spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Sute de mascaţi au tăbărat ieri în palate: Cum „opera“ la Iaşi reţeaua lui Bercea Mondial

- Advertisement -

Descinderile de ieri de la Grajduri şi de la Zanea (Ciurea) au fost coordonate de poliţişti din Bucureşti împreună cu procurori de la curtea de Apel Bucureşti. Din palatele romilor, aceştia au ridicat numeroase documente contabile ale firmelor lor.

Operaţiune de mare amploare a oamenilor legii, ieri, dis-de-dimineaţă, în trei judeţe ale ţării, printre care şi la Iaşi. În cătunul Zanea de lângă Ciurea, dar şi la Grajduri, în zona palatelor ţigăneşti au avut loc la prima oră a zilei percheziţii minuţioase, numeroşi romi fiind apoi duşi la audieri la sediul IPJ din Copou, urmaţi în limuzine de familiile acestora, cu femeile plângând şi rugându-se la Dumnezeu făcând cruci largi. Într-un final, în cursul după-amiezii, patru dintre cei audiaţi, oameni de afaceri romi bănuiţi că ar fi făcut parte dintr-o grupare infracţională specializată în evaziune fiscală sau angajaţi ai acestora, au fost arestaţi şi duşi la Bucureşti. Reţeaua este acuzată de o fraudă uluitoare, în valoare de circa şase milioane de euro, iar afacerile pe care le derula această reţea ajungeau la valori de zeci de milioane de euro. Legăturile reţelei duc la doi cunoscuţi capi ai lumii interlope rome din sudul ţării: Dan „Finuţu“ şi Bercea Mondial, primul dintre ei decedat.

Descinderile de ieri de la Grajduri şi de la Zanea (Ciurea) au fost coordonate de poliţişti din Bucureşti împreună cu procurori de la curtea de Apel Bucureşti. Din palatele romilor, aceştia au ridicat numeroase documente contabile ale firmelor lor. Printre cele patru persoane transportate la Bucureşti pentru audieri sunt un anume Dragoş Stănescu, ad­ministratorul unei firme din Grajduri, contabila firmei acestuia, dar şi un bărbat din Galata. Acesta din urmă ar fi administrator al unor societăţi care aparţinuseră în trecut unor ţigani din Grajduri, dar care i-au cesionat bărbatului din Galata părţile sociale ale firmelor după ce au făcut afaceri prin intermediul acestora.

O mare de mascaţi a tăbărât peste palate

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, firmele care fac parte din gruparea infracţională au legături cu cele care au aparţinut lui Dan „Finuţu“, un celebru afacerist din satul de romi Buzescu, din Teleor­man. Afaceristul a murit în 2012, în urma unui accident rutier. Acesta avea, la rândul său, legături strânse de afaceri, şi nu numai, cu un alt personaj „celebru“ din sudul ţării: Bercea Mondial, din judeţul vecin Olt.

Poliţiştii au precizat că în judeţele vizate au fost efectuate 37 de percheziţii, la care au participat în total circa 200 de poliţişti. „110 poliţişti specializaţi în investigarea fraudelor din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor precum şi de la serviciile de investigare a fraudelor din cadrul inspectoratelor de poliţie din Iaşi, Ilfov, şi Argeş, sprijiniţi de 27 de echipaje de intervenţie rapidă, au efectuat 37 de percheziţii domiciliare pentru de­structurarea unei grupări specia­lizate în evaziune fiscală care ar fi acţionat pe raza a două judeţe şi a municipiului Bucureşti“, au precizat reprezentanţii Poliţiei.

Reţeta de produs milioane de euro pe bandă rulantă

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că membrii grupării au cumpărat aşa-numite „metale înalt aliate“ (oţeluri speciale foarte rezistente în condiţii deosebite de ex­ploatare) din Italia, Olanda, Polonia şi Cehia, mărfuri în valoare de peste 25 milioane de euro.

Firmele din reţea au vândut apoi aceste metale înalt aliate în România, în mod legal, cu TVA, unor firme mari din industria locală. Printre acestea s-a vorbit chiar, neoficial, de combinatul de aluminiu Alro Statina, societate cu capital privat ce face parte din grupul internaţional Vimetco, controlat de oameni de afaceri ruşi şi care afaceri în domeniul metalelor pe mai multe continente, din China până în Sierra Leone.

