spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
02-iun.-2024

Vasluienii, pusi pe jar de cresterea taxelor si impozitelor locale

- Advertisement -

Guvernantii gândesc si muncesc pentru binele vasluienilor, asa cum de altfel o fac pentru fiecare român în parte, prilej cu care toti contribuabilii judetului nostru mai primesc încã o veste „bunã”: de la la anul vor trebui sã scormoneascã mai adânc prin buzunare pentru cã, pe lângã majorãri de preturi la combustibili si energie, de la 1 ianuarie vor avea de-a face si cu o crestere substantialã a sumelor pe care statul le-o percepe sub forma taxelor si impozitelor locale.

Valorile impozitelor pentru locuinte si terenuri, amenzile si celelalte taxe locale vor creste cu aproximativ 16% din 2013 – cel putin asta aratã proiectul unei Hotãrâri de Guvern, elaborat de Ministerul Finantelor Publice care a fost public pânã acum câteva zile, pe pagina de internet a ministerului. Autoritãtile au si o explicatie: majorarea birurilor pentru cetãteni sunt motivate de corelarea impozitelor si taxelor locale la inflatie, procedurã obligatorie prin lege a fi realizatã odatã la trei ani, iar ultima modificare de acest gen a fost fãcutã în 2010. De asemenea, initiatorii proiectului estimeazã o crestere a bugetului autoritãtilor locale cu aproximativ 800 milioane lei. Chiar dacã potrivit legii primarii sunt cei care au ultimul cuvânt în ceea ce priveste valoarea taxelor si impozitelor, contribuabilii nu privesc cu ochi buni acest proiect, ba mai mult, îl considerã abuziv. Nici ideea cã o parte din aceste sume s-ar putea întoarce în investitii în folosul comunitãtii lor nu-i încãlzeste. Vestea i-a cam pus pe jar pe vasluieni.

” 16% aici, 10 % dincolo, câte si mai câte. Stau si mã gândesc: pânã unde se vor mai întinde?”

” Deja facem eforturi sã ne descurcãm onorabil cu plata taxelor si impozitelor locale, se anuntã scumpiri la gaz, la luminã, nu mai zic de alimente, acum mai e si asta. 16% aici, 10 % dincolo, câte si mai câte. Stau si mã gândesc: pânã unde se vor mai întinde? Este mult, foarte mult si ca sã fiu sincer nici nu prea stiu pentru ce plãtesc, adicã stiu ca ei zic cã impozitarea se face în functie de zone, de unde cã si cel de ici si cel de colo, tot atât plãtesc, nici mãcar diferentã de 10 lei. Da’, mã rog, noi zicem, dumneavoastrã auziti si ei tot ce vor fac!”, ne-a spus Ion Pruteanu

„Parcã dinadins vor din când în când sã simtim cã fac din noi bãtaia lor de joc!”

” Despre asta, am auzit asearã ceva la aparat si credeti-mã, l-am închis. Asa ceva nu se mai poate: scumpiri peste scumpiri, parcã dinadins vor din când în când sã simtim cã fac din noi bãtaia lor de joc. Eu una nu sunt de aici, sunt din Negresti, nu pot sã zic, eu una nu plãtesc asa impozite mari, si am grijã sã-mi achit datoriile an de an în luna februarie, sper sã o pot face si anul acesta. Mai iau de ici, mai iau de colo, pun bani deoparte pentru iarnã – se anuntã a fi grea -, pentru încãlzire, asociatie, medicamente, impozite si de restul, dacã ne-o mai ajunge bine, dacã nu, nu!”, ne-a spus doamna Acceria Plopan.

” Plãtim, plãtim si iar plãtim, cã altceva nu avem ce face.”

” Sã stiti cã eu una, desi sunt pensionarã, nu am niciun leu datorie nicãieri, prima mea grijã este sã-mi achit datoriile la timp. Plãtim, plãtim cã altceva nu avem ce face. Dacã cei de la putere decid sã mãreascã taxele, sã le mãreascã, o sã ne strãduim sã le plãtim, este de datoria noastrã, dar poate totusi nu o vor face.”, ne-a spus resemnatã doamna Elena Toma.

„Sãnãtate sã avem, ca sã le putem duce!”

” Nici nu stiu ce sã zic de vestea asta, nici nu cred cã’s prea multe de zis, ne-am obisnuit cu scumpirile. M-am mai enervat eu odatã acum ceva timp. Aveam sã dau la primãrie pe impozit vreo sutã si ceva de lei si nu i-am dat, m-am încãpãtânat, am zis atunci cã nu mã mai duc eu sã le duc niciun ban, dacã vor bani sã vinã, sã si-i ia. N-au venit, am fost penalizat si tot eu m-am dus la ei si le-am plãtit. M-am învãtat, noi astia mici nu avem cum sã face nazuri cu Statul, pentru cã nu am bani de aruncat aiurea, cu sigurantã o sã mã conformez. Putem, nu putem, trebuie! Sãnãtate sã avem, ca sã le putem duce!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.