spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

TREI ÎNTR-O BARCĂ. Victor Ponta, către ministrul Apelor: „CE FACI, FĂ, DOINA? Aveai chef de nişte inundaţii?”. Dragnea ia la inspecţie pantofii funcţionarilor

- Advertisement -

Camerele de televiziune care îl urmau, marţi, pe premierul Victor Ponta în timpul plimbării cu barca trasă de pompieri prin localitatea inundată Teiu, din judeţul Teleorman, l-au surprins pe şeful Executivului adresându-i-se cu apelativul „fă” ministrului Apelor, Doina Pană.

„Ce faci, fă, Doina, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”, a întrebat-o Victor Ponta pe membra cabinetului său, Doina Pană, şefa de la Ape, care îi însoţea pe premier şi pe vicepremier în plimbarea cu barca pneumatică prin Teiu, una dintre localităţile inundate din judeţul Teleorman. Pană, stânjenită, i-a răspuns cu jumătate de gură: „Păi nu aveam chef, dar…”

Primul ministru s-a arătat la fel de informal şi în discuţiile cu localnicii, oferindu-i următoarea replică unui cetăţean care l-a întrebat ce vor face cei afectaţi de inundaţii până când se va construi digul de protecţie. „Vrei să opresc eu ploaia? Sau o opreşti tu?”, i-a spus premierul, căruia localnicii i-au reproşat că autorităţile nu i-au informat de pericolul viiturii.

„Când s-a inundat? Sâmbătă sau duminică?”, a mai întrebat Ponta o localnică din Teiu.

Guvernul promite bani pentru dig

Guvernul va aloca 15 milioane de lei pentru construirea unui dig care să protejeze zone din judeţul Teleorman de alte inundaţii, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august.

Premierul Victor Ponta a ajuns în statul Beiu din judeţul Teleorman, unde, împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, s-a urcat într-o barcă pneumatică pentru a vizita mai multe zone inundate.

Într-o discuţie cu locuitorii ale căror case au fost inundate, Ponta a spus că va aproba alocarea banilor, dar că vrea să se asigure că fondurile vor fi folosite efectiv la construirea digului.

„Dacă nu facem digul, aşa o să fie mereu, nu ? Autorităţile mi-au spus că digul e gata în august dacă le dăm banii acum. Banii îi dau, dar vreau să văd pe ce. Soluţia e doar cu digul”, a spus Ponta oamenilor.

Sinistraţii din satul Beiu i-au spus că o inundaţie similară a fost consemnată în 2005, tot din cauza lipsei digului.

Ponta a anunţat anterior că se va afla şi el în judeţul Teleorman pentru a stabili modul în care Guvernul poate interveni în zonele afectate de inundaţii, arătând că nevoie de intervenţia Administraţiei Apele Române şi de sprijin financiar deoarece problemele sunt provocate de diguri care au cedat.

Şi ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a mers, luni, în Teleorman, anunţând că specialiştii Apelor Române vor decide dacă şi unde poate fi spart digul în zona localităţilor afectate de inundaţiile din ultimele zile, din Teleorman, pentru ca apele să se retragă, având în vedere ce miercuri şi joi sunt prognozate noi ploi.

Dragnea: La evaluarea pagubelor inundaţiilor să nu fie funcţionari care nu îşi murdăresc pantofii

Ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a cerut autorităţilor din Teleorman ca la operaţiunea de evaluare a pagubelor produse de inundaţii să nu fie trimişi funcţionari care nu vor să îşi „murdărească pantofii” sau nu au răbdare să discute cu localnicii.

„Nu vreau să fie o acţiune în care ajung acolo tot felul de funcţionari care nici nu vor să intre în curte, ca să nu îşi murdărească pantofii de noroi, sau oameni care nu au răbdare să discute cu oamenii, să facă o evaluare serioasă”, a spus Dragnea, într-o şedinţă organizată la prefectura Teleorman.

El a arătat că Guvernul va acorda materiale de construcţie pentru refacerea caselor inundate, iar necesarul exact de materiale trebuie prezentat Guvernului săptămâna viitoare.

Bilanţul inundaţiilor

Bilanţul inundaţiilor provocate de revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea şi Câinelui şi a afluenţilor acestora arată că 131 de case au fost inundate în localităţile Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Frumoasa.

Apele au intrat, de asemenea, în 317 curţi şi 685 de anexe gospodăreşti, afectând peste 37kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judeţene şi doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugând, de asemenea, 35 de podeţe.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, un număr de 30 de persoane erau izolate în satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni.

Avertizarea cod roşu de inundaţii din Teleorman a fost ridicată, iar până marţi, la ora 18.00, rămân sub avertizare cod portocaliu râul Neajlov, în judeţul Giurgiu, râurile Călmăţui, Vedea, Teleorman, Sabar, Ialomiţa şi Pârâul Câinelului, pe sectoarele din judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa.

Gandul.info

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.