Alte firme mari care ar fi cumpărat aceste metale sunt Silcotub Zalău, Arcelor Mital Galaţi, Combi­natul de Oţeluri Speciale Târgovişte. Vânzarea către aceste firme mari s-au făcut se pare în mod egal, cu TVA, taxă pe care firmele romilor trebuiau să o returneze statului.

Pentru a nu achita taxele care se cuveneau statului român din aceste vânzări legale, care ar fi fost în valoare de circa 6 milioane de euro, firmele romilor au înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de mărfuri, în valoare foarte mare, de la mai multe firme fantomă (multe din Iaşi, se pare), achiziţii generatoare de TVA deductibilă. Prin aceste cumpărări fictive cu TVA deductibilă, care ar fi fost în valoare comparabilă cu vânzările legale de metale, de peste 25 de milioane de euro, gruparea infracţională era acum în situaţia de a cere returnarea TVA de la stat. Cum însă era şi datoare la stat cu TVA aferentă vânzărilor de metale, s-a putut face astfel compensarea taxei.

Unde era „ascuns“ uriaşul stoc de marfă fictivă

Ce se întâmpla însă cu stocul fictiv de marfă achiziţionat în acte, pe care organele de control îl puteau eventual verifica? „Pentru a-şi des­cărca stocul de marfă achiziţionat fictiv de la firmele fantomă, membrii reţelei ar fi făcut livrări (tot fictive, n.r.) către societăţi comerciale din Bulgaria, controlate prin interpuşi.

De asemenea, pentru ascunderea activităţilor ilicite, persoanele în cauză ar fi cesionat fictiv părţile sociale deţinute la societăţile comerciale folosite în activităţile in­fracţionale şi ar fi distrus documentele contabile. În aceste cazuri, prejudiciul se ridică la 6 milioane de euro“, mai spun reprezentanţii Poliţiei.

Ancheta însă este la început, oamenii legii verificând şi dacă nu există complicităţi la firmele mari cumpărătoare de metale înalt aliate de la ţigani (în condiţiile în care aveau şi ele acces la aceeaşi piaţă din Europa), dar şi la alte instituţii ale statului.

––

Cine este Sandu Anghel „Mondial“, ce afaceri controlează şi cum a ajuns în anturajul familiei Băsescu

Povestea începe în februarie 2010, când Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Sandu Anghel, zis „Bercea Mondial“, ceremonia având loc la o biserică de cartier din Constanţa. Aşa a intrat interlopul în anturajul familiei Băsescu. Potrivit unei analize publicate de Hotnews.ro, Mircea Băsescu susţinea, într-un interviu pentru ziarul „Ring“, că nu ştia cine este Sandu Anghel atunci când acesta i-a cerut să îi boteze nepoata, precizând că preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat lipsa unei discuţii înainte de decizia „neoportună“. Tot un gest creştinesc au făcut pentru Bercea Mondial şi Theodor Stolojan, judecătoarea Maria Huza, prim-procurorul de la Olt, Gheorghe Brenciu, sau fostul prefect de Olt Nicolae Grădinaru, care i-au botezat copii şi nepoţi.

O altă versiune care a circulat în presă susţine că botezarea nepoatei lui Bercea a fost cerută de acesta ca răsplată pentru ajutorul acordat preşedintelui Traian Băsescu în cursa electorală. Şeful statului nu putea risca să-şi supere cea mai mare parte a susţinătorilor prin asocierea cu Bercea, şi a refuzat. Bercea ar fi cerut-o apoi de naşă pe Elena Băsescu, dar i s-a explicat că nici asta nu e bine. Aşa s-ar fi ajuns la Mircea Băsescu. Să-i dăm însă credit fratelui preşedintelui, care susţine că nu e vorba de nimic necurat la mijloc, ci doar de un botez creştin.

De la cocioabe şi căruţă la vile cu turnuleţe şi afaceri de milioane de euro

În urmă cu 20 de ani, familia interlopului trăia în case sărăcăcioase la periferia oraşului Drăgăneşti Olt. Cocioabele au fost rase din temelii, iar în locul lor s-au ridicat peste noapte vilele cu turnuleţe. Sandu Anghel a făcut avere la început din vânzarea fierului vechi furat din vechile silozuri ceauşiste din Drăgăşani, Caracal şi Slatina, din şinele CFR şi din sistemul de irigaţii al râului Olt construit pe vremea lui Ceauşescu. Ulterior, „afacerile“ familiei s-au extins în domeniul imobiliar, camătă şi traficul cu maşini de lux pe filieră bulgară.

