17.7 C
Vaslui
16-mai-2022

România a spus NU gazelor de sist la Bârlad (foto)

Lectie de civism a barladenilor care merita invatata de catre vasluieni!

DECISI Peste 3.000 de moldoveni au fost ieri la Bârlad, pentru a manifesta împotriva exploatãrii gazelor de sist. Mitingul a fost pasnic, cei prezenti mãrginindu-se a scanda împotriva celor care le-au adus „otrava” Chevron în tarã: politicienii de la USL, PDL. S-a cerut în repetate rânduri demisia Rovanei Plumb, ministrul Mediului, demisia prim ministrului Victor Ponta si a demnitarilor bârlãdeni PSD: deputatul Adrian Solomon si primarul Constantin Constantinescu. Desfãsurarea mitingului în bune conditii a fost asiguratã de peste 70 de jandarmi si tot atâtia politisti.

Aproximativ 3.000 de persoane din mai multe judete ale tãrii au protestat, ieri dupã-amiazã, în Grãdina Publicã din Bârlad împotriva exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul României. La mitingul de protest de ieri de la Bârlad nu au participat politicieni si nici reprezentanti ai autoritãtilor publice locale. Au participat membrii GISC Bârlad, precum si reprezentanti ai Asociatiei „România Fãrã Ei”, George Epurescu, Marina Stefan, Mihaela Mihai – singurul artist român care a luat atitudine public fatã de gazele de sist -, prof. dr. Vlad Condrea de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, peste 200 de preoti din Bârlad si tot judetul Vaslui. Mitingul a fost unul foarte pasnic, manifestantii solicitând demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb. Organizat de cãtre Grupul de Initiativã al Societãtii Civile Bârlad, mitingul de protest s-a desfãsurat, pe parcursul a douã ore, în jurul unei scene improvizate în platoul din fata Grãdinii Publice Bârlad pe care au fost rostite zeci de alocutiuni împotriva exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul României. Au vorbit invitatii GISC care au prezentat pericolul explorãrii si exploatãrii prin fracturare hidraulicã în judetul Vaslui. De altfel, la manifestatie au participat si sute de persoane din alte judete ale tãrii, respectiv Galati, Constanta, Iasi, Buzãu, Vrancea, precum si din municipiul Bucuresti. Pe lângã pancartele si bannerele afisate cu mesaje la adresa politicienilor, autoritãtilor si firmei care intentioneazã sã exploateze gazele de sist în România, protestatarii au scandat si demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb, si a prim ministrului Victor Ponta. „Am fost ignorati în totalitate în ultimul timp si de aceea trebuie sã fie ascultatã si vocea noastrã. Acceptãm orice – coruptia, neplata pensiilor, cresteri ale preturilor – dar când ne este amenintatã viata, nu putem rãmâne indiferenti. În momentul în care guvernantii, politicienii si toti cei din vârf nu ne mai reprezintã interesele, atunci este o mare problemã. O sã continuãm seria de proteste pânã când ne vor auzi decidentii politici”, a declarat protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu.

Bârlãdenii NU vor gaze de sist!

„Nu am negat niciodatã importanta valorificãrii resurselor minerale ale României. Acest gaz de sist este o resursã valoroasã dar care, în momentul de fatã, pentru a fi exploatatã, implicã o tehnologie insuficient valorificatã. Dumneavoastrã sunteti subiectul unor experimente. Practic, România nu are experientã în exploatarea gazelor de sist. Vã spun deschis, fie cã îi place doamnei ministru Rovana Plumb sau nu, existã riscuri de poluare, când e vorba de apã, fãrã apã România va deveni o tarã seacã”, a spus prof. dr. Vlad Condrea.

„Bârladul este al nostru si trebuie sã rãmânã al nostru. De aceea, în numele celor 31 mii de membri, vã îndemn la unitate, pentru cã totul se face prin noi, masele, si nu prin cei care ne reprezintã în parlament. Cei de aici sunteti adevãrati curajosi, majoritatea celor care nu au venit le e fricã de guvernanti si de cei ce conduc orasul”, a spus Nicolae Mihai, presedintele CARP Bârlad.

Toti cei care au vorbit celor peste 3500 de oameni prezenti la miting au scos în evidentã pericolul contaminãrii apei subterane si de suprafatã, factorii de risc existenti asupra solului si la unison s-a spus, într-un mod foarte civilizat „NU” gazelor de sist la Bârlad.

„Vom manifesta pânã când nu vom mai fi în pericol”

Mitingul s-a încheiat dupã douã ore, în jurul orelor 19.00, oamenii plecând în liniste si fãrã nici un incident. Cei de la Vaslui, din Asociatia suporterilor „FC Vaslui” care au fost în jur de 100 de oameni, au fost condusi cãtre Statia CFR Bârlad de jandarmi. De altfel, peste 70 de jandarmi si tot atâtia politisti au asigurat buna desfãsurare a mitingului, neexistând nicun fel de probleme. GISC Bârlad a precizat cã urmãtorul miting va fi anuntat în cel mai scurt timp.

