spot_img
spot_imgspot_img
11 C
Vaslui
18-mai-2024

Viata unui episcop

- Advertisement -

Iacov Antonovici -Depozitarul

OPERÃ Sâmbãtã 30 iulie, de la orele 12.00, la Centrul Mihai Eminescu din Bârlad va avea loc prezentarea lucrãrii documentare „Iacov Antonovici -Depozitarul” de Ion N. Oprea. Cartea contine pretioase informatii consemnate de PS Iacov Antonovici, Episcop al Husilor în perioada 1924 -1931, privind slujitorii bisericii ortodoxe din Bârlad si localitãtile tinutului Tutovei, precum si date despre parohiile din acest tinut, în perioada în care a ocupat scaunul episcopal. Invitatul evenimentului este autorul cãrtii, jurnalistul Ion N. Oprea. Aprecieri vor face: presedintele Societãtii de Stiinte Istorice -Filiala Bârlad, prof. Oltea Rãscanu Gramaticu, si preotul protopop de Bârlad, Vasile Lãiu. Manifestarea este organizatã de institutia gazdã în colaborare cu Primãria Bârlad. Accesul publicului este liber.

Iacov Antonovici s-a nãscut pe 18 noiembrie 1856, la Similisoara Bogdanei, judetul Tutova, si a decedat pe 31 decembrie 1931 la Husi. A fost episcop ortodox român, ales ca membru de onoare al Academiei Române (1919). El a pãstorit ca episcop al Dunãrii de Jos (1923-1924) si apoi ca episcop al Husilor (1924-1931). PS Iacov Antonovici a fost preocupat în mod deosebit sã consemneze cât mai multe date documentare, convins cã acestea vor fi de un real folos generatiilor viitoare, acestea fiind publicate în mai multe volume. Nu toate însemnãrile sale documentare au fost publicate, drept dovadã cã acum, la 80 de ani de la moartea Preasfintitului Pãrinte, au fost descoperite, în câteva dosare, la Arhivele Statului Iasi, de jurnalistul documentarist Ion N. Oprea, alte informatii care meritã sã fie cunoscute. În cadrul Centrului Mihai Eminescu Bârlad, în spatiul dedicat personalitãtilor bârlãdene, PS Iacov Antonovici este bine reprezentat, fiind una dintre personalitãtile de seamã ale Bârladului, mãrturie fiind preocupãrile sale intelectuale deosebit de apreciate si premiate de Academia Românã.

Fost jurnalist la “Vremea Nouã”

Jurnalistul Ion N. Oprea , autorul cãrtii „Iacov Antonovici -Depozitarul”, s-a nãscut pe 28 aprilie 1932 în comuna Priponesti, judetul Galati. A absolvit sase clase primare în satul natal, trei clase de gimnaziu la Seminarul „Veniamin Costache” din Iasi, cursurile liceale la Colegiul „Gheorghe Rosea Codreanu” din Bârlad în 1951. În perioada 1951-1954 a efectuat stagiul militar la o unitate de la Someseni-Cluj, timp în care a fãcut si ucenicia de publicist la ziarele „Scutul Patriei”, „Glasul Armatei” si „Apãrarea Patriei”. În perioada noiembrie 1954 – 1958, a lucrat ca redactor sef al sectiei cultural-literare la ziarul „Steagul rosu” din Bârlad, iar pânã în 1962 ca redactor sef al ziarului „Rulmentul” care a apãrut la Întreprinderea de Rulmenti Bârlad si ca redactor la ziarul „Flacãra Iasului”, timp în care a absolvit si Facultatea de stiinte Juridice si Administrative din Iasi. Pânã la pensionare, în 1990, a lucrat în administratia de stat, în comert si finantele publice, fãrã a întrerupe activitatea în presã, publicând în presa centralã si localã: „Scânteia”, Scânteia tineretului”, „România liberã”, „Presa noastrã” „Scânteia pionierului”, „Flacãra lasului”, „Vremea nouã” – Vaslui etc. Dupã pensionare, a continuat sã colaboreze la noile ziare. „Monitorul” din Iasi, „Obiectiv”, „Ziarul de Iasi”, ocupându-se de publicistica cititorilor în rubrici diferite, printre care importantã a fost cea intitulatã: „Din scrisorile, telefoanele si audientele cititorilor”, care i-a prilejuit editarea volumului „Cu capul pe umãrul meu…jurnalisticã împreunã cu cititorii”. „Ocupându-mã permanent de publicisticã, n-as putea marca data începutului literar care s-a concretizat în reportaje, note de drum, convorbiri cu diferite personalitãti si cititori etc. Activitatea mea în domeniu poate fi cercetatã si înteleasã dacã ne referim la urmãtoarele trei directii ale ei: 1) Realizarea unor lucrãri în volum; 2) Sprijinitor al altor condeie care au avut si au ceva de spus în creatia artisticã; 3) Publicarea unor aprecieri proprii asupra cãrtilor unor cercetãtori, ca mine.” afirmã Ion N. Oprea. Mãrturie a muncii neobosite de documentarist sunt pentru Ion N. Oprea si cititorii sãi numãrul însemnat de cãrti publicate.

(Material realizat cu sprijinul custodelui Centrului “Mihai Emninescu” din Bârlad – Geta Modiga)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.