spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

PS Ioachim Bacauanul: „Crestinismul abia incepe”

- Advertisement -

Intâlnire emotionanta, de mare incarcatura spirituala, la Universitatea „George Bacovia”, miercuri seara, unde Preasfintia Sa Ioachim Bacauanul a lansat trei volume de marca: „La déification de l’homme d’aprés la pensée du pére Dumitru Staniloae”(Indumnezeirea omului in gândirea parintelui Dumitru Staniloae) – teza sa de doctorat sustinuta in limba franceza in 1994, la Institutul „Saint Sèrge” Paris sunt indrumarea profesorilor Boris Bobrinskoy si Olivier Clement, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie”- o lucrare ce reaminteste de faptul ca Sf.Cuvioasa Parascheva este cinstita si iubita in Eparhia Romanului si Bacaului de peste sase secole, si „Crestinismul abia începe” – o culegere de eseuri, de reflectii si proprie meditare asupra problemelor contemporane.

Semnate sub numele de Episcop Ioachim Giosanu – numele sau de familie pe care l-a purtat pâna a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cele trei lucrari au fost prezentate de pr. Ciprian Burca, de la Biserica „Buna Vestire” Bacau, prof. Marius Manta, critic literar revista „Ateneu”, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, pr. dr. Nicolae Hurjui de la Catedrala „Înaltarea Domnului” si prof. univ. dr. Ioan Danila de la Universitatea „Vasile Alecsandri”.

Au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor locale, centrale si judetene, membrii ai Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, directorii institutiilor de cultura din Bacau si Iasi, profesori de religie, preoti, credinciosi, iubitori de carte religioasa, poeti si filosofi, care s-au reunit cu totii in „Aula Moldova” a universitatii gazda, transformata intr-un adevarat spatiu consacrat culturii. A sustiunut un scurt concert la intreaga manifestare si Corala „Episcop Melchisedec” a preotilor din Protopopiatul Bacau, alaturi de preot Iulian Musat si arhidiacon Ciprian Ignat.

„Este un eveniment organizat de noi, cei de la Centrul Eparhial de la Roman, respectiv Arhiepiscopia noastra, care are mai multe colaborari culturale, atât cu Universitatea «George Bacovia», acum gazda noastra, cât si cu Universitatea de «Vasile Alecsandri». Ne bucuram ca suntem aici pentru lansarea unor carti ale smereniei mele, care sper sa placa bacauanilor si celor care le vor citi. Sa le fie spre ajutor si de folos sufletesc.”
PS Ioachim Bacauanul

„Participam la un eveniment deosebit care pune in valoare componenta carturareasca, dimensiunea culturala a Preasfintitului Ioachim Bacauanul, prea putin cunoscuta pâna acum. Faptul ca a publicat acum aceste carti este un lucru bun pentru intreaga comunitate. Eu zic ca este doar un inceput, ca vor fi si alte carti, deja anuntate, pe care speram sa aiba puterea si sanatatea sa le aduca catre noi, pentru ca avem nevoie de ele, de astfel de lucrari, noi, cei din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, dar si cei din intreaga teologie si cultura româneasca.”
pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Ahiepiscopiei Iasilor

„Intâlnirea aceasta are o importanta deosebita atât pentru episcopul nostru, Presfintitul Ioachim Bacauanul, cât si pentru intreaga eparhie, deoarece vorbim de un eveniment cultural de mare incarcatura culturala pentru orasul nostru. Suntem aici toti cei care i-am inteles intelepciunea si viziunea, cât si cei care, poate din curiozitate, vor sa-l cunoasca mai indeaproape in tripla sa impostaza de teolog, catehet si de hagiograf. Suntem aici, intr-un coltisor de taina, unde ne vindcam cu totii de aceasta bucurie a cuvântului.”
pr. Ciprian Burca, de la Biserica „Buna Vestire” Bacau

Episcopul Ioachim Bacauanul s-a nascut la 29 martie 1954, in comuna Stanita (judetul Neamt), fiind al treilea copil al sotilor Neculai si Anica Giosanu, din cei opt (patru baieti si patru fete). A intrat ca frate la Manastirea Sihastria in 1970 si, tot atunci, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Neamt pe care l-a absolvit in 1975.

Intre 1976 – 1980 urmeaza cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa Bucuresti, pentru ca in 1980 sa primeasca numele de Ioachim, fiind primit in monahism, la Manastirea Bistrita, ca primul calugar hirotesit pe seama acelei manastiri dupa 40 de ani. In martie 1981 este hirotonit ierodiacon, iar in 1985 este transferat la Centrul Eparhial Iasi unde a fost pe rând prim-arhidiacon al catedralei mitropolitane, secretar al Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist, econom mitropolitan. In decembrie 1990 este hirotonit ieromonarh de catre IPS Daniel la Manastirea Varatec.

Intre anii 1991 – 1992 a urmat cursurile de limba franceza la Sorbona, iar in 1994 isi da teza de doctorat la Paris. In 1998 a fost ales de Sf.Sinod al BOR, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu titulatura de „Bacauanul”, iar pe 1 mai 2000 a fost hirotonit in treapta de Arhiereu. Pe 13 septembrie 2009 este ridicat la rangul de Episcop vicar, odata cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului. Din anul 2000 este membru al Comisiei teologice, liturgice si didactice a Sfântului Sinod.

– See more at: http://www.desteptarea.ro/tripla-lansare-de-carte-ps-ioachim-bacauanul-crestinismul-abia-incepe/#sthash.0auXDdmj.dpuf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.