Iatã, cine conduce judetul Vaslui!

EDITORIAL

Gelu IRIMIA (Redactor SEF)

Haotic, mârlan, indecent, fãrã logicã, disperat. Asa a apãrut asearã timp de mai multe ore, presedintele Consiliului Judetean Vaslui la emisiunea de la Realitatea. Vorbim de presedintele Buzatu ales de peste 110 mii de vasluieni, asa cum cu mare emfazã s-a exprimat. Adicã sã nu se punã doamna Mihaela Mihai cu el cã e de rãu. Cã si scaunul pe care stã , majestatea sa Buzatu l-a confectionat. Poate nu stiati, dar Dumitru Buzatu e cel mai tare tâmplar al poporului vasluian! Face scaune, face mitinguri anti-Chevron, dupã aia nu le mai face cã are iluminãri divine si economice….important e cã existã si se zbate pentru vasluieni pentru locuri de muncã în judetul Vaslui. Apropo, conduce aceste judet de peste 16 ani si acum se zbate pentru 100 de locuri de muncã, promise de Chevron. Dar ãsta e un amãnunt! N-are sens sã mai intru în polemica anti sau pro Chevron! Lucrurile sunt extrem de clare. Vreau doar sã ilustrez cât de penibil a putut fi Dumitru Buzatu, adicã cel mai smecher dintre vasluieni, la emisiunea de asearã de la Realitatea TV!

SECVENTE

„Acum tãceti cã vorbesc eu”

„Voi ati vorbit la miting, acum tãceti cã vorbesc eu”, se stropeste, cu un sictir absolut, cãtre persoanele adunate în sala în care se petrece emisiunea. Moderatoarea îl simte nesimtit si-i atrage atentia cã „nu e frumos sã trateze pe nimeni cu desconsideratie”. Obrazul sãu grosut, însa, n-a rosit, ba din contra… a dat inainte…

„Domnule Buzatu, spuneti-ne cam câte locuri de munca va crea Chevronul, cã noi stim cã în toata Europa nu a creat de cand functioneaza, nici 1000 de locuri”, a spus un participant la emisiune. Buzatu a sãrit ca ars: „Dar ce-ti stricã dumneata, dacã va face Chevronul numai 100? Sã fie 100 de persoane angajate în judet?!”, striga Buzatu, furios. „Pãi ar fi, cã, o sectie de confectii are vreo 500 de angajati”, primeste replica Buzatu….Acum tãceti cã tac si eu!

Depãsit de situatie: „Ce tot vorbiti aiurea aicea”

Cam ãsta a fost argumentul suprem al lui Buzatu. Toatã lumea vorbeste aiurea, doar el, este detinãtorul adevãrului suprem.

Toatã natiunea, cu ochii la televizor, a putut vedea un îngâmfat ofticos, cu aerul de boier scârbit de tãranii cu opinci puturoase, cum se înfoaie si se scârbeste, cu spirit ciufut si incredibil de superior. „Dacã habar nu aveti, tãceti din gurã. Ce tot vorbiti aiurea aicea”, spune Buzatu, privind cu silã ca spre o turmã de oi cãpiate.

O astfel de oaie cãpiatã, îndrãzneste sã-l contrazicã, din nou! Mihaela Mihai: „Oare suntem toti idioti? Ceea ce mã îngrijoreazã e cã suntem învãluiti într-o masã de explicatii, in limbã de lemn, ceea ce demonstreazã un apriori favorabil exploatãrii”. Buzatu incearcã aceeasi manevrã ca la Antena 1 Vaslui ducând discutia în altã parte: „Nu încercati sã mã întrerupeti si pe mine, cã nu va merge. Aveti un cinism care este stupefiant”. Buzatu, cu nesimtirea caracteristicã, face o gafã de proportii fatã de Mihaela Mihai, musafir în Barlad: „Vedeti cã locul acela pe care stati e fãcut de noi”. Cu acest argument, Buzatu, deja a spus tot!

CONCLUZIA

În altã ordine de idei, l-am vãzut asearã pentru prima datã, la altã televiziune decât Media TV Bârlad (adicã a sa) sau Antena 1 Vaslui (adicã a slujnicei Lili Trifu) pe Dumitru Buzatu. Pentru prima datã, Buzatu n-a mai trebuit sã rãspundã la genul de întrebãri „Nu-i asa domnule Buzatu cã sunteti cel mai mare politician al Vasluiului?”, iar, asta s-a dovedit a fi catastrofal pentru imaginea sa. Între noi fie vorba, nu conteazã! Dacã mâine vor fi alegeri la Vaslui, Dumitru Buzatu va câstiga, din nou, alegerile. Poate nu cu 110 mii de voturi, dar 100 de mii tot va avea! E cineva împotrivã? Ia, mai tãceti din gurã!

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here