu, desi poate ar fi trebuit pentru cã festivalul a picat la fix, când noi îl facem pe Caragiale la scoalã. Dacã mã gândesc mai bine, poate mi-ar fi prins bine, scãpam de citit!”, ne-a declarat Cristina.

” Ce festival, domnitã?”

” Ce festival, domnitã? De unde sã aud eu de festival, când muncesti zece ore pe zi, când ai acasã copii care cer si de unele si de altele, mai ai timp sã auzi altceva? Sincer, nu mã intereseazã, la ora asta problema mea este sã termin mai repede lucrarea asta la Consiliu, festivalul si Tãnase nu-s de pentru noi, sã meargã cine poate!”, ne-a spus unul din muncitorii care lucreazã la fântâna artezianã din fata Palatului Administrativ, vis-a-vis de scena ” Constantin Tãnase”.

” Lumea asta nu e pentru noi.”

” Nu cred cã este om din orasul ãsta care sã nu fi auzit de festival. Credeti cã numai cei cu multã carte stiu din astea? Ei bine, stim si noi, cã se joacã teatru s-au fãcut expozitii, se dau filme, chiar mi-ar plãcea sã merg la teatru si chiar am vrut sã intru într-o searã, sã stau pe scãri, undeva într-un colt. Nu m-au lãsat, mi-au zis cã e numai pe bazã de invitatie. Lumea asta nu e pentru noi, e numai pentru cei care au carte si se îmbracã frumos. Oricum, sunt multumitã cã au fãcut ceva si aici în centru, de pe stradã m-am uitat si eu.”, ne-a spus Angelica Stoica care se pare este surprinzãtor de bine pusã la curent cu programul evenimentului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.