Chiar dacă recunoaşte că nu ştie să citească, Bercea Mondial este „preşedintele romilor“ şi are carnet de conducere. Deşi a recunoscut acest fapt chiar în instanţă în timpul procesului, magistraţii din Slatina, culmea, au căzut de acord că cererea procurorilor e nefondată, iar Bercea poate rămâne cu permisul de conducere. Dacă afli relaţiile lui Bercea cu magistraţi cu nume în Justiţie, vom întelege mai bine de ce era cererea „nefondată“. De altfel, Bercea Mondial a fost în permanenţă un „abonat“ al poliţiei şi procurorilor, pe numele său fiind deschise peste 100 de dosare penale.

Relaţiile puternice din lumea Justiţiei şi a politicii l-au salvat de fiecare dată. Culmea este că, în 2011, Bercea Mondial avea să intre la închisoare până la urmă, dar nu din cauza infracţiunilor împotriva statului, ci după un scandal în familie, în urma căruia şi-a înjunghiat un nepot. Sandu Anghel a fost condamnat definitiv în luna mai a acestui an de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 8 ani si 9 luni închisoare, pentru omor calificat.

Relaţii puternice cu potentaţi ai zilei

Bercea a devenit faimos în 2001, când a început să deruleze afaceri imobiliare de anvergură în municipiul Slatina şi să se afişeze cu personalităţi de la centru: Theodor Stolojan, judecătoarea Maria Huza (fosta preşedintă a Tribunalului Bucureşti), Lidia Bărbulescu (fosta preşedintă a Curţii Supreme). Stolojan i-a botezat lui Bercea un copil – pe „Prinţisor“, Maria Huza l-a botezat şi ea pe „Judecător“.

Moaşă pentru micul Judecător, fiul lui Bercea, a fost un alt magistrat, Sofia Mariana Moţ, judecător la Tribunalul Olt, transferată din 2004 la Secţia Comercială a Curţii de Apel Craiova, unde activează şi în prezent, Gheorghe Brenciu – care a ocupat funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt – pe „Televizor“.

În pleiada de cuscri ai lui Bercea Mondial au mai intrat fostul viceprimar din Slatina şi fostul prefect de Olt. În 2010, în lista de cumetri ai interlopului avea să intre un nume cu greutate: Băsescu. Mircea Băsescu, fratele şefului statului, o botează pe Renata-Doiniţa, nepoata lui Sandu Anghel.

––

Cine era Dan Finuţu, cumătrul lui Bercea, om de 4 milioane euro

Dan Stan, zis „Finuţu“, care a murit alături de soţie în 2012 într-un grav accident rutier între Tulcea şi Constanţa, era originar din comuna Buzescu, judeţul Teleorman. Potrivit unui portret prezentat de ziarul Adevărul, averea acestuia se ridică la peste 4 milioane de euro.

Finuţu a devenit celebru după ce şi-a ridicat în Buzescu o vilă care copiază exact clădirea Judecătoriei din Caracal. Pe faţadă, acolo unde pe clădirea originală scria „Judecătorie“, ţiganul a scris „Dan Finuţu – 2003“. Se spune că Dan Finuţu şi-a ridicat vila după ce instanţa din Caracal a fost singura care l-a condamnat, cu mai mulţi ani în urmă, restul instanţelor în faţa cărora a ajuns ulterior nemaireuşind o astfel de „performanţă“.

Drept urmare, Dan Finuţu s-a lăudat în faţa judecătorilor că-şi va face la el acasă o copie exactă a judecătoriei, în care va locui. Dan Finuţu deţine un angro în Alexandria şi are sau controlează mai multe firme prin toată ţara. La începutul lunii februarie 2011, mascaţii şi poliţia au descins la palatul lui Finuţu, unde au făcut mai multe percheziţii, fără să spună exact ce anume căutau. Finuţu avea legături cu interlopul Bercea Mondial din Slatina, ţiganul din Buzescu fiind naş de cununie la nunta lui Ambasador, unul dintre fiii lui Bercea.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/sute-de-mascati-au-tabarat-ieri-in-palate-cum-a-operaa-la-iasi-reteaua-lui-bercea-mondial–69811.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.