spot_img
17.4 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Concurs de suplinire pentru profesorii “corigenti”

- Advertisement -

INCOMPETENTÃ… Numãrul mare de profesori slab pregãtiti si posturi neatrãgãtoare conduce la organizarea unui concurs de suplinire care ar putea avea loc dupã începerea anului scolar. Zeci de elevi vor veni la scoalã si vor avea surpriza sã facã orele cu profesori de altã specializare ori, în cel mai rãu caz, cu dascãli care au doar diplomã de Bacalaureat. Metodologia de concurs nu pune bariere celor care doresc sã participe, asa cã la examenul de suplinire poate participa oricine.

Din cauza lipsei de personal didactic în învãtãmântul vasluian, scolile vor organiza concurs de suplinire pentru posturile descoperite. Existã posibilitatea ca aceste concursuri sã aibã loc chiar si dupã începerea anului scolar, asa cum s-a întâmplat anul trecut, când orele au început fãrã profesori. Mai mult, metodologia remisã de Ministerul Educatiei nu precizeazã dacã profesorii trebuie sã aibã minim nota 5 la examenul de titularizare, drept urmare pot participa chiar si cei care au picat concursul. Acesta este unul din motivele pentru care oficialii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui au organizat ieri o sedintã lungã cu directorii unitãtilor de învãtãmânt. Înaintea ultimei sedinte de repartizare, peste 500 de posturi erau încã descoperite, doar câteva dintre ele atrãgând interesul dascãlilor cu note mari. Numai 29 de posturi rãmase mai aveau valabilitate de patru ani si doar douã din acestea erau în mediul urban. Desi sedinta publicã pentru ocuparea posturilor din 10 septembrie a durat ore întregi, au mai rãmas catedre în învãtãmânt la discretia profesorilor cu note mici. “Metodologia nu spune cã nu pot participa si profesorii cu note mici. Dacã cineva a luat o notã micã asta nu înseamnã cã nu mai are voie sã munceascã vreodatã.”, explicã Gheorghe Fluieras, inspectorul scolar pentru miscarea personalului. De asemenea, metodologia oferã posibilitatea angajãrii personalului didactic pe posturile rãmase libere dupã începerea anului scolar. “Dupã data de 17 septembrie 2012, pe posturile didactice/catedrele complete sau incomplete care se vacanteazã în unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat, pe parcursul anului scolar 2012 – 2013, se repartizeazã personalul didactic calificat care îndeplineste conditiile de ocupare a acestor posturi.”, se aratã în normativ. Subiectele vor fi concepute la nivelul unitãtii de învãtãmânt si, cu toate cã pot participa si cei care au picat titularizarea, aspirantii la un post în scolile vasluiene trebuie sã obtinã cel putin nota 5 la viitorul concurs de suplinire.

Sansã pentru necalificati

Zeci de copii care din 17 septembrie se vor întoarce la scoalã riscã sã facã ore cu profesori necalificati, care au doar o diplomã de liceu. Astfel, metodologia remisã de Ministerul Educatiei permite accesul în concursul de suplinitori si personalului necalificat. Evaluarea profesorilor fãrã studii corespunzãtoare se va face prin interviu si lucrare scrisã, anuntã reprezentantii ISJ Vaslui. În cazul lor, lucrarea scrisã se va da înaintea interviului, având o duratã de trei ore. Conform documentului, „în mod exceptional, în situatia în care posturile didactice/catedrele care se vacanteazã în unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat, pe parcursul anului scolar, nu pot fi ocupate cu personal didactic calificat, acestea pot fi ocupate pe perioadă determinatã, cu personal didactic fãrã studii corespunzãtoare postului, testat prin interviu si lucrare scrisã, în profilul postului didactic solicitat. La testarea organizatã pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacantează în unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat se pot prezenta persoane care au absolvit cel putin liceul, cu diplomã de Bacalaureat.” Potrivit site-ului titularizãrii, la nivelul judetului Vaslui au fost angajati o sutã de dascãli pe posturi titularizabile în prima etapã de repartizare, iar în etapa a doua au fost repartizate 260 de cadre didactice pe posturi cu valabilitate de un an de zile. Cât despre detasarea la cerere, au fost angajati patru profesori, un numãr ridicol de mic comparativ cu posturile rãmase libere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.