spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Vasile Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea

- Advertisement -

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.

”Mă bucur că dosarul a fost trimis în faţa instanţei pentru că astfel va deveni public şi se va constata nevinovăţia mea în faţa acestor acuzaţii. Am solicitat în scris să se trimită dosarul la instanţă şi în aceste condiţii am posibilitatea să aduc probe în apărare”, afirmă Astărăstoae într-un comunicat remis, miercuri, presei.

Cu privire la comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care anunţa, miercuri, trimiterea dosarului în instanţă, Astărăstoae a menţionat că se aştepta ca anunţul DNA ”să apară înainte de a avea loc alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor din România, la fel ca şi comunicatul ANI”, exprimându-şi speranţa că efectul va fi acelaşi.

”După cum se observă şi din comunicat, nu sunt acuzat de fapte de corupţie, menţionate anterior prin declaraţiile DNA, deşi s-a încercat să se inducă această idee în opinia publică. Pentru o mai bună informare este bine să fie consultat site-ul www.umfiasi.ro, unde sunt postate rapoartele, realizate de experţi independenţi (Adevărul despre platforma de e-learning)”, spune Astărăstoae.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei de e-learning, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea de fonduri europene şi conflict de interese, în formă continuată, informează un comunicat al DNA remis, miercuri, AGERPRES.Alături de Vasile Astărăstoae a mai fost trimis în judecată directorul Centrului de Comunicaţii din cadrul UMF Iaşi, Ioan-Adrian Ciureanu, coordonator tehnic al proiectului şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei de e-learning, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiecare în legătură directă cu infracţiuni de corupţie şi din care două în formă continuată, dare de mită, complicitate la conflict de interese şi luare de mită.

Procurorii DNA au mai dispus trimiterea în judecată a directorului general administrativ al UMF Iaşi, Daniela Druguş, responsabil financiar al proiectului şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei de e-learning, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, luare de mită şi fals intelectual.

Alături de cei trei a mai fost trimis în judecată administratorul SC Maguay Impex SRL Bucureşti, Corvin-Gabriel Pughin, acuzat de complicitate la infracţiunea abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dare de mită, în formă continuată şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată şi pe reprezentantul SC Euro Management Grup SRL Bucureşti, Laurian-Gabriel Tănăsescu, consultant şi auditor IT în cadrul proiectului de e-learning, sub acuzaţia de complicitate la infracţiunea abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la dare de mită.

Anchetatorii au dispus trimiterea în judecată şi a asistentului de comunicare – promovare relaţii publice, parteneriate şi mass-media în cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi, Daniela Astărăstoae, acuzată de complicitate la infracţiunea de conflict de interese şi a consilierilor în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, Dănuţ Muşat şi Dan-Alexandru Verner, acuzaţi de complicitate la infracţiunea de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru obţinerea de fonduri europene, luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals.

DNA l-a mai trimis în judecată pe prorectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu, acuzat de complicitate la infracţiunea de conflict de interese şi pe un angajat al MCSI, Raluca Isabela Vătuiu, ofiţer principal al proiectului, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată.

Alături de aceştia, au mai fost trimise în judecată SC Congrex.Net SRL Iaşi, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată; SC Euro Management Grup SRL Bucureşti, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu; SC Maguay Impex SRL Bucureşti, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dare de mită şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2009-2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi”. În acest context, Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu inculpaţii Daniela Druguş şi Ioan-Adrian Ciureanu, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC „Maguay Impex” SRL Bucureşti, firma inculpatului Corvin Gabriel Pughin.

„În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei. În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Astărăstoae Vasile, împreună cu inculpata Druguş Daniela, în calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, au aprobat în mod nelegal plata, către SC ‘Maguay Impex’ SRL, a sumei de 160.000 lei cu titlu de ‘cheltuieli instruire’ în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul său, inculpatul Ciureanu Ioan-Adrian, în calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire”, informează comunicatul.

Procurorii arată că în cursul anului 2010, Vasile Astărăstoae a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale două documente (cerere de rambursare şi raport de progres) prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei achitată de UMF Iaşi către SC „Maguay Impex” SRL. În aceste documente, Astărăstoae a consemnat în mod nereal că serviciile de instruire în valoare de 160.000 lei au fost efectuate şi că au fost implementate mai multe cursuri în format electronic, deşi platforma este nefuncţională.

„De asemenea, în derularea aceluiaşi proiect, în cursul lunii noiembrie 2009, inculpaţii Astărăstoae Vasile şi Druguş Daniela, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială, motiv pentru care UMF Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 37.200 lei, sumă ce a fost recuperată”, se arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, pe data de 31 martie 2010, între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul de Medicină Legală Iaşi, a fost încheiat un contract, finanţat în principal prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltare Resurse Umane” (AM POS DRU) ce avea ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale”.

„În acest context, inculpatul Astărăstoae Vasile, în calitate de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi manager al proiectului, a dispus includerea în proiect şi angajarea la IML Iaşi, pe durata celor 3 ani de implementare, a fiicei sale şi a altor două persoane din conducerea UMF Iaşi pentru a le facilita acestora obţinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (în total 14.496 lei brut din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa)”, susţin procurorii DNA.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Autoritatea de Management Pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, s-a constituit parte civilă cu suma de 4.758.774 lei (inclusiv TVA) reprezentând sumele efectiv virate către UMF Iaşi, în baza contractului de finanţare.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Vasile Astărăstoae acuzaţiile, pe 21 octombrie, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, DNA luând măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Pe data de 18 octombrie, Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpaţilor Ioan-Adrian Ciureanu, Daniela Druguş şi Corvin-Gabriel Pughin, iar pe data de 26 octombrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus înlocuirea arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile, măsură ce a fost prelungită.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.